Πανσπουδαστική Κ.Σ: Μειοψηφία στα πανεπιστήμια η ΔΑΠ ΝΔΦΚ

Πανσπουδαστική Κ.Σ: Μειοψηφία στα πανεπιστήμια είναι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ

Η ανακοίνωση που εστάλη από την Πανσπουδαστική Κίνησης Συνεργασίας στα «Φοιτητικά Νέα»:

«Μειοψηφία στα πανεπιστήμια είναι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ η μόνη που πανηγυρίζει για την διάλυση των πτυχίων και των σπουδών μας.


Η κυβέρνηση της ΝΔ το φυσάει και δεν κρυώνει! Η ενόχλησή της με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κρύβεται!

Αφού δεν κατάφερε να ξεγελάσει και να πιάσει στον ύπνο τους φοιτητές, φέρνοντας το νομοσχέδιο εν μέσω γιορτών και εξεταστικής, τώρα επιχειρεί να βάλει «φίμωτρο» στις κινητοποιήσεις τους. Αμόλησε και την παράταξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να μιλήσει εξ ονόματος της δήθεν «πλειοψηφίας» των φοιτητών, συκοφαντώντας τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που αγωνιούν για τις σπουδές και τα πτυχία τους.

Βέβαια ξέραμε ότι η ΔΑΠ:

  • Είχε πάντα ένα πρόβλημα με την αριθμητική. Εδώ και δύο χρόνια που οι φοιτητές την στέλνουν στη 2η θέση, πίσω από την Πανσπουδαστική, αυτή αυτοανακηρύσσεται πρώτη! Εδώ και 13 χρόνια που όλες οι κυβερνήσεις έχουν περικόψει αθροιστικά 6,1 δις από τα Πανεπιστήμια με τις συνεχείς μειώσεις προϋπολογισμών, η ΔΑΠ βλέπει αυξήσεις! Ενδεικτικά, το 2009 η κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ ήταν 380 εκατομμύρια ευρώ και φέτος μόλις 127 εκατομμύρια! 
  • Είχε πάντα ένα πρόβλημα με το δίκαιο! Έτσι θεωρεί “δίκαιο” οι πολλοί να εισάγονται με ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάποιοι λίγοι με... ελάχιστη βάση πληρωμής. Θεωρεί «δίκαιο» κάποιος με 8.000 μόρια να μένει εκτός Πανεπιστημίου αλλά κάποιος άλλος με 0 μόρια και 120.000 ευρώ για δίδακτρα να γίνεται γιατρός (όπως στην Κύπρο)! Θεωρεί «δίκαιο» η κυβέρνηση να αφήνει χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 70 πανεπιστημιακά Τμήματα και τους αποφοίτους τους αλλά να τα αναγνωρίζει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια!

Η κυβέρνηση αντί να προκαλεί, να ειρωνεύεται, να διαστρεβλώνει και να απειλεί τους φοιτητές που αγωνίζονται για σύγχρονες και δωρεάν σπουδές, να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματά τους! Η θέληση για ένα ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, για πτυχία με αξία, για δουλειά με δικαιώματα είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών!

Αλήθεια αναρωτιόμαστε που συνάντησε η ΔΑΠ φοιτητές που να συμφωνούν:

- να εξισωθεί το πτυχίο τους με κάποιο τριετές πτυχίο;

- να ενισχυθεί το εμπόριο πτυχίων;

- να απειλείται το τμήμα τους με κλείσιμο λόγω φυγής καθηγητών, εισακτέων και φθίνουσας χρηματοδότησης;

- να απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρίσκουν πελατεία τα ιδιωτικά;

- να εξαρτάται ΚΑΙ η φοίτηση σε κάποιο ΑΕΙ από την τσέπη των γονιών τους

Η πραγματικότητα δείχνει από μόνη της την αλήθεια. Για αυτό και οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου είναι είδος υπό εξαφάνιση στα ΑΕΙ. Ενδεικτικά δεν υπάρχει φοιτητικός σύλλογος που να έχει δηλώσει στήριξη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Εξάλλου η πρόταση της ΔΑΠ για να στηρίξουν οι φοιτητές το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις Γενικές Συνελεύσεις από 7 φοιτητές στους Μηχανολόγους και 8 στους Δασκάλους του Βόλου, από 4 στους Χημικούς Μηχανικούς, 5 στους Αρχιτέκτονες, 17 στην Ιατρική και 58 στην Σχολή Μηχανικών στην Πάτρα. Σε όλες τις άλλες δεν υπήρξε κανένας φοιτητής να την υποστηρίξει!

Μας προκαλεί η κυβέρνηση όταν βαφτίζει «παρωχημένες» τις διεκδικήσεις μας για προσλήψεις προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, δωρεάν στέγαση σε σύγχρονες φοιτητικές εστίες, πτυχίο που να εξασφαλίζει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί αυτά σημαίνουν εκσυγχρονισμός για τα δημόσια πανεπιστήμια και όχι η επιστροφή στον εκπαιδευτικό Μεσαίωνα και στη λογική «όποιος έχει λεφτά, σπουδάζει».

Οι φοιτητές έχουν ήδη δείξει τη δύναμή τους! Δεν πρόκειται να αφήσουν την κυβέρνηση να παίζει με τις σπουδές και τα πτυχία τους, να γίνει νόμος η αδικία. Δεν θα δεχτούν να τους κουνά το δάχτυλο ο ένοχος για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Το δίκιο τους θα κριθεί στους δρόμους! Όπως έγινε με την πανεπιστημιακή αστυνομία που «πήγε κουβά», έτσι και τώρα θα νικήσει το δίκιο των φοιτητών και των φοιτητριών!

Υ.Γ: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Η παράταξη της κυβέρνησης που έχει το ρεκόρ «κλειστών σχολών» για ενάμιση χρόνο στην πανδημία, την ίδια ώρα που άνοιγε ξενοδοχεία, αεροδρόμια και mall κατηγορεί όλους εμάς τους φοιτητές ότι θέλουμε κλειστές σχολές! Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για εμάς και τις σπουδές μας τότε το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΩΡΑ το νομοσχέδιο. Αλλιώς ας ξεκινήσουν οι Δαπίτες να μαθαίνουν αριθμητική μετρώντας τους χιλιάδες φοιτητές που κατεβαίνουν στο δρόμο!»

Εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνησης Συνεργασίας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr