Εκδόθηκε η απόφαση για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων δια ζώσης - Σε ισχύ από 10/01 έως 17/01

Εκδόθηκε η απόφαση για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων δια ζώσης - Σε ισχύ από 10/01 έως 17/01

Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων της χώρας από αύριο Δευτέρα 10 Ιανουαρίου έως την Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022.

Συντονιστείτε αύριο στα «Φοιτητικά Νέα» για να ενημερωθείτε για την αναλυτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στα Πανεπιστήμια για την επερχόμενη εξεταστική με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και θα παρουσιαστεί στην κεντρική σελίδα του foititikanea.gr. ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΑΕΙ: Βγήκε η Εγκύκλιος για την Εξεταστική Ιανουαρίου 2022


Συνεχίζοντας, ειδικότερα η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει τα εξής για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων:

Μόνο δια ζώσης τα μαθήματα

Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α ́, β ́ και γ ́ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4009/2011 (Α ́ 195), του ν. 4485/2017 (Α ́ 114), του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε Α.Ε.Ι. και του εγκεκριμένου Κανονισμού κάθε προγράμματος σπουδών, εφόσον υφίστανται, σύμφωνα με την υπό 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή απόφαση «Λειτουργία των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022» (Β ́ 4406), όπως εκάστοτε ισχύει.

ΠΜΣ

Η οργάνωση και λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4485/2017 (Α ́ 114), καθώς και η οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων σπουδών με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος, εφόσον η σχετική δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει προβλεφθεί στην απόφαση ίδρυσης και τον ισχύοντα Κανονισμό κάθε προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Πρακτική άσκηση

Η πρακτική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα διεξάγεται με φυσική παρουσία των φοιτητών σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους κάθε προγράμματος σπουδών α ́ ή β ́ κύκλου και τον ισχύοντα Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης φοιτητών του Α.Ε.Ι., εφόσον υφίσταται. Κατά τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης εφαρμόζονται οι ειδικότερες ρυθμίσεις και τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που εκάστοτε ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται στον εκάστοτε φορέα που διεξάγεται η πρακτική άσκηση, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Επιμορφωτικά προγράμματα

Τα επιμορφωτικά προγράμματα που παρέχονται από τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των Α.Ε.Ι. και λοιπά εκπαιδευτικά προγράμματα που διενεργούνται από τα Α.Ε.Ι. και τις επιμέρους ακαδημαϊκές μονάδες τους (π.χ. Διδασκαλεία) οργανώνονται είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, σύμφωνα με το εκάστοτε κανονιστικό πλαίσιο σύμφωνα με την 119847/ΓΔ6/23.9.2021 απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Κάθε είδους εκπαιδευτική, ερευνητική, διοικητική και άλλη λειτουργία των Α.Ε.Ι., καθώς και των επιμέρους μονάδων τους (Σχολές, Τμήματα, Εργαστήρια, Κλινικές, Μουσεία και διοικητικές υπηρεσίες) διεξάγεται κανονικά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε Α.Ε.Ι ή της επιμέρους μονάδας, καθώς και τα ειδικότερα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που τίθενται στην παρούσα απόφαση, σύμφωνα με την υπό  στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Φοιτητικά εστιατόρια, κυλικεία κ.λπ.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (φοιτητικά εστιατόρια, κυλικεία κ.λπ.), που βρίσκονται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 7 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
Στις φοιτητικές εστίες των Α.Ε.Ι. και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής υγιεινής και καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους τους και αυτές λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 8 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Φοιτητικά γυμναστήρια

Τα φοιτητικά γυμναστήρια λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 9 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Φοιτητικά αναγνωστήρια, τα σπουδαστήρια, διεξαγωγή εξετάσεων

Οι αίθουσες χρήσης πολυμέσων, τα φοιτητικά αναγνωστήρια, τα σπουδαστήρια, οι χώροι μελέτης φοιτητών, οι βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. και τα μουσεία των Α.Ε.Ι. λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 10 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Η συμμετοχή φυσικών προσώπων με φυσική παρουσία σε εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου των Α.Ε.Ι. ή άλλων εξετάσεων που διεξάγονται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., ανεξαρτήτως αν τα Α.Ε.Ι. έχουν την επιμέλεια ή την ευθύνη διεξαγωγής τους, λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με το άρθρο 11 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Τελετές αποφοίτησης

Οι τελετές αποφοίτησης διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, και τους κανόνες του Παραρτήματος 13 που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Συνέδρια και ημερίδες

Τα συνέδρια και οι ημερίδες διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, και τους κανόνες του Παραρτήματος 10 που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Ευρωπαϊκά προγράμματα

Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ως αντικείμενο την ανταλλαγή ή μετακίνηση φοιτητών προγραμμάτων σπουδών των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ερευνητών, καθώς και διδακτικού και λοιπού προσωπικού των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής προς το εξωτερικό, καθώς και   προγράμματα που αφορούν στην ανταλλαγή ή
την υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, ερευνητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού και επισκεπτών καθηγητών από Ιδρύματα της αλλοδαπής προς Α.Ε.Ι. της ημεδαπής υλοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 13 της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Σχολές Αστυνομίας

Επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων όλων των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που αναφέρονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β ́ 4187), όπως εκάστοτε ισχύει.

Σχολές Εμπορικού Ναυτικού

Στις Δημόσιες Σχολές Μετεκπαίδευσης Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Εμπορικού Ναυτικού δύναται να υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και εξετάσεις πιστοποίησης και με εξ αποστάσεως μεθόδους.

Παράρτημα 13

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

• Οι τελετές αποφοίτησης/ορκωμοσίας σπουδαστών/φοιτητών των εκπαιδευτικών δομών διεξάγονται είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε σε εσωτερικούς χώρους με φυσικό αερισμό.

• Η είσοδος διδακτικού και λοιπού προσωπικού, σπουδαστών/φοιτητών και επισκεπτών πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης είτε βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID19 ή αρνητικής εξέτασης με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου  κορωνοϊού COVID-19 (rapidtest), σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η είσοδος ανηλίκων ηλικίας τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών κατόπιν διεξαγωγής και δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

• Η χρήση της προστατευτικής μάσκας (κατά προτίμηση χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους στην τελετή τόσο κατά την είσοδο, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στον χώρο διεξαγωγής της τελετής.

• Οι υπεύθυνοι διεξαγωγής κάθε τελετής μεριμνούν για την αποφυγή συγχρωτισμού μεταξύ των παρευρισκόμενων. Οι χώροι πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους επισκέπτες. Δεν επιτρέπεται η παραμονή όρθιων στους χώρους διεξαγωγής των τελετών.

• Οι εκδηλώσεις αποφοίτησης ή ορκωμοσίας διεξάγονται χωρίς συνοδεία μουσικής – εκδηλώσεις με
συμμετοχή χορωδίας ή πραγματοποίηση χορών δεν επιτρέπονται.

• Μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής κάθε τελετής πραγματοποιείται σχολαστικός καθαρισμός
των χώρων διεξαγωγής των τελετών σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. (https://eody.gov.gr/wpcontent/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf).

• Τήρηση κανόνων στην προσέλευση και αποχώρηση των συμμετεχόντων, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

• Απαγόρευση διαλείμματος κατά τη διάρκεια της τελετής. Εξαιρούνται ολιγόλεπτες παύσεις για τεχνικούς λόγους κατά τη διάρκεια των οποίων οι παρευρισκόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους.

• Δεν επιτρέπεται η διοργάνωση υπηρεσιών εστίασης ή παροχής φαγητού ή ποτού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

• Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα διεξαγωγής της τελετής δύναται να καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη των αναφερόμενων εκδηλώσεων και αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων.

• Πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος 70% σε όλες τις εισόδους και εξόδους και σε εμφανή διάσπαρτα σημεία στον χώρο της εκδήλωσης.

• Προτείνεται η μονοδρόμηση των διαδρόμων που διατρέχουν τον χώρο, εφόσον είναι δυνατή. Πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση σε όσους χώρους αναμένεται να υπάρχει σειρά αναμονής, για την τήρηση ελάχιστης απόστασης ασφαλείας.

• Προτείνεται η περισχοίνιση, όπου είναι εφικτό, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή ροή του κοινού.

• Προτείνεται οι πύλες εισόδου να είναι ανοιχτές για χρονικό διάστημα ικανοποιητικό για την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την πρόσβαση [τουλάχιστον τριάντα (30) λεπτά πριν από την τελετή].

• Σε περίπτωση διεξαγωγής περισσότερων από μίας τελετών την ίδια ημέρα, προτείνεται επαρκές χρονικό διάστημα μεταξύ της λήξης μίας εκδήλωσης και της έναρξης της επόμενης [τουλάχιστον μία (1) ώρα και ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών και τις προδιαγραφές του χώρου], ώστε να μπορούν να αποχωρήσουν οι επισκέπτες της πρώτης και να εισέλθουν οι επισκέπτες της δεύτερης χωρίς να συμπέσουν και χωρίς να παρατηρείται συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους. Έτσι υφίσταται και επαρκής χρόνος για απολύμανση μεταξύ των εκδηλώσεων.

• Προτείνεται η σταδιακή είσοδος και έξοδος ανά σειρά, με τον υποχρεωτικό συντονισμό της ροής από το προσωπικό και ιδανικά η σταδιακή άφιξη του κοινού ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές. Οι θύρες εισόδου και εξόδου των επισκεπτών στους χώρους των εκδηλώσεων είναι διαφορετικές, όπου αυτό είναι εφικτό.

• Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στα «Φοιτητικά Νέα». Παραμείνετε Συντονισμένοι για την καθημερινή σας Φοιτητική Ενημέρωση!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr