Δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα / ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα – Πρόγραμμα «Αθηνά»

Το δικαίωμα πρόσβασης της νέας γυναίκας στην εκπαίδευση

Το πρόγραμμα «Αθηνά» αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και πρώην ΤΕΙ) που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη. Στόχος του είναι η προώθηση και προστασία του δικαιώματος πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως περιορισμούς που αντιμετωπίζουν εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.


Τι παρέχει το πρόγραμμα

Στις εξυπηρετούμενες
• Δωρεάν και ασφαλή διαμονή σε μονόκλινα studios. Κάθε studio διαθέτει τη βασική επίπλωση και αυτόνομο μπάνιο. Οι φιλοξενούμενες έχουν στη διάθεσή τους χώρους για μελέτη και τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά τους. Μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή ζεστού φαγητού και των πλυντηρίων Το κτίριο φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα. 

• Ολιστική προσέγγιση των αναγκών τους ως νέες γυναίκες που πιθανόν αφήνουν για πρώτη φορά τον τόπο και την οικογένειά τους, με τη στήριξη εξειδικευμένων στελεχών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης και με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος:

Tο Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία
Tο Femina Career Lab – Διαχείριση Σταδιοδρομίας

• Ενδυνάμωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που τις αφορούν και τις ενδιαφέρουν

Στους γονείς και τις οικογένειες

Τη γνώση ότι οι νεαρές αυτές γυναίκες αφενός βρίσκονται μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον αφετέρου ότι μπορούν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δίχως μεγαλύτερη επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα 130 περίπου φοιτήτριες είχαν ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσω του προγράμματος «Αθηνά».
Φιλοξενήθηκαν νέες γυναίκες από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Στερεά, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για φοιτήτριες από όλα σχεδόν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΚΠΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κλπ.)

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς στόχος είναι η στήριξη νέων γυναικών να διεκδικήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και στην ελεύθερη επιλογή της σταδιοδρομίας τους.
Οι πληροφορίες για τη διαδικασία και το έντυπο αίτησης θα είναι διαθέσιμα από τις 10 Ιουλίου 2023.

Το Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά»

Το κτίριο «Αθηνά», μετά τη ριζική ανακαίνισή του, η οποία δρομολογήθηκε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί σήμερα ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών και φιλοξενεί εκτός από το ομώνυμο πρόγραμμα στέγασης, τις υπηρεσίες τις ΧΕΝ Ελλάδος, το υπό ψηφιοποίηση Ιστορικό Αρχείο της Οργάνωσης, αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες και την ευρύτερη κοινότητα.

Από τη δεκαετία του 1960 έως και τη ριζική ανακαίνισή του φιλοξένησε προγράμματα αποκατάστασης προσφύγων υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, προγράμματα ενδυνάμωσης και ασφαλούς στέγασης εκατοντάδων Ελληνίδων και αλλοδαπών γυναικών που ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ΧΕΝ και οι νέες γυναίκες

Στη ΧΕΝ οραματιζόμαστε έναν κόσμο συμπερίληψης, ασφάλειας, ισότητας, σεβασμού, προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες τις γυναίκες δίχως διακρίσεις.

Πιστεύουμε ότι οι νέες γυναίκες μπορούν να τον δημιουργήσουν, αρκεί να έχουν το χώρο και τις ευκαιρίες να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες ως φορείς θετικής αλλαγής.
Η δίχως περιορισμούς πρόσβαση τους στην εκπαίδευση κάθε βαθμίδας παραμένει κρίσιμο ζητούμενο, μεταξύ άλλων, προς αυτή την κατεύθυνση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η ΧΕΝ Ελλάδος, θα υλοποιήσει για 9η χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2023-2024) το Πρόγραμμα «Αθηνά» - δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες στο ομώνυμο διεθνών προδιαγραφών κτίριό της στην Ηλιούπολη. Αφορά φοιτήτριες Πανεπιστημιακών Σχολών του λεκανοπεδίου της Αττικής που προέρχονται από πε- ριοχές εκτός Αττικής και εντάσσονται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια τείνουν να περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις επιλογές των φοιτητών και φοιτητριών ως προς το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους. Από τη μία πλευρά η βραδύτητα με την οποία η πολιτεία δημιουργεί νέες πανεπιστημιακές εστίες και από την άλλη το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής, οδηγούν πολλούς νέους και νέες στο να επιλέξουν σχολές με κριτήριο το πόσο κοντά βρίσκονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και όχι με βάση αυτό που θα ήθελαν να σπουδάσουν, σε μια προσπάθεια να μην επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ιδιαίτερα δε, για τις νέες γυναίκες, οι οποίες ούτως ή άλλως καλούνται να αντιμετωπίσουν ανισότητες και δυσκολίες και εξαιτίας του φύλου τους, η συνθήκη αυτή αποτελεί έναν επιπλέον καθοριστικό και περιοριστικό παράγοντα ως προς τις επιλογές τους.

Από το 2013, το πρόγραμμα «Αθηνά» προσφέρει δωρεάν στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε φοιτήτριες που αντιμετωπίζουν κοινωνικούς & οικονομικούς περιορισμούς, κατοικούν εκτός του νομού Αττικής και σπουδάζουν σε πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο ιδιόκτητο και πλήρως ανακαινισμένο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη.

Αποτελεί έναν ασφαλή χώρο στον οποίο η έννοια της ασφάλειας δεν περιορίζεται μόνο στην φυσική διάσταση ,δηλαδή σε έναν χώρο που φυλάσσεται. Αφορά στην προσβασιμότητα, στην ασφαλή λειτουργία των υποδομών και του εξοπλισμού, στην επιλογή του διοικητικού, επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού που τον στελεχώνει.

Για τις ανάγκες του προγράμματος χρησιμοποιούνται τα 32 μονόκλινα και 3δίκλινα studios του κτιρίου που διαθέτουν τη βασική επίπλωση και ατομικό μπάνιο. Οι ωφελούμενες του προγράμματος έχουν στη διάθεσή τους μια επαγγελματικά εξοπλισμένη κουζίνα, πλυντήρια, τραπεζαρία, χώρους αναψυχής, πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου και στα δωμάτιά τους.

Το κτίριο διαθέτει χώρους για την υλοποίηση εργαστηρίων, εκδηλώσεων, οι οποίοι είναι πλήρως εξοπλισμένοι, ώστε να υποστηρίζουν δια ζώσης ή /και υβριδικές συναντήσεις. 

«…το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ανάδειξη ικανοτήτων,ώστε οι νέες αυτές γυναίκες να ενδυναμωθούν και να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στον επαγγελματικό, αλλά και στον κοινωνικό στίβο»

Εκτός όμως από την ασφαλή στέγη, το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης πρωτοβουλίας σε ζητήματα που τις αφορούν εξαιτίας του φύλου και της ιδιότητάς τους.

Επιπλέον, προβλέπει συμπληρωματικές παροχές, όπως κάλυψη βασικών αναγκών, ενημέρωση και υποστήριξη για τη ζωή στην πόλη, εκπαιδευτικές ευκαιρίες ή απόκτηση πρόσθετων εφοδίων (π.χ. πιστοποίησηγνώσεων Η/Υ)

Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσής τους με τις εξειδικευμένες Υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος, το Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία και το Femina Career Lab – Κέντρο Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας αφενός για την εξατομικευμένη υποστήριξή τους και αφετέρου για τη διαχείριση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Μέσα από την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στήριξης και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ανάδειξη ικανοτήτων, ώστε οι νέες αυτές γυναίκες να ενδυναμωθούν και να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στον επαγγελματικό, αλλά και στον κοινωνικό στίβο.

Από το 2013 έως σήμερα, περίπου 130 νέες γυναίκες από περισσότερες από 50 πόλεις και χωριά όλων των περιφερειών της χώρας, από την Θράκη έως την Κρήτη και από την Ήπειρο έως τα Δωδεκάνησα, που φοίτησαν ή φοιτούν σε πάνω από 40 διαφορετικά Τμήματα Σχολών είχαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν ή /και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν συνολικά 36 νέες γυναίκες. Στη διάρκεια του έτους διοργανώθηκαν παράλληλες δραστηριότητες/εργαστήρια σε συνεργασία με τα επιστημονικά στελέχη της ΧΕΝ Ελλάδος και εξωτερικούς συνεργάτες και υποστηρίχθηκαν πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις εξυπηρετούμενες με θεματικές: 

  • την ασφάλεια στο φυσικό κόσμο: Αυτοάμυνα και βασικές τεχνικές απεμπλοκής, μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς και στον εικονικό κόσμο: Ασφαλής χρήση του διαδικτύου.
  • τις σπουδές, τη διαχείριση της σταδιοδρομίας και τις δεξιότητες,
  • τη φοιτητική ιδιότητα: «Αποτελεσματική διαχείριση χρόνου την περίοδο της εξεταστικής» σε συνεργασία με το Femina Career Lab και «Μεθοδολογία της Έρευνας: σύνταξη πανεπιστημιακώνεργασιών»
  • το φύλο και τα δικαιώματα: «Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα»,«Γυναίκα και κοινωνικό φύλο»
  • τον εαυτό: αυτοεικόνα, τεχνικές ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης και τηςαυτοπεποίθησης κ.λπ
  • το βιώσιμο περιβάλλον: ανταλλακτικό bazaar με ρούχα και αξεσουάρ με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση ρούχων και την υπερκατανάλωση, ανακύκλωση μπαταριών, χαρτιού κ.λπ
  • την Κοινωνία των Πολιτών πρωτοβουλία για τη συλλογή πλαστικών καπακιών, zero food waste, εθελοντισμός κ.λπ
  • δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου(π.χ. στολισμός και παρασκευή γλυκώντα Χριστούγεννα) 

Το πρόγραμμα έρχεται σε συμφωνία με τις προτεραιότητες της Οργάνωσης, καθώς για τη ΧΕΝ Ελλάδος κάθε νέα γυναίκα:

  • έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση
  • έχει δικαίωμα στην ισότιμη συμμετοχή στην εργασία
  • έχει δικαίωμα να αναπτύξει την προσωπικότητα και τις ικανότητές της,
  • δικαιούται να διεκδικήσει όλα όσα η ίδια επιθυμεί.
  • δικαιούται να είναι και να αισθάνεται ασφαλής.

Ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα «Αθηνά»:

Συμπληρώστε έως και την 1/9/23 την αίτηση

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Πρόγραμμα «Αθηνά» – δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

α. Η ενδιαφερόμενη και η οικογένειά της να μην έχουν ως τόπο μόνιμης κατοικίας περιοχή εντός του νομού Αττικής (από ενοικίαση, παραχώρηση ή ιδιοκατοίκηση).

β. Η ενδιαφερόμενη να έχει υποβάλει, απαραιτήτως, ηλεκτρονικό αίτημα συνοδευόμενο από όλα τα σχετικά δικαιολογητικά1. Στην περίπτωση που δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, υποβάλλεται το ηλεκτρονικό αίτημα με τα σχετικά δικαιολογητικά και συμπληρωματικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ανάγκη πρόσβασης στο πρόγραμμα. Το αίτημα θα εξετάζεται από την Επιτροπή Ξενώνα και θα ε- γκρίνεται ή όχι από το Προεδρείο της ΧΕΝ Ελλάδος.

2. ΔIKAIOΛOΓHTIKA (1)

Για την ηλεκτρονική αίτηση επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΧΕΝ Ελλάδος.

Για την ολοκλήρωση της υποβολής θα πρέπει να επισυναφθούν σε μορφή pdf τα παρακάτω δικαιολο- γητικά:

  1. Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου.
  2. Αντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος και του Ε9 (εκκαθαριστικό και Ε9 στο ίδιο αρχείο):

α. Της ίδιας, εφόσον υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και Ε9 (εκκαθαριστικό και Ε9 στο ίδιο αρχείο).

β. Του/των γονέα/ων, κηδεμόνα/ων, επιτρόπου/ων της φοιτήτριας, που έχει/ουν την επιμέλειά της. Σε περίπτωση που οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, υπο- βάλλονται υποχρεωτικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα και Ε9 και των δύο (εκκαθαριστικό και Ε9 ανά γονέα /κηδεμόνα/επίτροπο στο ίδιο αρχείο).

γ. Στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα ή δεν έχει υποβληθεί Ε9, α- παιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι αυτά θα προσκομισθούν το αργότερο έως και τις 05.09.2023.

  1. Έγγραφα που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ειδικών λόγων (πολυτεκνία, αδελφός/η φοιτητής/τρια ή στρατιώτης, απώλεια γονέα, ανεργία γονέα, γονείς σε διάσταση ή διαζευγμένοι, σοβαροί λόγοι υ- γείας της ίδιας ή μελών της οικογένειας, άλλοι έκτακτοι λόγοι που επιβαρύνουν οικονομικά την οικο- γένεια κλπ.).
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  3. Βεβαίωση τμήματος για τη φοίτηση ή την εγγραφή. Εναλλακτικά: Για τις φοιτήτριες στο 1ο έτος σπουδών μπορεί να υποβληθεί εκτύπωση των αποτελεσμάτων επιλογής του ΥΠΑΙΘ και για φοιτή- τριες μεγαλύτερων ετών βεβαίωση φοίτησης για το αμέσως προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 10 Ιουλίου έως και τις 25 Αυγούστου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τοπικά Κέντρα ΧΕΝ (βρείτε τη λίστα εδώ) με τη ΧΕΝ Ελλάδος στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση και τα δικαιολογητικά συλλέγονται στο πλαίσιο επιλογής και ένταξης εξυπηρετούμενων στο "Πρόγραμμα Αθηνά - δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες" της ΧΕΝ Ελλάδος. Πρόσβαση στα δεδομένα έχουν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Ιδρύματος και η Επιτροπή Ξενώνα με σκοπό την επιλογή και ένταξη των εξυπηρετούμενων με βάση τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που θέτει το Πρόγραμμα. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν ή τα συμπληρωματικά που ενδεχομέ- νως ζητηθούν τηρούνται με ασφάλεια από τη ΧΕΝ Ελλάδος. Σε περίπτωση ένταξης στο πρόγραμμα τα στοιχεία αυτά τηρούνται για ένα διάστημα πέντε (5) ετών από την τελευταίο ακαδημαϊκό έτος ένταξης και στην συνέχεια ανωνυμοποιούνται και διαγράφονται. Σε περί- πτωση απόρριψης η ενδιαφερόμενη έχει δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως τη διαγραφή των στοιχείων που έχει καταθέσει οποτεδήποτε στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους που υπέβαλλε το αίτημα ένταξης της. Σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία αυτά ανωνυμοποιού- νται και διαγράφονται το αργότερο έως τα τέλη Ιουλίου του ακαδημαϊκού έτους που υπέβαλλε το αίτημα ένταξης.

Σε περίπτωση που κάποια υποψήφια προς ένταξη ή κάποια εξυπηρετούμενη θέλει να έχει πρόσβαση στην αίτηση και τα υποβληθέντα απαιτούμενα ή συμπληρωματικά δικαιολογητικά ή να ασκήσει τα δικαιώματά της (σύμφωνα με τον Κανονισμό 2016/679 του Ευρωπαϊ- κού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων - GDPR), μπορεί να επικοινωνεί με την κ. Ελένη Σταμέλου, στο τηλέφωνο 210 9932820 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πολιτική Απορρήτου που εφαρμόζει η ΧΕΝ Ελλάδος μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της https://xen.gr/pp/

3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Η Επιτροπή Ξενώνα εξετάζει την πληρότητα των αιτημάτων και τα αξιολογεί λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία που έχουν κατατεθεί. Κατά τη διαδικασία διατηρεί το δικαί- ωμα να ζητήσει συμπληρωματικά έγγραφα και δικαιολογητικά.

Μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης αποτελεί και η προσωπική επικοινωνία είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, εφόσον δεν πρόκειται για ωφελούμενες του προγράμματος το αμέσως προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Η Επιτροπή αποφασίζει για την κατανομή των διαθέσιμων θέσεων. Με την ολοκλήρωση της διαδι- κασίας αξιολόγησης συντάσσει τον κατάλογο των προς ένταξη ενδιαφερομένων, καθώς και των επιλαχουσών, εφόσον υπάρξουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη αποτελεί και η έγγραφη αποδοχή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας που διέπει το πρόγραμμα και ο οποίος απο- στέλλεται ηλεκτρονικά σε όσες επιλεγούν.

Η εξέταση των αιτημάτων προγραμματίζεται για το 1ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και όλες οι εν- διαφερόμενες θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά για την τύχη του αιτήματός τους.

Όσες φοιτήτριες γίνουν δεκτές θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά υγείας από δημόσιο φορέα ΠΕΔΥ ή Νοσοκομείο, και συγκεκριμένα δερματολογική εξέταση & ακτινογραφία θώρα- κος. Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον πιστοποιητικά υγείας είτε κατά τη διαδικασία αξιολόγησης είτε σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Η μη προσκόμιση των παραπάνω αποτελεί λόγο αποκλεισμού από το πρόγραμμα.

ΛΙΣΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ “ΑΘΗΝΑ”

Συχνές Ερωτήσεις

ΜΕΡΟΣ Α: Πρόγραμμα δωρεάν στέγασης φοιτητριών «Αθηνά»

1. Ποιες αφορά;

Το πρόγραμμα δωρεάν στέγασης «Αθηνά» αφορά φοιτήτριες Πανεπιστημιακών Σχολών του λεκανοπεδίου που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής.

2. Που πραγματοποιείται;

Στο Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά» στην Ηλιούπολη. Το ομώνυμο κτίριο μετά τη ριζική ανακαίνισή του, η οποία δρομολογήθηκε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί σήμερα ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών.

3. Τι παρέχει το πρόγραμμα;

3.1.1.Δωρεάν και ασφαλή διαμονή σε μονόκλινα studios. Κάθε studio διαθέτει τη βασική επίπλωση και αυτόνομο μπάνιο. Οι φιλοξενούμενες έχουν στη διάθεσή τους χώρους για μελέτη και τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά τους. Μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή ζεστού φαγητού και των πλυντηρίων Το κτίριο φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

3.1.2. Ολιστική προσέγγιση των αναγκών τους ως νέες γυναίκες που πιθανόν αφήνουν για πρώτη φορά τον τόπο και την οικογένειά τους με τη στήριξη εξειδικευμένων στελεχών.

3.1. Στις εξυπηρετούμενες 

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης και με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος:

  • το Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία
  • το Femina Career Lab – Διαχείριση Σταδιοδρομίας

3.1.3. Ενδυνάμωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που τις αφορούν και τις ενδιαφέρουν

4. Είναι καινούριο το πρόγραμμα;

Όχι. Μέχρι σήμερα 130 περίπου φοιτήτριες είχαν ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσω του προγράμματος «Αθηνά».

  1. 5. Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης;

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

6. Πώς γίνεται η επιλογή;

Η επιλογή και ένταξη των εξυπηρετουμένων γίνεται από την Επιτροπή Ξενώνα μετά από συγκριτική εξέταση των αιτήσεων στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

7. Πόσα χρόνια μπορεί να μείνει η εξυπηρετούμενη;

Η ένταξη αφορά στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Η απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος λαμβάνεται τον Ιούνιο κάθε έτους από τη Διοικούσα Επιτροπή της ΧΕΝ Ελλάδος.

Κάθε εξυπηρετούμενη μπορεί να διαμείνει συνολικά έως 5 χρόνια.

8. Πού θα βρω την αίτηση; Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;

Οι πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης, τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προθεσμίες θα είναι διαθέσιμα από τις 07 Ιουλίου 2023:

  • Στα τοπικά Κέντρα της ΧΕΝ ( δες ειδική λίστα των κατά τόπους προσώπων αναφοράς)
  • Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΧΕΝ Ελλάδος

9. Υπάρχει κανονισμός λειτουργίας;

Τη λειτουργία του προγράμματος διέπει Εσωτερικός Κανονισμός. Αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εξυπηρετουμένων και διασφαλίζει τόσο την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου όσο και την ασφάλειά όσων διαμένουν και εργάζονται σε αυτό. Ο Κανονισμός αποστέλλεται στις εξυπηρετούμενες που έχουν επιλεγεί και η έγγραφη αποδοχή του είναι προ απαιτούμενη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης.

10. Υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο για την είσοδο στο κτίριο;

Όχι. Το κτίριο είναι ανοικτό και φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

11. Το κτίριο παραμένει ανοικτό σε όλη τη διάρκεια του έτους;

Η διαμονή για κάθε ακαδημαϊκό έτος ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Το κτίριο παραμένει ανοικτό με βάση το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, δηλαδή εκτός των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

12. Οι εξυπηρετούμενες σιτίζονται από το πρόγραμμα;

Δεν καλύπτεται η σίτισή τους από το πρόγραμμα – μπορούν, όμως, να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή φαγητού.

13. Προστασία από το COVID -19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις

Το προσωπικό του προγράμματος θα είναι σε ετοιμότητα να λάβει μέτρα προστασίας εφόσον απαιτείται εκ των συνθηκών και πάντοτε βάσει των οδηγιών των αρμόδιων φορέων

ΜΕΡΟΣ Β: Χ.Ε.Ν.

1. Τι είναι η Χ.Ε.Ν.;

Η Χ.Ε.Ν. είναι από τις παλαιότερες γυναικείες, εθελοντικές Οργανώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ο πλήρης τίτλος της είναι Χριστιανική Ένωση Νεανίδων.

Η Χ.Ε.Ν. δεν είναι θρησκευτική οργάνωση. Είναι αυτόνομη, αυτοχρηματοδοτούμενη και πλήρως ανεξάρτητη από κάθε άλλο οργανισμό ή φορέα. Το «Χ» αφορά στις χριστιανικές και πανανθρώπινες αξίες του σεβασμού, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης, οι οποίες αποτελούν τα θεμέλιά της.

2. Ποιο είναι το διαρκές όραμα και η αποστολή της;

Το διαρκές όραμα της Χ.Ε.Ν. είναι ένας κόσμος, στο οποίο υπάρχει δικαιοσύνη, ισότητα και ασφάλεια για όλες τις γυναίκες, δίχως καμία διάκριση. Αποστολή της είναι η ανάπτυξη της γυναικείας ηγεσίας, ώστε οι γυναίκες να μετασχηματίσουν τις δομές ισχύος, με στόχο τη δημιουργία ενός κόσμου συμπερίληψης και ειρήνης για όλους.

3. Ποιο είναι το έργο της;

H X.E.N., ως γυναικεία κοινωνική οργάνωση, ενδιαφέρεται και παρεμβαίνει σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα, υπηρεσίες και δράσεις συνηγορίας για την προάσπιση των γυναικείων και ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των έμφυλων κοινωνικών διακρίσεων και στερεοτύπων.

Η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η πρόληψη και καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας, η υγεία των γυναικών (σεξουαλική, αναπαραγωγική, ψυχική, σωματική), η συμβουλευτική γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών, η κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη και το περιβάλλον είναι οι τομείς δραστηριοποίησης της Οργάνωσης τοπικά, εθνικά και παγκόσμια.

4. Ποιες γυναίκες μπορούν να είναι μέλη της ΧΕΝ;

Μέλη της Χ.Ε.Ν. μπορούν να είναι γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες αποδέχονται τις αρχές, τις αξίες και το όραμά της. Εκπαιδεύονται ως στελέχη και υποστηρίζονται, ώστε να αναλάβουν θέσεις ευθύνης μέσα στην Οργάνωση.

5. Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Η Χ.Ε.Ν. απευθύνει τα προγράμματα και τις υπηρεσίες της σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. Καταστατική δέσμευση της Χ.Ε.Ν., από τη σύστασή της, αποτελεί η ανάπτυξη της γυναίκας δίχως καμία διάκριση λόγω ηλικίας, καταγωγής, πίστης, γλώσσας κλπ.. Εστιάζει ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση των νέων γυναικών, ώστε να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

6. Πώς η Χ.Ε.Ν. χρηματοδοτεί τη δράση της;

Οι οικονομικοί πόροι της Χ.Ε.Ν. προέρχονται από τις συνδρομές των τοπικών ΧΕΝ – μελών της, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, καθώς και από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών.

Όλα τα έσοδα αφιερώνονται στην εκπλήρωση των καταστατικών στόχων της Οργάνωσης και στο κοινωνικό της έργο με σεβασμό στις αρχές της και στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των γυναικών και της νεότητας ανεξαρτήτως φύλου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr