Χιλιάδες φοιτητές & μαθητές στους δρόμους για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια / ΕΙΚΟΝΕΣ

Χιλιάδες στους δρόμους για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια / ΕΙΚΟΝΕΣ

Οι φοιτητές, που συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις καταλήψεις στις σχολές, κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές. Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν στις πορείες κατά της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων (μη κρατικών πανεπιστημίων) που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 18/01 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Βόλο, Γιάννενα, Φλώρινα, Τρίκαλα, Λάρισα, Κομοτηνή, Ξάνθη.

«Η νέα γενιά απορρίπτει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία για όλους» τονίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της.


Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές, ζητούν να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Θα ακολουθήσει νέο άρθρο για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων / Καταλήψεις για την ερχόμενη εβδομάδα. Συντονιστείτε για την άμεση ενημέρωσή σας στο VIBER πατώντας εδώ.

Το μήνυμα των φοιτητών:

«Μετά από ημέρες κινητοποιήσεων, που σε Πανεπιστήμια και σχολεία χτυπά η καρδιά της αγωνιστικής δράσης, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες σφύζουν από τη ζωντάνια του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, σήμερα δίνεται ακόμα ένα μεγάλο μήνυμα: Η νέα γενιά θα υπερασπιστεί τη ζωή της, τις σπουδές της και το μέλλον της! Κι αυτή τη φορά πιο πολλοί από ποτέ, ένα ποτάμι που συνεχώς φουσκώνει και δε θα το σταματήσει τίποτα μπροστά στο αύριο που ονειρεύεται και παλεύει να κατακτήσει!

Οι ελπιδοφόρες εικόνες με τους πλημμυρισμένους δρόμους από φοιτητές και μαθητές προμηνύουν και το δυνάμωμα των αγώνων, την προοπτική του και την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς να ενισχύσει τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να της εξασφαλίσει όσα αξίζει, τον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ! Η ΑΔΙΚΙΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ!»


"Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η κεφαλή της πορείας είχε φτάσει στην Ομόνοια, η «ουρά» της πορείας δεν είχε φύγει ακόμη από τα Προπύλαια"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

"Η κυβέρνηση να ακούσει τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές και να αποσύρει εδώ και τώρα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια!

Οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, που βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε όλη τη χώρα, το συγκλονιστικό -σε όγκο και παλμό- συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, έκαναν σαφές το απολύτως αυτονόητο: Η νέα γενιά απορρίπτει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία για όλους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, γι’ αυτό αξιοποιεί τη συκοφαντία, την καταστολή και τον αυταρχισμό. Αν πιστεύει πως θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους μαθητές και τους φοιτητές, είναι βαθιά γελασμένη. Σήμερα -γι’ άλλη μια φορά- πήρε μαζική, αποφασιστική απάντηση από τη μεγάλη πλειοψηφία.

Γιατί, μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκει συμμάχους στα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, που έχουν υλοποιήσει ως κυβερνήσεις αυτή την επικίνδυνη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαλύει τη δημόσια παιδεία, η νέα γενιά όμως βρίσκει συμμάχους στους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, ολόκληρο τον λαό!

Στο ψεύτικο δίλημμα της κυβέρνησης, των «παπαγάλων» της στα ΜΜΕ και της κυβερνητικής παράταξης στα Πανεπιστήμια, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, περί ανοιχτών ή κλειστών σχολών, οι φοιτητές απάντησαν δυνατά: Ανοιχτές είναι οι σχολές που είναι προσβάσιμες σε όλους, όχι ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το πορτοφόλι τους και κλειστές στα δίδακτρα, την υποβάθμιση και τη διάλυση των πτυχίων!

Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των μαθητών και να αποσύρει εδώ και τώρα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδιά της, που κάνουν την αδικία νόμο.

Τώρα που η κυβέρνηση έχει πιεστεί, τώρα πρέπει ακόμα πιο μαζικά να ακουστεί η φωνή των μαθητών και των φοιτητών, να δυναμώσει ο αγώνας."


sooc


sooc


sooc

Στο πλευρό των φοιτητών οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ

«Δεν τρομοκρατούμεθα, δε φοβόμαστε και δίνουμε μαζί τη μάχη με τους φοιτητές» σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό των φοιτητών και καταγγέλλουν την εισβολή των ΜΑΤ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν φοιτητές.

«Η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ αντί να ενισχύσει τα υποστελεχωμένα πανεπιστήμια»

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, «οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν γκλοπ και χημικά απέναντι σε φοιτητές, εκλεγμένους συνδικαλιστές των εργαζομένων, ερευνητές καθώς και τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας» την ώρα που οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων τους είχαν αποφασίσει κατάληψη.

Τονίζουν πως «όταν υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού στο ΕΜΠ (221 λιγότεροι από το 2009 σύμφωνα με το Συμβούλιο Διοίκησης), υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση η κυβέρνηση αντί να προβεί σε ενίσχυση, επιλέγει να στείλει τα ΜΑΤ».

«Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, μαζί με τους φοιτητές και τους καθηγητές, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Είμαστε αποφασισμένοι – θα μας βρουν απέναντί τους!» σημειώνουν μεταξύ άλλων και καλούν στο συλλαλητήριο.

Θα ακολουθήσει νέο άρθρο για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων / Καταλήψεις για την ερχόμενη εβδομάδα. Συντονιστείτε για την άμεση ενημέρωσή σας στο VIBER πατώντας εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

φωτό EUROKINISSI

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr