Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (02/03/18)

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ | Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (02/03/18)

QS RANKINGS BY SUBJECT 2018: ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Το σύστημα QS World Rankings / Top Universities ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, δημοσίευσε τον διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων ανά θεματικό πεδίο για το έτος 2018 (QS World University Rankings by Subject). Στην έκδοση αυτή εξετάστηκαν περισσότερα από 4.500 Πανεπιστήμια, εκ των οποίων κατετάγησαν τελικώς 1.130 ΑΕΙ. Ο πίνακας κατάταξης που δημοσιεύτηκε διαμορφώνεται με βάση τέσσερα (4) επιμέρους κριτήρια (academic and employer reputation, research citations per paper and H-index), το καθένα από τα οποία συμμετέχει με διαφορετική βαρύτητα. Συγκεκριμένα, ελήφθησαν υπόψη η άποψη 75.015 ακαδημαϊκών και 40.455 εργοδοτών, καθώς και η ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, όπου υπολογίστηκαν δεδομένα πενταετίας.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.


Στη φετινή κατάταξη επτά (7) θεματικά πεδία του Πανεπιστημίου Πατρών εμφανίζονται μεταξύ των επικρατέστερων στην παγκόσμια ελίτ, όπου συνολικά αξιολογήθηκαν περισσότερα από 14.000 πανεπιστημιακά τμήματα.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη θεματική περιοχή Engineering & Technology, η οποία καταλαμβάνει τη θέση 312 παγκοσμίως, τα θεματικά πεδία του Ιδρύματός μας που κατετάγησαν (ranked) έχουν ως εξής: το πεδίο των «Πολιτικών Μηχανικών» (Engineering – Civil & Structural) στις θέσεις 151-200, παραμένοντας μεταξύ των αντίστοιχων καλύτερων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πεδία των «Μηχανολόγων Μηχανικών & Αεροναυπηγών» (Engineering – Mechanical, Aeronautical & Manufacturing) και «Χημικών Μηχανικών» (Engineering – Chemical) βρίσκονται στις θέσεις 201-250, των «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών» (Engineering – Electrical & Electronic) στις θέσεις 251-300 και των Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής (Computer Science & Information Systems) στις θέσεις 301-350.

Στην ευρύτερη θεματική περιοχή Natural Sciences, η οποία βρίσκεται στις θέσεις 451-500 παγκοσμίως, το θεματικό πεδίο της «Χημείας» (Chemistry) κατετάγη στις θέσεις 351-400, ενώ στην περιοχή Life Sciences & Medicine, το θεματικό πεδίο της «Ιατρικής» (Medicine), στις θέσεις 401-450.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανίζεται σε αυτό το διεθνές σύστημα αξιολογούμενο συνολικά σε 30 θεματικά πεδία, που καλύπτουν πλήρως τα 24 Τμήματά του και όλα τα γνωστικά αντικείμενα που υπηρετεί. Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στοχευμένων δράσεων για την περαιτέρω βελτίωση της θέσης τόσο των θεματικών περιοχών όσο και της συνολικής κατάταξης του Ιδρύματός μας.

Αναλυτικά εδώ έχουν αναρτηθεί όλες οι σχετικές κατατάξεις αλλά και οι «διακεκριμένες» θέσεις που έχουν καταλάβει Προγράμματα Σπουδών και θεματικά πεδία του Ιδρύματός στα διεθνή συστήματα τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθεί πίνακας της έκδοσης QS World University Rankings by Subject 2018 για τα θεματικά πεδία του Πανεπιστημίου Πατρών:

2018Overall ScoreRanking
Engineering & Technology66,8312
Πολιτικών Μηχανικών (Engineering – Civil
& Structural)
65,0151-200
Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών (Engineering – Mechanical, Aeronautical & Manufacturing)63,2201-250
Χημικών Μηχανικών
(Engineering – Chemical)
60,3201-250
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ (Engineering – Electrical & Electronic)60,7251-300
Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής (Computer Science & Information Systems)56,3301-350
Natural Sciences61,2 451-500
Χημείας (Chemistry)57,2351-400
Life Sciences & Medicine47,7-
Ιατρικής (Medicine)50,6401-450

---

«ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Για 9η συνεχή χρονιά υποδεχόμαστε με χαρά τις μαθήτριες και τους μαθητές τής Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα επιτυχημένης δραστηριότητας του Ιδρύματός μας Ημέρες γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τον γενικό τίτλο: «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο». Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να δώσουμε την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιο, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους για τη διεύρυνση των γνώσεών τους και την ευαισθητοποίησή τους στον χώρο της έρευνας. Παράλληλος στόχος αποτελεί η επαφή και η γνωστοποίηση του έργου και των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου προς το κοινωνικό σύνολο. Περιμένουμε, λοιπόν, τα σχολεία της Περιφέρειάς μας να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στις ακαδημαϊκές μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 5 έως τις 30 Μαρτίου 2018. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δ/νση Εκπαίδευσης και Έρευνας, που έχει τον συντονισμό της δράσης (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (link sends e-mail), τηλέφ.: 2610-996649, 2610-969047, φαξ: 2610-996665,).

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Η κυριακάτικη ανάγνωση παραμυθιών συνεχίζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου μας UPFM. Την ερχόμενη Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018 (όπως κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα), ο UPFM θα μεταδώσει ακριβώς στις 6.00 το απόγευμα παραμύθια και ιστορίες, για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας. Στο πρώτο μέρος αφηγείται η κ. Άρτεμις Θεολόγη, ενώ στο δεύτερο μέρος παίρνουν το μικρόφωνο μαθητές και αφηγούνται παραμύθια και ιστορίες του μήνα Μάρτη, υπό τον συντονισμό της κ. Ρούλας Καραχάλιου. Συντονιστείτε στα ερτζιανά στους 90,4 ή διαδικτυακά.

Κινητοποίηση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών - Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Τη Πέμπτη 1/3 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών απο φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου. Σχετκό άρθρο μπορείτε να δείτε εδώ.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Προκήρυξη ERASMUS+ για σπουδές 2018-2019

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα ERASMUS+ για σπουδές, για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες) να διαβάσουν το παρόν άρθρο όπου θα βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα. Σχετκό άρθρο μπορείτε να δείτε εδώ.

Τι απαντά ο φοιτητής στην απάντηση της Φοιτητικής Εστίας για το έντομο στο πιάτο του - "Δεν ήθελα να εκτεθεί εργαζόμενος"

«Ουδέποτε αναφέρθηκε στους αρμόδιους μάγειρες ή στο λοιπό αρμόδιο διοικητικό προσωπικό της Φοιτητικής Εστίας το παραμικρό σχετικά με το θέμα της ύπαρξης εντόμου σε φαγητό» τονίζει με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Σχετκό άρθρο μπορείτε να δείτε εδώ.

ΔΕΙΤΕ τι βρήκε φοιτητής στο φαγητό της Λέσχης στο Πανεπιστήμιο Πατρών (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Έκπληκτος έμεινε φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, κατά την διάρκεια του σημερινού μεσημεριανού γεύματος του, στην Εστία του Ιδρύματος, αντίκρυσε μέσα στο φαγητό του ένα έντομο. Σχετκό άρθρο μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr