Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων: Οι καταλήψεις δεν κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει

Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων: Δεν ξέρω γιατί πιστεύουν ότι με καταλήψεις θα αλλάξει η απόφαση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Νέα έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων στην οποία θα συζητηθεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την Παιδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνόδου, Φώτιο Μαρή, που μίλησε στο Πρώτο Θέμα, τα γεγονότα με την παρέμβαση στον σέρβερ του ΕΚΠΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξεταστούν εκατοντάδες φοιτητές, δεν συζητήθηκε καθόλου στην προηγούμενη σύνοδο της Δευτέρας. «Δεν συζητάμε ποτέ για τέτοια θέματα. Δεν έγινε καμία απολύτως μνεία» είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Δημοκριτείου.


Όσο για το πώς ο ίδιος προβλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση στα πανεπιστήμια τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μαρής είπε: «Υποθέτω ότι το σκηνικό θα συνεχιστεί ως έχει μέχρι την ψήφιση του νόμου. Οι καταλήψεις θα συνεχιστούν. Ωστόσο, όπου γίνεται κατάληψη, διαπιστώνω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ένταση, όλοι είναι νευρικοί, έχει επέλθει η κούραση. Θεωρώ πως είχαν την εντύπωση ότι οι καταλήψεις θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα και να υποχωρήσει η κυβέρνηση, κάτι που προσωπικά δεν το είχα δει πουθενά ως ενδεχόμενο αν και δεν ξέρω πως προέκυψε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Αυτό που μας απασχολεί στην παρούσα φάση, είναι το πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά μέσα για να καλύψουμε την ανάγκη που έχει προκύψει από αυτές τις έκτακτες συνθήκες λόγω των καταλήψεων».

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί θέμα ενίσχυσης της περιφρούρησης των κτηρίων, για την αποφυγή τυχόν περιστατικών όπως αυτών που έλαβαν χώρα στο ΕΚΠΑ, ο καθηγητής Μάρης τονίζει πως «δεν έχει αλλάξει τίποτε. Όπως λειτουργούσαμε, λειτουργούμε».

Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, το ένα τρίτο των Σχολών πανελλαδικά παραμένει υπό κατάληψη. 

Διανύοντας την έκτη εβδομάδα φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, πάνω από 150 Τμήματα σε όλη τη χώρα παραμένουν υπό κατάληψη.

Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων συνεχίζονται, οι διαδηλώσεις επίσης με νέο συλλαλητήριο να έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, 15/2 στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι.

Ο επικαιροποιημένος κατάλογος (εδώ) με τις σχολές/τμήματα που τελούν υπό κατάληψη!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr