Η ΔΑΠ καλεί τον Πιερρακάκη να παρέμβει για τις καταλήψεις! / ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Επιστολή ΔΑΠ προς Πιερρακάκη

Φοιτητικές Ειδήσεις: Την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, μέσω επιστολής, ζητά η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το θέμα των καταλήψεων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας καθώς η εξεταστική κρίνεται αβέβαιη.

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για τις παράνομες καταλήψεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και την εξεταστική περίοδο:


«Τις τελευταίες ημέρες, κατά κύριο λόγο σε Πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων, υπάρχουν Τμήματα, για την ακρίβεια 164 στα 433, τα οποία τελούν παράνομα υπό κατάληψη, εν μέσω εξεταστικής περιόδου. 

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΕΚΤΑΚΤΟ: Διαδικτυακή Εξεταστική στα Πανεπιστήμια λόγω καταλήψεων / ΑΠΟΦΑΣΗ

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συμμετέχουμε σε όλες τις νόμιμα αποφασισμένες Γενικές Συνελεύσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις συγκρότησης, σύμφωνα με τα καταστατικά των σχολών. Ωστόσο, οι εικόνες που αντικρίζουμε, μας γυρίζουν χρόνια πίσω. Φίμωση, σε αρκετές περιπτώσεις λεκτική και σωματική βία, βανδαλισμοί, ρίψη αντικειμένων και νοθεία υπό εκβιαστικούς όρους προκειμένου να μην λήξουν με δημοκρατικούς όρους οι παράνομες καταλήψεις.

Ήδη σε ορισμένες σχολές, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η εξεταστική περίοδος έχει μεταφερθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ μεταξύ άλλων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει εκδώσει ανακοίνωση για την λήξη των καταλήψεων έως και την Τρίτη 30/01, διότι σε διαφορετική περίπτωση ο χαμένος χρόνος δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί.

Την ίδια ώρα ωστόσο, μας προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση ανακοινώσεις, όπως αυτή της Κοσμητείας των Μεταλλειολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, η οποία προτρέπει τους φοιτητές να συνεχίσουν τον «αγώνα» τους, αφήνοντας πρακτικά στη μοίρα τους, όλους όσους αγωνιούν για το εξάμηνό τους και αυτή τη στιγμή επιβαρύνονται οικονομικά τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους.

Παρατηρείται βέβαια και το εξής φαινόμενο. Την ίδια ώρα που μία Γενική Συνέλευση έχει κερδηθεί από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με μεγάλο ποσοστό, στην οποία οι φοιτητές έλαβαν την απόφαση να σταματήσει η κατάληψη, η Διοίκηση ανακοινώνει πως η Σχολή θα παραμείνει κλειστή και την επόμενη ημέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, η ευθύνη βαραίνει τόσο όσους συμπορεύονται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, όσο και όσες Διοικήσεις ανέχονται τέτοια περιστατικά εν έτει 2024.

Αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των φοιτητών, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, ώστε α) να σταματήσουν άμεσα όλες οι παράνομες καταλήψεις και β) να μην χαθεί καμία εξεταστική, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις Σχολές μας με όλη μας τη δύναμη, κόντρα στην υποβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου, μέχρις ότου να ανοίξει και η τελευταία Σχολή».

Με εκτίμηση,
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Επιστολή ΔΑΠ προς Πιερρακάκη

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr