Νέα δεδομένα για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα των χιλίων ευρώ για το 2017-2018

Νέα δεδομένα για το Φοιτητικό Στεγαστικό επίδομα των χιλίων ευρώ για το 2017-2018

Φοιτητικό - Στεγαστικό Επίδομα: Με Κοινή απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών καθορίστηκαν εκ νέου, οι Διαδικασίες τα Δικαιολογητικά και οι Δικαιούχοι για τη χορήγηση του ετήσιου Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος (1000) χιλίων ευρώ στους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Την ενημερωτική σελίδα του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.


Οι αιτήσεις για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος, υποβάλλονται εντός προθεσμίας, από 1 έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους. Ειδικά για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Επίσης για τις αιτήσεις και την χορήγηση του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος προηγούμενων ακ. ετών θα ακολουθήσουν σχετικές ενημερώσεις που θα δημοσιευθούν στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr.

Δικαιούχοι

Δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167).

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.

Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή  γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, ή

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167).

Όροι και προϋποθέσεις

1. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός.

Για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα σημαντικότερα Φοιτητικά Νέα πατήστε ΕΔΩ.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

2. Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι (6) μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.

3. Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκ- μισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του ν. 2539/1997 (Α ́244).

4. Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα.

Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

Για την πλήρωση του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξεταστικές περίοδοι που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος.

Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης Σχολής ή Τμήματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

5. Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης σχολής ή τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους, συνυπολογιζόμενου του χρόνου κατά τον οποίο έλαβαν το επίδομα στη διάρκεια σπουδών τους σε άλλο Τμήμα ή Σχολή.

6. Το επίδομα χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ως άνω προϋποθέσεις.

Δεν δικαιούνται του στεγαστικού επιδόματος:

α) όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

β) όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου τους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών,

γ) όσοι διαμένουν σε φοιτητική εστία ή τους παρέχεται στέγαση από τη σχολή τους.

Διαδικασία χορήγησης στεγαστικού επιδόματος

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος, υποβάλλονται εντός προθεσμίας, από 1 έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους.

Ειδικά για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και κάτοχος Α.Φ.Μ.

1. Διαδικασία

Ο δικαιούχος,  υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.

Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του. Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του φοιτητή,

β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της συζύγου και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου καιτου/της συζύγου του στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής ,

γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,

δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Τα δηλωθέντα στοιχεία ελέγχονται ηλεκτρονικά από τα διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε περίπτωση που κάποια από τα δηλωθέντα στοιχεία δεν μπορούν να διασταυρωθούν, ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία και θα υποδεικνύονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι του Ιδρύματος, ελέγχουν τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά και βεβαιώνουν την αποδοχή ή μη των δηλωθέντων στοιχείων στην αίτηση, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

2. Επεξεργασία της αίτησης

Η επεξεργασία της αίτησης και η έγκριση της καταβολής του επιδόματος, γίνεται με βάση:

α) τα υπευθύνως από τον αιτούντα δηλωθέντα στοιχεία,

β) τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία,

γ) τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά, όπου αυτά απαιτούνται.

Εάν, μετά την επεξεργασία της αίτησης, προκύψει ότι πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η αίτηση γίνεται δεκτή.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει η πλήρωση κάποιου κριτηρίου χορήγησης του επιδόματος, η αίτηση απορρίπτεται.

Οι λόγοι της απόρριψης αναγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή από την οποία και ενημερώνεται ο αιτών.

Εφόσον μία αίτηση απορριφθεί υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ένστασης - αίτησης θεραπείας.

Η οριστική υποβολή της αίτησης υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

Έλεγχος Κριτηρίων - Δικαιολογητικά

Α. Για τον χαρακτηρισμό του φοιτητή ως δικαιούχου, ο έλεγχος των κριτηρίων διενεργείται, ανάλογα με την περίπτωση ως εξής:

α) Ο φοιτητής είναι ορφανός και από τους δύο γονείς: υποβάλλεται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος,

β) Οι γονείς του φοιτητή είναι κάτοικοι εξωτερικού: υποβάλλεται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας των γονέων του φοιτητή στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος,

γ) Ο φοιτητής είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών: ελέγχεται ηλεκτρονικά από τον ΑΜΚΑ του φοιτητή που έχει καταχωριστεί υποχρεωτικά στο Πληροφοριακό Σύστημα της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας,

δ) Ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167): ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση -διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσό- δων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περίπτωση ιδ' της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α ́170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α ́159).

Β. Για τη χορήγηση του επιδόματος, ο έλεγχος των κριτηρίων και η υποβολή των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών έχει ως εξής:

α) Οικογενειακό εισόδημα: ελέγχεται το οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους με αυτόματη διασύνδεση - διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περίπτωση ιδ' της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α ́170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α ́159).

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο έλεγχος (μη εκκαθάριση της δήλωσης κ.λπ.) η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα και επανεξετάζεται με την ίδια διαδικασία μετά την παρέλευση τριμήνου.

β) Ο φοιτητής δεν είναι κάτοχος άλλου πτυχίου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης: δηλώνεται υπεύθυνα από τον αιτούντα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής του αίτησης.

γ) Μη υπέρβαση του προβλεπόμενου, από τον Κανονισμό Σπουδών, χρονικού ορίου εξαμήνων φοίτησης: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση - διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με το Πληροφοριακό Σύστημα Ακαδημαϊκής Ταυτότητας.

δ) Επιτυχής εξέταση στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών: ελέγχεται από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Ιδρύματος, ο οποίος επιβεβαιώνει το αντίστοιχο πεδίο στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

ε) Μισθωτήριο συμβόλαιο: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση - διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περίπτωση ιδ' της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α ́170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α ́159).

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο σχετικός έλεγχος ηλεκτρονικά, προσκομίζεται το μισθωτήριο συμβόλαιο στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος και ο αρμόδιος υπάλληλος επιβεβαιώνει το αντίστοιχο πεδίο στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

Σε περίπτωση διαμονής σε πανσιόν ή ξενοδοχείο προσκομίζεται βεβαίωση παραμονής και απόδειξη παροχής υπηρεσιών εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.

Σε περίπτωση συγκατοίκησης φοιτητών για να χορηγηθεί το επίδομα, θα πρέπει ο φοιτητής ή ο δικαιούχος γονέας να εμφανίζεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο.

στ) Μη πλήρης κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας του φοιτητή ή των γονέων του στην πόλη σπουδών του: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση - διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περίπτωση ιδ' της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α ́170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α ́159), όπως αυτά διαμορφώθηκαν την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης.

ζ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του ν. 2539/1997 (Α ́ 244): ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση - διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλού- νται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περίπτωση ιδ' της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α ́170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α ́159).

Σε περίπτωση που από τον ηλεκτρονικό έλεγχο προκύψει ότι δεν πληρείται το περιουσιακό κριτήριο και ο αιτών έχει δηλώσει ότι διαθέτει κατοικία που βρίσκεται σε Δήμο ή Κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, υποβάλλεται έντυπη βεβαίωση από το Δήμο που αφορά στον πληθυσμό, καθώς και δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) τρέχοντος έτους, στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος.

η) Μόνιμη κατοικία του φοιτητή ή των γονέων του: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση - διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσό- δων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περίπτωση ιδ' της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α ́170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α ́159).

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο σχετικός έλεγχος ηλεκτρονικά, προσκομίζεται έντυπη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον αντίστοιχο Δήμο, το τελευταίο εκκαθαριστικό ή άλλο κατάλληλο δικαιολογητικό, στο οποίο να αποτυπώνεται σαφώς ή μόνιμη κατοικία του δικαιούχου, στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος και ο αρμόδιος υπάλληλος επιβεβαιώνει το αντίστοιχο πεδίο στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή στοιχείο ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Ο αιτών υποχρεούται κατά την υποβολή της αίτησης του, και σε περίπτωση που υπάρχουν λάθη, ή μη αληθή στοιχεία καταχωρημένα στα πληροφοριακά συστήματα της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας ή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να προβεί σε ενέργειες για την διόρθωση τους πριν την επεξεργασία τους από τα εν λόγω συστήματα.

Εκκαθάριση και ενταλματοποίηση

Εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και επαληθευθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος από το ηλεκτρονικό σύστημα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος,  προωθούνται στην Οικονομική Υπηρεσία του Ιδρύματος για την έκδοση των σχετικών ενταλμάτων οι εκτυπωμένες αιτήσεις μαζί με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά.

Η Οικονομική Υπηρεσία δεν φέρει ευθύνη για τις διασταυρώσεις των στοιχείων και τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών ελέγχων που έγιναν από τα εμπλεκόμενα πληροφοριακά συστήματα.

Η δαπάνη για την πληρωμή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, εκκαθαρίζεται από τις οικείες υπηρεσίες των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας και εντέλλεται προς πληρωμή αποκλειστικά και μόνο με χρηματικά εντάλματα, που εκδίδονται κατά τις κείμενες διατάξεις, από τις υπηρεσίες αυτές.

Για την ενταλματοποίηση της δαπάνης οι ανωτέρω φορείς επιχορηγούνται, κατόπιν σχετικού αιτήματος, από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίες μεταβιβάζονται στον προϋπολογισμό τους για το σκοπό αυτό σε διακριτό κωδικό αριθμό.

Η αξίωση του φοιτητή υπόκειται στον εκάστοτε οριζόμενο χρόνο παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου.

Το επίδομα δεν κατάσχεται, χορηγείται ολόκληρο χωρίς καμία κράτηση υπέρ του δημοσίου ή τρίτου και δεν υπόκειται σε φορολογία.

Ενστάσεις - Αιτήσεις θεραπείας

Ένσταση - αίτηση θεραπείας μπορεί να υποβάλλει οποιοσδήποτε αιτείται του στεγαστικού επιδόματος, εντός προθεσμίας ενός μήνα από τη γνωστοποίηση- μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος- του απορριπτικού αποτελέσματος, το οποίο προέκυψε είτε από τον ηλεκτρονικό έλεγχο, είτε από τον έλεγχο των υπηρεσιών του Ιδρύματος.

Η ένσταση - αίτηση θεραπείας υποβάλλεται έντυπα προς το Ίδρυμα και προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του αιτούντος.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Ιδρύματος μπορεί να ζητήσουν οποιοδήποτε πρόσθετο δικαιολογητικό κρίνουν απαραίτητο για την εξέταση της ένστασης - αίτησης θεραπείας.

Πρόσβαση στην εφαρμογή

Πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αίτησης Στεγαστικού Επιδόματος έχουν μόνο οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφορια- κών Συστημάτων, όπου ο δικαιούχος δηλώνει τα στοιχεία εισόδου (username και password) που διαθέτει στο TAXIS.

Με την καταχώρηση των στοιχείων εισόδου του, ο δικαιούχος εξουσιοδοτεί την εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος να προσπελάσει στοιχεία που τηρούνται για αυτόν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΤΚ-πόλη-νομός της κύριας κατοικίας του).

Δημιουργία και υποβολή Αίτησης

Ο δικαιούχος γονέας ή κηδεμόνας, στην αίτηση Στεγαστικού Επιδόματος που δημιουργεί για έναν φοιτητή, εξαρτώμενο μέλος του, καταχωρεί τα εξής στοιχεία:

• Τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του φοιτητή

• Τον ΑΦΜ του Φοιτητή

• Τον ΑΦΜ του έτερου γονέα του φοιτητή (εφόσον ο δικαιούχος γονέας διατηρεί με τον έτερο γονέα του φοιτητή έγγαμη σχέση)

• Τον κωδικό μισθωτηρίου συμβολαίου της κατοικίας που μισθώνει ο φοιτητής

Ο δικαιούχος φοιτητής, στην αίτηση Στεγαστικού Επιδόματος που δημιουργεί για τον εαυτό του, δηλώνει τα εξής στοιχεία:

• Τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του

• Τον κωδικό μισθωτηρίου συμβολαίου της κατοικίας που μισθώνει

Η εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος με βάση τον αριθμό Ακαδημαϊκής Ταυτότητας που δηλώθηκε, αντλεί τα ακόλουθα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:

• Ονοματεπώνυμο του φοιτητή

• AMΚΑ του φοιτητή

• Σχολή φοίτησης (Τμήμα, Σχολή/Ίδρυμα)

• Ημερομηνία εισαγωγής του φοιτητή στη Σχολή (έτος/ μήνας)

• Έδρα της Σχολής φοίτησης

• Αριθμός ετών φοίτησης της Σχολής φοίτησης και με βάση τον κωδικό μισθωτηρίου συμβολαίου της κατοικίας που μισθώνει ο φοιτητής, αντλεί από το πληροφοριακό σύστημα Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της ΑΑΔΕ:

• Την ημερομηνία έναρξης και τη διάρκεια της μίσθωσης

• Την πόλη και το νομό της μισθωμένης κατοικίας

Στο τελευταίο βήμα της αίτησης, ο δικαιούχος βλέπει συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία που έχουν περιληφθεί στην αίτηση και δηλώνει υπεύθυνα ότι τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής της δράσης.

Επιλέγοντας υποβολή της αίτησης, ενημερώνεται ότι μετά την υποβολή δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει νέα αίτηση για τον ίδιο φοιτητή και για αυτό θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα στοιχεία που έχει δηλώσει (καθώς και αυτά που έχουν επιστραφεί από το Μητρώο της ΑΑΔΕ και την εφαρμογή της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας) είναι ορθά και ακριβή.

Εμφάνιση στο δικαιούχο των αποτελεσμάτων της αίησής του.

Με την υποβολή της αίτησης, στέλνονται στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει ο δικαιούχος. Η ΑΑΔΕ, με βάση τις εφαρμογές διαλειτουργικότητας που περιγράφονται στο Παράρτημα Β στέλνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος τα δεδομένα των ελέγχων της.

Η εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος επεξεργάζεται τα ληφθέντα στοιχεία των ελέγχων της ΑΑΔΕ και εμφανίζει στο δικαιούχο ποια από τα ακόλουθα κριτή- ρια της δράσης πληρούνται, με βάση τους αυτόματους ελέγχους που μπόρεσε να πραγματοποιήσει:

(α) Κριτήρια στην περίπτωση αίτησης γονέα/κηδεμόνα για εξαρτώμενο μέλος του:

• Ο φοιτητής είναι δηλωμένος ως εξαρτώμενο μέλος στην φορολογική δήλωση του δικαιούχου.

• Η μόνιμη κατοικία του δικαιούχου δεν βρίσκεται στην πόλη σπουδών του.

• Τηρείται το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, με βάση την δήλωση του προηγούμενου φορολογικού έτους.

• Τηρούνται τα περιουσιακά κριτήρια της δράσης, όσον αφορά την κυριότητα κατοικιών από το φοιτητή και τους γονείς του στην πόλη σπουδών του φοιτητή.

• Τηρούνται τα περιουσιακά κριτήρια της δράσης, που αφορούν τη συνολική ακίνητη περιουσία του φοιτητή και των γονέων του.

• Τηρούνται τα κριτήρια της δράσης, ως προς το ποιος εμφανίζεται ως ενοικιαστής της μισθωμένης κατοικίας.

• Τηρούνται τα κριτήρια της δράσης, ως προς την τοποθεσία της μισθωμένης κατοικίας σε σχέση με την πόλη  σπουδών του φοιτητή.

(β) Κριτήρια στην περίπτωση αίτησης φοιτητή που είναι ο ίδιος δικαιούχος:

• Ο δικαιούχος - φοιτητής είναι υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης.

• Η μόνιμη κατοικία του δικαιούχου δεν βρίσκεται στην πόλη σπουδών του.

• Τηρείται το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, με βάση την δήλωση του προηγούμενου φορολογικού έτους.

• Τηρούνται τα περιουσιακά κριτήρια της δράσης, όσον αφορά την κυριότητα κατοικιών από το δικαιούχο-φοιτητή στην πόλη σπουδών του.

• Τηρούνται τα περιουσιακά κριτήρια της δράσης, που αφορούν τη συνολική ακίνητη περιουσία του δικαιούχου-φοιτητή.

• Τηρούνται τα κριτήρια της δράσης, ως προς το ποιος εμφανίζεται ως ενοικιαστής της μισθωμένης κατοικίας. • Τηρούνται τα κριτήρια της δράσης, ως προς την τοποθεσία της μισθωμένης κατοικίας σε σχέση με την πόλη σπουδών του φοιτητή.

Ενημέρωση του δικαιούχου για τις επόμενες ενέργειες του. Μετά την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος ενημερώνει το δικαιούχο:

1) Για τα αποτελέσματα των αυτόματων ελέγχων, με βάση τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει στην αίτηση.

2) Για τα δικαιολογητικά-πιστοποιητικά που απαιτείται να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος του φοιτητή, προκειμένου:

α) να τεκμηριώσει στοιχεία που έχει δηλώσει στην αίτηση του,

β) να αποδείξει ότι πληροί τα κριτήρια στα οποία η αυτόματη απάντηση της εφαρμογής ήταν αρνητική.

3) Ότι θα ακολουθήσει από την αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος του φοιτητή έλεγχος για το ακαδημαϊκό κριτήριο της δράσης (δηλαδή, ότι ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα).

Ενημέρωση του δικαιούχου για την πορεία αξιολόγησης της αίτησης.

Ο δικαιούχος ενημερώνεται για την εξέλιξη της αξιολόγησης της αίτησης που έχει υποβάλει, με βάση τις ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας του Ιδρύματος του.

• Εφόσον όλοι οι αυτόματοι έλεγχοι στην αίτηση είναι θετικοί και δεν χρειάζεται να προσκομίσει δικαιολογητικά και πιστοποιητικά, τότε με την ολοκλήρωση του ελέγχου του ακαδημαϊκού κριτηρίου, ενημερώνεται εάν η αίτηση εγκρίνεται ή απορρίπτεται.

Την ενημερωτική σελίδα του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

• Εφόσον με βάση τα στοιχεία που είχε δηλώσει στην αίτηση ή με βάση τους αυτόματους ελέγχους της ΑΑΔΕ χρειάζεται να προσκομίσει δικαιολογητικά και πιστοποιητικά, τότε ενημερώνεται μετά την λήξη όλων των απαραίτητων ελέγχων, εάν η αίτηση εγκρίνεται ή απορρίπτεται.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να παρακολουθεί την τρέχουσα κατάσταση αξιολόγησης της αίτησης του, μέσα από την εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος.

Μόλις μία αίτηση εγκριθεί ή απορριφθεί, ο αιτών λαμβάνει σχετική ειδοποίηση με email στη διεύθυνση email που έχει δηλώσει. Ο αιτών έχει πρόσβαση στα αναλυτικά αποτελέσματα των ελέγχων μέσα από την εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος.

Μείνετε Συντονισμένοι στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας και για ότι ΝΕΟΤΕΡΟ σχετικά με το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα θα σας ενημερώσουμε πρώτοι!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr