Επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση της ψυχικής υγείας των φοιτητών μας

Επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση της ψυχικής υγείας των φοιτητών μας

Η Πάτρα συγκλονίστηκε για μια ακόμη φορά καθώς ακόμη μία νεαρή φοιτήτρια προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της. Το σημείωμα που άφησε πίσω της αποτελεί έναν ανησυχητικό μαρτυρικό λόγο, ενώ η έγκαιρη αντίδραση των γονέων της έδωσε έναν πολύτιμο χρόνο για τη σωτηρία της.

Η φοιτήτρια στην Πάτρα, αναζητούνταν από τους γονείς της, καθώς είχαν χαθεί τα ίχνη της, από την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε Αστυνομία και ΕΚΑΒ, για τον εντοπισμό της. Πιο αναλυτικά, συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης (19/12) στην Πάτρα, για τον εντοπισμό 21χρονης φοιτήτριας, η οποία έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.  Οι γονείς της νεαρής κοπέλας είχαν χάσει τα ίχνη της, καθώς δεν απαντούσε στις κλήσεις τους, με αποτέλεσμα να καλέσουν κλειδαρά για να ανοίξει το διαμέρισμα που μένει, στην περιοχή Κουκούλι Πατρών.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η φοιτήτρια εντοπίστηκε εν ζωή στην μπανιέρα του σπιτιού της και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο μετά την κινητοποίηση του ΕΚΑΒ. Η ίδια φέρεται να κατανάλωσε χάπια, ενώ βρέθηκε και σημείωμα μέσω του οποίου εκφραζόταν η πρόθεση για αυτοκτονία. Η έρευνα των Αρχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πολλά τα περιστατικά - ανάγκη ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας

Αυτό το πρόσφατο περιστατικό αναζωπυρώνει τη μνήμη μας για την απώλεια μιας άλλης φοιτήτριας πριν ένα μήνα, η οποία έπεσε από πολυκατοικία στα Ψηλά Αλώνια στην Πάτρα ενώ την ίδια ημέρα και πάλι στην πόλη της Πάτρας άλλη φοιτήτρια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με χάπια. Τρία περιστατικά αυτοκτονίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας και την αποτελεσματική δράση των αρμόδιων αρχών στα θέματα πρόληψης.

Σε μια περίοδο που η νεανική ψυχική υγεία βρίσκεται σε επίκαιρη συζήτηση, καλούνται οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενημέρωσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη φοιτητική κοινότητα.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στο ύψος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η φοιτητική κοινότητα και να ενισχύσει με επιπλέον κονδύλια τις υπηρεσίες φοιτητικής-κοινωνικής μέριμνας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόληψη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των φοιτητών.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να δημιουργήσει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους τους φοιτητές.

Είναι καθήκον όλων μας να μεριμνήσουμε ώστε κανένας φοιτητής και φοιτήτρια να μην αισθάνεται μόνος/μόνη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Απαιτείται άμεση δράση επειγόντως και αποφασιστικά προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών και να προστατευθεί η ψυχική υγεία της νεολαίας μας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr