4 βήματα και 1 "plan Β" για να γίνει πιο εύκολη η αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού

4 βήματα και 1 "plan Β" για να γίνει πιο εύκολη η αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, κάποιοι θα χρειαστεί να αναβάλουν για αργότερα τις διακοπές τους και να πάρουν μέρος στο δύσκολο κυνήγι της αναζήτησης φοιτητικού σπιτιού. Πρωτοετή φοιτητή μιλάμε για σένα, που μόλις έμαθες και επίσημα που πέρασες!

H λέξη κυνήγι ίσως ακούγεται υπερβολική, αλλά δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα. Οι παλιοί ξέρουν ότι η εξίσωση “σπίτι όμορφο, βολικό, ασφαλές και σε λογική τιμή” είναι για δυνατούς λύτες. ΄Η μάλλον για οργανωμένους λύτες! 


Βήμα 1ο - Το δικό σου φοιτητικό σπίτι

H αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λένε, και στη συγκεκριμένη περίπτωση για να προχωρήσεις πρέπει να ξέρεις πού πας. Γι’ αυτό καθόρισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι για σένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός σπιτιού (η παλαιότητα του κτιρίου, ο όροφος, τα τετραγωνικά, το είδος της θέρμανσης, η πρόσβαση σε συγκοινωνίες κ.λπ.) και φυσικά το budget που μπορείς να διαθέσεις. Αναζήτησε φοιτητικό σπίτι πατώντας εδώ. Μην ξεχάσεις να υπολογίσεις στο budget τα κοινόχρηστα, όπως και τους λογαριασμούς νερού, ρεύματος και internet.

Η βασική τάση είναι να επιλέγονται σπίτια κοντά στις σχολές ή στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο στις μεγάλες πόλεις τα σπίτια κοντά στις σχολές και στο κέντρο συνήθως είναι παλαιότερα, λιγότερο περιποιημένα και ακριβότερα. Αν μεγαλώσεις την ακτίνα της αναζήτησής σου, θα έχεις περισσότερες και πιο συμφέρουσες επιλογές, αρκεί οι περιοχές αυτές να έχουν καλή πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με ανοιχτή ματιά να δεις και την προοπτική ενοικίασης επιπλωμένου σπιτιού. Αναζήτησε επιπλωμένο φοιτητικό σπίτι εδώ. Μοιάζουν ακριβότερα, αλλά αν υπολογίσεις πόσα πραγματικά χρειάζονται για την επίπλωση, τον εξοπλισμό και τη συντήρηση ενός σπιτιού, ίσως και να αποτελούν κρυμμένες ευκαιρίες. Μάλιστα στην τιμή του ενοικίου συνήθως περιλαμβάνονται τα κοινόχρηστα, το internet και οι υπόλοιποι λογαριασμοί.

Βήμα 2ο - Η αναζήτηση

Η αναζήτηση είναι συχνά κουραστική και μπορεί να γίνει ακόμα και χαοτική, εάν δεν ξέρεις πού ή πώς να ψάξεις. Στο xe.gr οι αγγελίες που αφορούν το ίδιο ακίνητο είναι όλες οργανωμένες σε ένα σημείο και έτσι δεν θα βλέπεις ξανά και ξανά το ίδιο σπίτι με διαφορετική τιμή. Ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να βάζεις φίλτρα κάθε φορά για την ίδια αναζήτηση ούτε και να ψάχνεις τις αγγελίες που έχεις ήδη δει και σε ενδιαφέρουν. Με την “αποθήκευση αναζητήσεων” και τις “λίστες αγαπημένων αγγελιών” όλα γίνονται πολύ γρήγορα!

Γρήγορα όμως φεύγουν και οι ευκαιρίες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μένεις συνεχώς κολλημένος στο κινητό σου, ενώ οι κολλητοί σου θα απολαμβάνουν καφέ στην παραλία. Με την υπηρεσία της Χρυσής Ευκαιρίας για Premium χρήστες, με ένα μικρό κόστος, θα έχεις πρόσβαση σε περισσότερα φίλτρα (π.χ. αγγελίες μόνο από ιδιώτες), θα μπορείς να κρατάς προσωπικές σημειώσεις στις αγγελίες που σε ενδιαφέρουν ή να κρύβεις όσες δεν θέλεις να βλέπεις, και το πιο σημαντικό θα ενημερώνεσαι πρώτος για κάθε νέα αγγελία σχετική με τις αποθηκευμένες αναζητήσεις σου, όπου κι αν βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή.

Βήμα 3ο - Η ώρα της αλήθειας 

Είδες προσεκτικά τις φωτογραφίες του σπιτιού στην αγγελία, το ζητούμενο ενοίκιο είναι μέσα ή πολύ κοντά στο budget σου και έριξες μια αναγνωριστική στη γειτονιά μέσω της google. Και τώρα; Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας.

Τα ραντεβού σου με τους ιδιοκτήτες ή τους μεσίτες πρέπει να οργανωθούν κι αυτά με τον καλύτερο τρόπο. Το ιδανικό είναι να γίνουν άμεσα και να απέχουν μεταξύ τους λίγη ώρα. Θες να κινηθείς όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην χάσεις κάποια ευκαιρία. Ο χρόνος είναι πολύτιμος σε αυτή την αναζήτηση και οι ενδιαφερόμενοι πολλοί.

Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείς ένα σπίτι είναι οι πρωινές ώρες. Συνήθως τα περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση δεν διαθέτουν ρεύμα και το φως της ημέρας θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τυχόν βλάβες. Ζήτησε την άδεια να ανοίξεις τα ντουλάπια της κουζίνας και του υπνοδωματίου με την πρόφαση ότι θες να διαπιστώσεις αν το νοικοκυριό σου χωράει.

Αν διαπιστώσεις βλάβες που διορθώνονται, ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να τις διορθώσει πριν την έναρξη της μίσθωσης. Καλό θα ήταν να φροντίσεις να δεσμευτεί γι’ αυτές στο συμφωνητικό, γιατί στην ενοικίαση σπιτιού μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο οι επιστροφές δεν γίνονται εύκολα δεκτές.

Εξίσου σημαντικό είναι να ενημερωθείς για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς και όλα τα έξοδα που τυχόν επιβαρύνουν το σπίτι. Zήτησε να δεις προηγούμενες αποδείξεις που θα το επιβεβαιώνουν, για να μη βρεθείς εσύ και το πορτοφόλι σου μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Βήμα 4ο - Η διαπραγμάτευση και η συμφωνία

Το βρήκες και σου αρέσει! Για να πάρεις όμως τα κλειδιά του χώρου που θα φιλοξενήσει τα καλύτερα φοιτητικά πάρτυ της πόλης, χρειάζονται κάποιες διαδικασίες ακόμη. Βαρετές σίγουρα, αλλά μην χαλαρώσεις τώρα για να μην έχεις προβλήματα μετά.

Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτείς να παραμείνεις μόνο σε προφορικές συμφωνίες. Θα προχωρήσεις σε υπογραφή συμβολαίου με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον νόμιμο πληρεξούσιό του και αμέσως μετά θα φροντίσεις να λάβεις επίσημο και υπογεγραμμένο αντίγραφο. Τα μισθωτήρια υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Taxis. Αυτή είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη και εσύ θα χρειαστεί μόνο να πατήσεις αποδοχή, όταν θα λάβεις την αντίστοιχη ενημέρωση στο email σου.

Η καταβολή της εγγύησης από τον ενοικιαστή δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο, αλλά δεν θα την αποφύγεις, γιατί αποτελεί μια στάνταρ πρακτική κατά την ενοικίαση σπιτιού. Επομένως το ύψος της είναι καθαρά θέμα συμφωνίας. Με καλή διαπραγμάτευση προσπάθησε να συμφωνήσεις ως εγγύηση το ποσό ενός μισθώματος. Προσοχή! Για να κάνεις κάτι τέτοιο πρέπει να είσαι 100% σίγουρος ότι έχεις απέναντί σου τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ή έναν μεσίτη που έχει λάβει εντολή ανάθεσης.

Ο χρόνος διάρκειας της μίσθωσης που θα αναγραφεί στο μισθωτήριο είναι υποχρεωτικός και για τις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι ο ενοικιαστής δεν μπορεί να φύγει πριν λήξει ο χρόνος της μίσθωσης παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Τέλος, αν στην εύρεση του σπιτιού διαμεσολαβήσει μεσιτικό γραφείο, πρέπει από πριν να έχεις ελέγξει τη νομιμότητά του και να έχεις συμφωνήσει την αμοιβή του. Συνήθως το ποσό της μεσιτικής αμοιβής είναι η αξία ενός μισθώματος. Εννοείται ότι θα την καταβάλλεις στο γραφείο μόνο μετά την υπογραφή του συμφωνητικού με τον ιδιοκτήτη!

Plan B - Λέμε ναι στη συγκατοίκηση

Τα δύσκολα τα ξεπερνάς μόνο αν έχεις plan B. Αν λοιπόν η διαθεσιμότητα και το ύψος του ενοικίου των μικρών διαμερισμάτων σε απογοητεύσουν, τότε θα πρέπει να δεις με άλλο μάτι τα μεγαλύτερα και ιδανικά για συγκατοίκηση σπίτια. Η εναλλακτική λύση της συγκατοίκησης δεν είναι πάντα λύση ανάγκης για τους φοιτητές. Για αρκετούς είναι η πρώτη επιλογή, γιατί προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία, είτε τη δεις από τη θετική είτε από την αρνητική της πλευρά.

Θα μοιραστείς από το ενοίκιο και τους λογαριασμούς μέχρι τις δουλειές του σπιτιού και το κατέβασμα των σκουπιδιών. Αυτό το τελευταίο δεν είναι αμελητέο και θα έρθει η ώρα που θα μας θυμηθείς! Επίσης, θα νιώθεις πιο ασφαλής και θα γλιτώσεις από δύσκολες καταστάσεις, όπως π.χ. το να έχεις ξεχάσει τα κλειδιά σου. Αν μάλιστα είσαι τυχερός, μπορεί επιστρέφοντας στο σπίτι από μια κουραστική μέρα στη σχολή να βρεις ζεστό φαγητό, μαγειρεμένο ή έστω ήδη παραγγελμένο!

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις αν ακολουθήσεις αυτή την οδό είναι η στέρηση της απόλυτης ελευθερίας. Δεν θα μπορείς να ακούς δυνατά μουσική όποτε το θες, ούτε να προσκαλείς ξαφνικά όλη τη σχολή στο σπίτι για να δείτε ταινία. Θα πρέπει να σέβεσαι τις ανάγκες του συγκατοίκου σου, αν θες να σέβεται και εκείνος τις δικές σου.

Ουσιαστικά, αυτό που μπορεί να οδηγήσει μια συγκατοίκηση στη λήξη είναι η έλλειψη κανόνων και η η τήρησή τους. Ανταλλάξτε πληροφορίες για τις συνήθειες και κυρίως τις παραξενιές που έχετε. Συζητήστε για το πώς θα κατανέμονται τα έξοδα και οι δουλειές του σπιτιού και τι θα ισχύει για τους επισκέπτες. Όσο πιο λεπτομερής είναι η συζήτηση αυτή τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες να πάνε όλα καλά!

Καλή φοιτητική ζωή!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τους Πρωτοετείς Φοιτητές

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr