Σπουδές και δουλειά; Γίνεται! Φοιτητή βρες ανοιχτές θέσεις part time εργασίας

Σπουδές και δουλειά; Γίνεται!

Αν νομίζεις ότι οι φοιτητές εργάζονται μόνο όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να στηρίξει τα αυξημένα έξοδά τους, είμαστε εδώ για να σου πούμε ότι σήμερα όλο και περισσότεροι αναζητούν μια θέση εργασίας, αφού αναγνωρίζουν την αξία που θα δώσει στο βιογραφικό τους η «πρώιμη» αυτή εργασιακή εμπειρία.

Μήπως η σκέψη της εργασίας περνά και από το δικό σου μυαλό, αλλά δεν τολμάς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα, είτε γιατί πιστεύεις ότι είναι δύσκολο να τηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα σε «σπουδές - εργασία - φοιτητική ζωή», είτε γιατί η αναζήτηση της ιδανικής θέσης σου προκαλεί άγχος; Συνέχισε να διαβάζεις! 


Part-time vs full-time

Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσεις ως εργαζόμενος φοιτητής είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου σου, οπότε η μερική απασχόληση είναι η καλύτερη επιλογή για σένα. Μια 4ωρη απασχόληση, για παράδειγμα, θα σου επιτρέψει να είσαι συνεπής τόσο στις ακαδημαϊκές όσο και στις εργασιακές υποχρεώσεις σου, ενώ με καλό προγραμματισμό θα έχεις και αρκετό ελεύθερο χρόνο για τα χόμπι σου!

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες σχολές που δεν απαιτούν τη συχνή φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο ή προσφέρουν προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως, και έτσι οι φοιτητές τους μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα σε μια full-time θέση εργασίας.

Ωστόσο, μόνο εσύ γνωρίζεις τόσο τις υποχρεώσεις όσο και τις ανάγκες σου και κυρίως πόσο πειθαρχημένος είσαι ώστε να τα συνδυάσεις όλα με επιτυχία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πτυχίο θα πρέπει να είναι και να παραμείνει η βασική προτεραιότητά σου.

Η remote εργασία ταιριάζει στις σπουδές

Αν και η τηλεργασία μπήκε στη ζωή μας ως αναγκαιότητα λόγω της πανδημίας, οι έρευνες δείχνουν ότι πλέον αποτελεί το προτιμώμενο μοντέλο εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ευελιξία προγράμματος, η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, το λιγότερο στρες είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματά της.

Πολλές εταιρείες, μάλιστα, στις θέσεις remote εργασίας προσφέρουν κάτι περισσότερο από ένα ευέλικτο ωράριο: τη δυνατότητα να επιλέγεις εσύ ποια στιγμή της ημέρας (ή της νύχτας) θα εργαστείς ανάλογα με το πρόγραμμά σου. Αρκεί φυσικά να το υποστηρίζει η φύση της δουλειάς, όπως για παράδειγμα το customer service, το digital marketing, το design, το blogging ή το copywriting.

Αν μιλάς πολύ καλά μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να κυνηγήσεις μια θέση remote εργασίας, ακόμη και σε εταιρεία που βρίσκεται εκτός συνόρων.

Μήπως να βρεις μια θέση σχετική με τις σπουδές σου;

Σκέψου πόσο δυναμικά θα ξεκινήσεις και επίσημα την καριέρα σου με την απόκτηση του πτυχίου, αν έχεις ήδη εμπειρία στο αντικείμενό σου. Αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αρκετές εταιρείες είναι πρόθυμες να εντάξουν στο δυναμικό τους φοιτητές και νέους χωρίς προϋπηρεσία, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης ή και με κανονικές αρμοδιότητες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να μάθουν και να αναπτυχθούν σε διάφορες θέσεις σχετικές με τις σπουδές τους.

Αλλά ακόμη κι αν δεν καταφέρεις να βρεις μια σχετική με τις σπουδές σου απασχόληση, οι γνώσεις, οι πληροφορίες και οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις, θα σου δώσουν προβάδισμα στην αγορά εργασίας και παράλληλα την ευκαιρία να αποδείξεις ότι έχεις ήδη αναπτύξει δεξιότητες όπως η ομαδικότητα ή η αποτελεσματική επικοινωνία.

Ποιες θέσεις εργασίας προτιμούν οι φοιτητές

Στην κορυφή των προτιμήσεων είναι οι θέσεις εργασίας στην εστίαση. Αναμενόμενο λόγω της υψηλής προσφοράς, της χαμηλής απαίτησης σε εξειδικευμένα skills, της εποχικότητας και της ποικιλίας των ωραρίων που βολεύουν ιδιαίτερα τους φοιτητές. Υπάρχει, όμως, ένας ακόμα λόγος και ακούει στο όνομα “tips”! Αν συνυπολογίσεις τα tips στην αμοιβή, θα είναι δύσκολο να αντισταθείς στο μεγαλύτερο εισόδημα.

Στη λίστα ακολουθούν τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Σου ακούγεται βαρετό; Δεν χρειάζεται να είναι! Αρκεί μόνο να κατευθύνεις  την αναζήτηση εργασίας με βάση τα χόμπι σου. Ναι, καλά διάβασες!  Για παράδειγμα, σου αρέσει ο χώρος της μόδας; Τότε μια part-time απασχόληση σε κατάστημα ένδυσης ή υπόδησης είναι για σένα. Αν είσαι φανατικός με το διάβασμα υπάρχουν τα βιβλιοπωλεία, και αν είσαι γκουρού της τεχνολογίας τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας.

Δημοφιλείς στους φοιτητές είναι, επίσης, οι θέσεις στο customer service, support ή development που προσφέρουν εταιρείες με τηλεφωνικά κέντρα. Part-time θέσεις, κυλιόμενα και ευέλικτα ωράρια, γραφεία σε κεντρικά σημεία είναι στα πλεονεκτήματα στην περίπτωσή σου. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που εξελίχθηκαν μέσα από αυτές τις θέσεις ή προχώρησαν σε θέσεις σχετικές με το αντικείμενό τους μέσα στην ίδια εταιρεία.

All time classic επιλογές είναι η γραμματειακή υποστήριξη και η διανομή φυλλαδίων, το babysitting για τους φοιτητές των παιδαγωγικών σχολών και οι θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε φροντιστήρια και κέντρα μελέτης για τους φοιτητές των αντίστοιχων σχολών.

Αυτές είναι πάνω-κάτω οι θέσεις εργασίας που προτιμούν οι φοιτητές, αλλά το καλύτερο κριτήριο αναζήτησης μπορείς να το ορίσεις μόνο εσύ που γνωρίζεις τις δεξιότητες και τις ανάγκες σου. Το σημαντικό είναι έχεις στο μυαλό σου ότι η αγορά εργασίας ανανεώνεται συνεχώς και καθημερινά δημιουργούνται νέες θέσεις που περιμένουν τους υποψήφιους. Επομένως, αφιέρωσε χρόνο στην αναζήτηση, όπως και στη δημιουργία ενός σωστού βιογραφικού.

Καλή επιτυχία στην αναζήτησή σου!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr