Πανελλήνιος, Φοιτητικός, Διαγωνισμός, Ιστορικού, Ντοκιμαντέρ, συμμετοχής 3ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ - Διαδικασία συμμετοχής

3ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ - Διαδικασία συμμετοχής

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, η επιστημονική ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ και η ΕΡΤ προκηρύσσουν τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό και Φοιτητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν: Πρόσωπα, γεγονότα και ιδέες από τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία».

Ο διαγωνισμός αφορά:


  • Τους μαθητές του Γυμνασίου, της Α, Β' και Γ' Γενικού και Εσπερινού Λυκείου και ΕΠΑΛ, τους μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και σχολείων της Ομογένειας.
  • Τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Ιστορικών και των άλλων Τμημάτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών των ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων.

ΠΛΑΙΣΙΟ - ΣΤΟΧΟΙ

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με ένα γεγονός, πρόσωπο, τόπο ή ιδέα από το παρελθόν μέσα από μια παρουσίαση συγκεκριμένου χρόνου. Κατά τη δημιουργία του αξιοποιούνται έγγραφα, εικόνες, φωτογραφίες, πραγματικές σκηνές από το προς μελέτη θέμα και συνεντεύξεις ειδικών.

Στο πλαίσιο της βιωματικότητας, της διαθεματικότητας και της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, που προβλέπονται και από το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και της ερευνητικής δημιουργικής τεκμηρίωσης και έκφρασης από τους φοιτητές, η ομαδική δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ βοηθά τους μαθητές και τους φοιτητές να προσεγγίσουν κριτικά το ιστορικό γεγονός και την αφήγησή του, εντάσσοντάς το ταυτόχρονα στην ευρύτερη ιστορική περίοδο της Σύγχρονης Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ιστορίας.

Με την αξιοποίηση κάποιων από τα σημαντικότερα αρχεία οπτικοακουστικού υλικού, από όπου θα αντλήσουν το υλικό της εργασίας τους, οι μαθητές και οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με την έρευνα στα ποικίλα ιστορικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) αρχεία, θα κατανοήσουν και θα ερμηνεύσουν το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο μιας περιόδου, με τις βασικές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές αλλά και ατομικές-ανθρώπινες παραμέτρους του, καθώς και τις ποικίλες ιδιαιτερότητες των ιστορικών συνθηκών και της συμπεριφοράς των προσώπων.

Κατά τη διάρκεια τελικής φάσης της δημιουργίας, οι μαθητές και οι φοιτητές θα έλθουν σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου (σενάριο, ντεκουπάζ, πλάνα, μουσική επένδυση, αφήγηση, μοντάζ) και θα προβληματιστούν για τη σχέση της κινηματογραφικής δημιουργίας και της Ιστορίας. Επίσης, θα εκφράσουν δημιουργικά τις καλλιτεχνικές τους τάσεις και θα ανακαλύψουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

1. Το μαθητικό ή φοιτητικό ντοκιμαντέρ θα έχει θέμα προσδιορισμένο με σαφήνεια και ενταγμένο σε χρονικό πλαίσιο.

2. Θα είναι πρωτότυπη δημιουργία, ειδικά για το διαγωνισμό, και δεν θα έχει προβληθεί ή παρουσιαστεί όλο ή μέρος του πριν τον διαγωνισμό.

3. ΣΥΝΟΛΙΚΑ θα έχει διάρκεια 10' το ανώτερο το μαθητικό και 15' το φοιτητικό (στη διάρκεια συμπεριλαμβάνονται ΚΑΙ οι τίτλοι τέλους).

4. Θα σταλεί σε μορφή αρχείου avi ι mp4.

5. Στους τίτλους τέλους πρέπει να αναγράφονται όλοι οι συντελεστές, καθώς και οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το σύνολο του υλικού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι διοργανωτές του διαγωνισμού δηλώνουν ότι:

1. Θα παράσχουν επιστημονική βοήθεια με ειδική βιβλιογραφία και βασικές πηγές άντλησης κινηματογραφικού υλικού, και θα απαντούν σε σχετικά ζητήματα που θα απασχολούν τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Η σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού www.neapaideia-glossa.gr και θα ανανεώνεται συνεχώς.

2. Δε κα παράςχουν τεχνικι βοικεια. Για το μοντάη μποροφν οι ενδιαφερόμενοι να χρθ- ςιμοποιιςουν πολλά προγράμματα, όπωσ το πρόγραμμα Movie Maker, ςτο οποίο ζ- χουν δωρεάν πρόςβαςη από τθ ςουίτα Windows Essentials.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το υλικό θα πρέπει να σταλεί σε άνά μαζί με τη φόρμα συμμετοχής στη διεύθυνση: ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, Χαριλάου Τρικούπη 31, 10681 Αθήνα, μέχρι τις 16/4/2016. Υλικό που θα ταχυδρομηθεί μετά από την παραπάνω ημερομηνία δε θα γίνει δεκτό στο διαγωνισμό.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Τα μαθητικά και φοιτητικά ντοκιμαντέρ θα κριθούν από κριτική επιτροπή ειδικών, που θα εποπτεύεται από ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους:

1. Ντέπυ Βρεττού, Συντονίστρια Ψυχαγωγικού Πολιτιστικού Καναλιού, ΕΡΤ

2. Νίκο Καραπιδάκη, Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους

3. Γιώργο Κόκκινο, Καθηγητή Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

4. Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

5. Φώτο Λαμπρινό σκηνοθέτη ιστορικών ντοκιμαντέρ, συγγραφέα

6. 'Ελλη Λεμονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

7. Βασίλη Λουλέ, σκηνοθέτη ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ

Την Επιστημονική Επιτροπή συντονίζει ο Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Την ειδική κριτική επιτροπή, που αποτελείται από ιστορικούς, ανθρώπους του κινηματογράφου και εκπαιδευτικούς, συντονίζει η Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στην Αθήνα τον Μάιο του 2016 σε ημερομηνία και χώρο που θα αποφασιστεί.

Θα δοθούν συνολικά τρία βραβεία και δύο έπαινοι, τα οποία θα συνοδεύονται από ειδικό δίπλωμα και αναμνηστικά δώρα των χορηγών/δωροθετών του διαγωνισμού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους διοργανωτές και την απονομή των βραβείων και των επαίνων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr