Φοιτητές που είναι πολύτεκνοι δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή!

Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ απαιτούν όλα τα τέκνα των πολυτέκνων να είναι κάτω των 23 ετών σύμφωνα με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.

Συγκεκριμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί πολύτεκνοι φοιτητές στις μετεγγραφές τους σύμφωνα με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.  Το πρόβλημα βασίζεται στο γεγονός ότι τα Τμήματα που εξετάζουν τα δικαιολογητικά απαιτούν από τα τέκνα των πολυτέκνων να είναι όλα κάτω των 23 ετών για να τους δοθεί η μετεγγραφή.

Η ΑΣΠΕ απέστειλε νέα επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, κ Ανδρέα Λοβέρδο η οποία τονίζει ότι από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι τα τέκνα των Πολυτέκνων προστατεύονται ανεξαρτήτως της ηλικίας τους όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, δηλ. όσο ζει έστω και ένας από τους δύο γονείς.


Να αναφερθεί πως η ΑΣΠΕ έχει κινητοποιηθεί και έχει αποστείλει επιστολές τόσο στις σχολές όσο και στο Υπουργείο προκειμένου να ενημερώσει ότι δεν ισχύει το ηλικιακό όριο των 23 ετών στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών.

Η επιστολή έχει ως εξής: 

Κύριε Υπουργέ. 

Επανερχόμενοι για 16η φορά σάς γνωρίζουμε τα παρακάτω: 

α. Στο άρθρο 6 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75/Α/7-4-2006) προσδιορίζονται επ’ ακριβώς οι περιπτώσεις και οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο κάποιου για να χαρακτηρισθεί πολύτεκνος. 

β. Από την ώρα που θα χαρακτηρισθούν οι γονείς ή ο γονέας ως Πολύτεκνοι (ος) διατηρούν ισοβίως την πολυτεκνική ιδιότητα, όπως τη διατηρούν και όσοι την είχαν αποκτήσει βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979 και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα, που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων Πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006, που ορίζει επί λέξει:

«3. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979, όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων Πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα».

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι τα τέκνα των Πολυτέκνων προστατεύονται ανεξαρτήτως της ηλικίας τους όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, δηλ. όσο ζει έστω και ένας από τους δύο γονείς.

Συνεπώς εφ’  όσον ζει έστω και ένας από τους γονείς, που έχει χαρακτηρισθεί ως Πολύτεκνος, το τέκνο του έχει δικαίωμα μετεγγραφής από  ένα πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό Τμήμα σε άλλο αντίστοιχο του πλησιέστερου τόπου κατοικίας τους ή του τόπου σπουδών του αδελφού του, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ιδίου που ζητεί τη μετεγγραφή και ανεξαρτήτως της ηλικίας των αδελφών του. 

γ. Ως προς την απόδειξη της πολυτεκνικής ιδιότητας, στην παρ. 2 του ως άνω νόμου 3454/2006 ορίζεται ρητά:    

«Η ιδιότητα του πολύτεκνου αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό της οικογενειακής του κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος». 

-----

Παρά τις επιστολές που έχει στείλει η ΑΣΠΕ οι σχολές επιμένουν και δεν εγκρίνουν τη μετεγγραφή. Να αναφερθεί πως οι σχολές ζητούν διευκρινήσεις από το υπουργείο το οποίο δεν αντιδρά. 

Μερικές από τις Σχολές στις οποίες εντοπίζονται προβλήματα με τις μετεγγραφές των πολυτέκνων είναι: Μηχανολόγοι ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολές ΤΕΙ Κρήτης κλπ.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να αποστείλει άμεσα διευκρινήσεις στις σχολές ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών αφού όπως προκύπτει από τη νομοθεσία τα τέκνα των Πολυτέκνων προστατεύονται ανεξαρτήτως της ηλικίας τους όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, δηλαδή όσο ζει έστω και ένας από τους δύο γονείς.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr