Φοιτητικές Εκλογές 2022: "Οι φοιτητές δεν πρέπει να απέχουν"

Φοιτητικές Εκλογές 2022: "Οι φοιτητές δεν πρέπει να απέχουν"

Γράφει ο φοιτητής Νίκος Βασιλόπουλος*

Στις φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου η απόχη δεν μπορεί να είναι ο μεγάλος νικητής. Για πολλά χρόνια παραμένουμε θεατές στο ίδιο καλοπαιγμένο και επαναλαμβανόμενο έργο. Άτομα και φοιτητικές παρατάξεις εκλεγμένα από μία μικρή μερίδα φοιτητών να αποφασίζουν ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας , το οποίο είναι το φυσικό επακόλουθο της αποχής.


Τί μπορούμε να πούμε σε όσους μας εκπροσωπούν αν εμείς οι ίδιοι δεν συμμετείχαμε στην διαδικασία επιλογής των εκπροσώπων μας;

Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα γιατί με την αποχή μας τους παραχωρήσαμε αυτό το δικαίωμα. Μπορεί να είναι πρώτοι μεταξύ λίγων, παραμένουν όμως νόμιμα εκλεγμένοι.

Η συγκυρία όμως φέτος είναι διαφορετική. Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά από τρία χρόνια. Συν τοις άλλοις, το υπουργείο παιδείας έχει νομοθετήσει μία σειρά από πράγματα στα οποία οφείλουμε ως φοιτητική κοινότητα να απαντήσουμε. 

Σε μία χώρα που 1 στους 3 φοιτητές εγκαταλείπει τις σπουδές του και χιλιάδες άλλοι δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι, πρέπει να δώσουμε μία απάντηση.

Σκεφτείτε πόσα παραβλήματα αντιμετωπίσατε εσείς στην διάρκεια των σπουδών σας, πόσο δύσκολο ήταν να βρείτε σπίτι, να παρακολουθήσετε την σχολή παράλληλα με την δουλειά σας, να κάνετε μάθημα σε μία αίθουσα με τρύπες στο ταβάνι.

Και ενώ τα σκέφτεστε αυτά, σκεφτείτε παράλληλα τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριες σας που ενώ πέρασαν την ψυχολογική και οικονομική «βάσανο» των πανελληνίων και κατάφεραν να περάσουν σε μία σχολή, αναγκάζονται τώρα να πακετάρουν τα πράγματα τους και να γυρίσουν σπίτι τους , όχι γιατί δεν τους άρεσε η σχολή αλλά γιατί δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Σκεφτείτε λοιπόν όλα αυτά και στις 18 Μαΐου ελάτε να ψηφίσετε για εσάς και για όλους εκείνους και εκείνες που δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι το κλίμα σε πολλά τμήματα, ξέρω ποια είναι η κατάσταση που σας κρατάει μακριά από τις εκλογές. Πιστεύω όμως βαθιά πως ο μόνος τρόπος ή ένας από τους τρόπους για να λυθεί αυτό είναι η συμμετοχή στις εκλογές, όχι η αποχή από αυτές.

Γιατί στο τέλος της ημέρας κανείς δεν έλαμψε δια της απουσίας του.

* Ο Νίκος Βασιλόπουλος είναι Φοιτητής πολιτικής επιστήμης και Μέλος Κ.Ε Πρωτοβουλίας Νέων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Φοιτητικές Εκλογές 2022.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr