Κοσμήτορας Νομικής ΑΠΘ για χαμένη εξεταστική: «Θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι οι αγώνες έχουν συνέπειες»

Κοσμήτορας Νομικής ΑΠΘ για χαμένη εξεταστική / «Θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι οι αγώνες έχουν συνέπειες»

Χάθηκε η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Την απόφαση αυτή έλαβε η γενική συνέλευση των καθηγητών της σχολής χθες, καθώς η Νομική Σχολή βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 5 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των φοιτητών κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με το οποίο θεσμοθετούνται μη κρατικά ΑΕΙ. Ειδικότερα, σε ενημέρωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους φοιτητές του τμήματος, αναφέρονται τα εξής:

«Εξαιτίας της αδυναμίας διενέργειας εξετάσεων λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της σχολής, η εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έλαβε τέλος. Σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, γνωστοποιείται προς τους φοιτητές ότι θα αρχίσει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ενώ εφόσον συνεχιστεί η κατάληψη και την επόμενη εβδομάδα, τα μαθήματα από τις 26/2 και μετά θα διεξάγονται διαδικτυακά για όσο χρόνο παραμένει κλειστή η σχολή.


Ειδική μέριμνα για την εξέταση κάποιων μαθημάτων μετά το τέλος της κατάληψης λαμβάνεται μόνο για τις περιπτώσεις φοιτητών που είναι κοντά στη λήψη του πτυχίου τους. Συγκεκριμένα, μόλις ανοίξει η σχολή, θα δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές που δεν εξετάστηκαν, λόγω κατάληψης, σε κάποια από τα μαθήματα της εμβόλιμης εξεταστικής που διενεργήθηκε μετά τις 22 Ιανουαρίου, να το πράξουν διά ζώσης στα μαθήματα αυτά. Επίσης, μόλις ανοίξει η σχολή, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους φοιτητές χρωστούν μέχρι και τρία μαθήματα για να λάβουν το πτυχίο τους (πλέον αυτών που δεν κατάφεραν ενδεχομένως να δώσουν στην εμβόλιμη εξεταστική), να εξεταστούν σε αυτά τα μαθήματα με φυσική παρουσία στη σχολή».

Οι φοιτητές της Νομικής Θεσσαλονίκης έχασαν την εξεταστική – Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.

Ενα ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί οι διδάσκοντες –περί τους 70– της Νομικής Θεσσαλονίκης δεν επέλεξαν να κάνουν διαδικτυακές εξετάσεις, όπως ζήτησε το υπουργείο Παιδείας και σε αυτό συνέπλευσε η Σύνοδος Πρυτάνεων. Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης σημείωσε ότι «αποφασίσαμε να κάνουμε διά ζώσης εξετάσεις διότι τα μαθήματα είναι μαζικά και δεν γίνεται να κάνουμε προφορικές εξετάσεις. Εχουμε πάνω από 2.500 ενεργούς φοιτητές με 37 υποχρεωτικά μαθήματα για τα χειμερινά και τα θερινά εξάμηνα. Τα μαθήματα επιλογής δεν είναι πρόβλημα. Οταν μιλάμε για διαδικτυακές εξετάσεις, μιλάμε για θέματα πολλαπλής επιλογής. Τα κάναμε στην πανδημία και το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας. Σε μια μαζική σχολή πώς θα κάνουμε εξετάσεις με θέματα πολλαπλής επιλογής. Επίσης με τις Συνθέσεις Δικαίου –μαθήματα που περιλαμβάνουν όλα τα μαθήματα που έχουν διδαχθεί ανά κλάδο δικαίου–, δεν μπορούμε να κάνουμε προφορικές εξετάσεις ή με ερωτήσεις multiple choise. Πέραν του αδιάβλητου, υπάρχει και ουσιαστικός έλεγχος των νομικών γνώσεων. Αυτή είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία. Αφήστε μας να κάνουμε το διδακτικό έργο όπως ξέρουμε και πρέπει».

Μάλιστα, η χθεσινή απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία – υπήρξαν ένα λευκό και μία επιφύλαξη. Ως προς τη στάση των φοιτητών, μόνο μία συνέλευσή τους, τη Δευτέρα 29/1, η οποία κράτησε περίπου οκτώ ώρες, αποφάσισε συνέχιση των μαθημάτων και όχι κατάληψη. Τότε κινητοποιήθηκε μεγάλη μερίδα φοιτητών και η συνέλευση ήταν μαζική. Εκτοτε στις φοιτητικές συνελεύσεις μετείχαν περί τα 300 άτομα και αποφασιζόταν κατάληψη της σχολής. Την εβδομάδα που αποφασίστηκε να μη γίνει κατάληψη, στη συνέλευση μετείχαν πολλοί φοιτητές που κινητοποιήθηκαν λόγω της στάσης των διδασκόντων, οι οποίοι αποφάσισαν να μην οργανωθούν διαδικτυακές εξετάσεις αλλά μόνο διά ζώσης. Όπως επισήμανε στην «Καθημερινή» διδάσκων, «πρέπει να αναλογιστούμε τι θα γίνει στο εαρινό εξάμηνο εάν μερίδα φοιτητών θελήσει να επαναλάβει τις καταλήψεις. Θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι οι αγώνες έχουν συνέπειες».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr