Καθηγητές προχωρούν σε διαρκή αποχή από διαδικτυακή εξεταστική και μαθήματα!

Απόφαση καθηγητών να απέχουν από την διαδικτυακή εξεταστική!

Φοιτητικές Ειδήσεις: Μπαίνουν και οι διδάσκοντες στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων που διαμαρτύρονται για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με προκήρυξη δικών τους κινητοποιήσεων! Σύλλογοι διδασκόντων μέσα από αποφάσεις τους για διαρκή αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα και την εξεταστική προτρέπουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού να υιοθετήσει παρόμοιες δράσεις. Διεκδικούν από την ΠΟΣΔΕΠ "την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης των μελών της". Προκήρυξη απεργιών και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ).

Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων: Οι καταλήψεις δεν κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει


Οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ να υιοθετήσουν την πρόταση του Δ.Σ. του συλλόγου τους για επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις για τα τμήματα που διεξάγουν διαδικτυακές εξετάσεις και συγκεκριμένα να κηρύξει α) τριήμερη απεργία στις 17, 19 και 20 Φεβρουαρίου (Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη) και β) εκ νέου τριήμερη απεργία στις 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) στηρίζοντας "τον αγώνα των φοιτητών για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο".

Ανάλογη απόφαση έλαβαν και οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν (μέσα από τον σύλλογό τους) οι διδάσκοντες της σχολής, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να απέχουν από τις διαδικτυακές εξετάσεις (εφόσον αυτές συνεχιστούν). Ζητούν να μην κατατεθεί και ψηφιστεί το νομοσχέδιο που παραβιάζει το Σύνταγμα, και τονίζουν ότι τα υπό ίδρυση ιδρύματα «δεν πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, και λειτουργούν εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων».

Σχετικές αποφάσεις για διαρκή αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα-εξεταστικής έλαβαν και καθηγητές Σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης (παρατίθενται πιο κάτω σχετικές ανακοινώσεις των διδασκότων).

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μελών Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ), καταγράφηκε όπως τονίζουν, "μια ισχυρή και ενοποιημένη αντίδραση απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης, που απειλούν τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των πανεπιστημίων". Με τη συμμετοχή 71 μελών του Συλλόγου, η Γενική Συνέλευση εξέφρασε "την αποφασιστικότητά της να αντιταχθεί σθεναρά σε προτάσεις που θεωρεί αντισυνταγματικές και απειλητικές για την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημοκρατία".

ΛΙΣΤΑ Συνελεύσεων και Καταλήψεων Τμημάτων & Σχολών (13-21/02) / ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε μια σειρά αποφάσεων, η Γενική Συνέλευση των Καθηγητών δηλώνει την αντίθεσή της στην "φαλκίδευση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και την καταδίκη των πιέσεων που προκύπτουν από παράνομες παρεμβάσεις της κυβέρνησης". Επίσης, αποφάσισε για επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ προτρέπει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) να υιοθετήσει παρόμοιες δράσεις. Η Γενική Συνέλευση επίσης δεσμεύεται να προωθήσει ενημερωτικές εκστρατείες προς την κοινή γνώμη, ενώ στηρίζει τις αποφάσεις του φοιτητικού κινήματος. Με αυτές τις αποφάσεις, ο Σύλλογος ΔΕΠ Παντείου επιβεβαιώνει "τη σταθερή του δέσμευση για τη διαφύλαξη του δημόσιου και δημοκρατικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου".

Καθηγητές Παντείου: Διαρκή απεργία στα Τμήματα που διεξάγουν εξετάσεις

Ολόκληρη η Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου συνεδρίασε χθες Τρίτη 13/02/2024 με μαζική συμμετοχή 71 μελών του Συλλόγου και αποφάσισε ότι:

1. Εμμένει στην κατηγορηματική της αντίθεση στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ παραβιάζοντας απροκάλυπτα το άρθρο 16 του Συντάγματος.

2. Διατυπώνει την κάθετη αντίθεσή της στην φαλκίδευση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και στην παράνομη και αντισυνταγματική κυβερνητική παρέμβαση να επιβάλει κατά γενική ομολογία διαβλητές διαδικτυακές εξετάσεις και καταδικάζει μεθοδεύσεις και πιέσεις που αντιβαίνουν αφενός στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία της διδασκαλίας, αφετέρου ποινικοποιούν την διαμαρτυρία

3. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου και ότι τάσσεται σθεναρά υπέρ της προάσπισης του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του, σε συντονισμό με τους φοιτητικούς και άλλους συλλόγους.

4. Επιβεβαιώνει τη στάση της για κλιμάκωση των αγώνων με απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την απόσυρση του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου.

5. Οργανώνει δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, της σχολικής κοινότητας, του γονεϊκού κινήματος και της κοινής γνώμης.

6. Διεκδικεί από την ΠΟΣΔΕΠ την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης των μελών της.

7. Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή στις συναντήσεις και κινητοποιήσεις του συντονισμού των Συλλόγων ΔΕΠ.

8. Περιφρουρεί το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία και στηρίζει τις αποφάσεις του φοιτητικού κινήματος.

9. ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ να υιοθετήσει την πρόταση του ΔΣ για επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις για τα τμήματα που διεξάγουν εξετάσεις και συγκεκριμένα να κηρύξει α) τριήμερη απεργία στις 17, 19 και 20 Φεβρουαρίου (Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη) και β) εκ νέου τριήμερη απεργία στις 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) και εξουσιοδοτεί το ΔΣ να τις προκηρύξει.

Η Γενική Συνέλευση θα συνέλθει εκ νέου με πρωτοβουλία του ΔΣ την Τρίτη 20/02 για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και δράσεων ενημέρωσης των πολιτών.

Αποφάσεις Καθηγητών και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

1. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης:

Τα μέλη του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ομόφωνα αποφάσισαν τα ακόλουθα:

1. Εκφράζουμε εκ νέου την πλήρη αντίθεσή μας στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και, ειδικότερα, στο περιεχόμενο του προσχεδίου νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση και προβλέπει ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η ανώτατη εκπαίδευση οφείλει να είναι δημόσια και δωρεάν προκειμένου να παρέχει ίσες ευκαιρίες σπουδών, να εξασφαλίζει την κοινωνική κινητικότητα και να εγγυάται την ελεύθερη επιστημονική έρευνα, χωρίς τους περιορισμούς οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε την αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων ΑΕΙ και αντιστεκόμαστε στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των πτυχίων.

2. Σχετικά με τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε προς διαβούλευση ο Υπουργός Παιδείας για τα δημόσια και τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια, θα εκφράσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας σε επόμενη ανακοίνωση.

3. Για τους παραπάνω λόγους, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων. Κατά την εβδομάδα 12-17 Φεβρουαρίου κηρύσσουμε αποχή από τα διδακτικά μας καθήκοντα, συνεχίζοντας, παράλληλα, την άσκηση των ερευνητικών και διοικητικών μας υποχρεώσεων.

4. Για την καλύτερη ανάδειξη των αιτημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων προγραμματίζει εκδηλώσεις και συζητήσεις, τόσο στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσο και στην πόλη του Ρεθύμνου. Σκοπός αυτών των δράσεων είναι η ενημέρωση των αυτοδιοικητικών αρχών, των τοπικών φορέων, και ολόκληρης της κοινωνίας του Ρεθύμνου για τις δυσάρεστες επιπτώσεις του νομοσχεδίου σε κοινωνικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

5. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να είναι ενεργά και αλληλέγγυα. Προς αυτό, θα συντονίσουμε την κινητοποίησή μας με τις άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, καθώς και με τους συλλόγους των άλλων πανεπιστημίων.

6. Τέλος, για τη συνέχιση των δράσεών μας, θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση την επόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

2. Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης:

Το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής συνεδρίασε την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να συμμετάσχει στην δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ, και κατέληξε στα εξής: 

1. Διαφωνούμε ριζικά με το πνεύμα και τις προβλέψεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου σχετικά με την συνταγματικότητά του, το νομοσχέδιο παραβιάζει κατάφωρα το Άρθρο 16Σ, σύμφωνα με το οποίο «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.

Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους». Η διατύπωση του Άρθρου 16Σ είναι ρητή, σαφής και δεν επιδέχεται άλλες αναγνώσεις. 

2. Ο υπό διαβούλευση νόμος σφραγίζει οριστικά την υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και αναιρεί την συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του Κράτους να ενισχύει οικονομικά (Άρθρο 16.5Σ) την ανώτατη εκπαίδευση.

3. Η στόχευση του υπό διαβούλευση νόμου δεν αντιστοιχεί στο υψηλό επίπεδο των σπουδών, της μόρφωσης και της έρευνας που συστηματικά υπηρετεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

4. Οι προβλεπόμενες στο νομοσχέδιο συγχωνεύσεις Τμημάτων παραβλέπουν τα επιστημονικά και επιστημολογικά κριτήρια βάσει των οποίων οργανώνονται οι σπουδές στα σοβαρά πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνώς.

5. Είναι επείγουσα ανάγκη οι πανεπιστημιακές αρχές να συνομιλήσουν με την μεγάλη πλειοψηφία των διδασκόντων και των διδασκουσών και να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο δεσμεύτηκαν να υπηρετήσουν με την εκλογή τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η Πρόεδρος
Ελευθερία Ζέη

Ο Γραμματέας
Δήμος Σπαθάρας

3. Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης:

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στη σημερινή Έκτακτη Συνέλευση συν. αρ.: 377/9-2-2024 αποφασίζει την αποχή των μελών του από τα μαθήματα της ερχόμενης εβδομάδας διότι διαφωνούμε με την εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η οποία θεωρούμε ότι πλήττει το επίπεδο σπουδών των φοιτητών μας και διαμαρτυρόμενοι για τις πρακτικές της Κυβέρνησης σε σχέση με το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Προκήρυξη απεργίας της ΠΟΣΕΕΔΙΠ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ) προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 συμμετέχοντας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΤΕΠ ΕΜΠ 13/02/2024

Αποφασίζουμε:

• Προκηρύσσουμε στάση εργασίας από τις 11.00 έως την λήξη του ωραρίου και συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια.

• Προκηρύσσουμε δύο 24ωρες απεργίες για την ημέρα κατάθεσης και την ημέρα ψήφισης του ν/σ στη Βουλή.

• Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας.

• Συνεχίζουμε οργανώνοντας πολύμορφη δράση ενάντια στο νομοσχέδιο και σε κάθε σχολή, συμμετέχουμε στις δραστηριότητες που αποφασίζουν οι ΦΣ, συντονίζουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους συλλόγους εργαζομένων και φοιτητών στο ΕΜΠ.

• Να εξετάσουμε τη δυνατότητα για επανάληψη της σύσκεψης συντονισμού όλων των σωματείων και φοιτητικών συλλόγων του πολυτεχνείου.

• Συμμετέχουμε στις κυλιόμενες στάσεις εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΤΕΠ για να μην εργαλειοποιηθούν οι εξετάσεις ή οποιαδήποτε άλλη ακαδημαϊκή/εκπαιδευτική διαδικασία ως μέσα καταστολής στους ΦΣ που έχουν αποφασίσει κατάληψη.

• Συμμετέχουμε και στηρίζουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα.

• Νέα γενική συνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα. Η ημέρα, ώρα και ο χώρος θα προσδιορισθούν με νέα ανακοίνωση.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr