Γεωπονικά Τμήματα δύο ταχυτήτων

Γεωπονικά Τμήματα δύο ταχυτήτων

Οι φοιτητές των νέων 5ετών γεωπονικών τμημάτων δηλώνουν «όμηροι» μιας κατάφορης αδικίας και ζητούν την άμεση αναγνώριση των τμημάτων στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές της χώρας.

Οι φοιτητές των τμημάτων Γεωπονίας από επτά πανεπιστήμια της χώρας καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα.


«Γεωπονία δύο ταχυτήτων λοιπόν. Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγελαφικού θιάσου όπου η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται πεισματικά εδώ και πέντε χρόνια να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα.  Νεοϊδρυθέντα, τρόπος του λέγειν καθότι έχουν μεσολαβήσει ήδη 5 χρόνια από το μακρινό 2019 από την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ ,όπου όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019. Στην παρούσα επιστολή συνυπογράφουν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των νέων 5ετών γεωπονικών τμημάτων.

Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται όμηροι αυτής της κατάφορης αδικίας. Σπουδάζουν δηλαδή σε Ανώτατα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που το ίδιο το κράτος, με νόμους του κράτους ίδρυσε, τα οποία δεν χορηγούν επαγγελματικά δικαιώματα, τίτλο, integrated Master,
πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και σαφώς πρόσβαση σε διαγωνισμούς του δημοσίου και στην αγορά εργασίας. Μερικές εκατοντάδες είναι πλέον οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων, οι οποίοι μετά λύπης τους διαπιστώνουν ότι το πτυχίο που με τόσο κόπο και θυσίες απέκτησαν, δεν έχει καμία χρησιμότητα και αναγνώριση. Σκεφτείτε δε, ότι το πτυχίο αυτών τον τμημάτων δεν αποδίδει καν τον τίτλο του γεωπόνου στον/στην απόφοιτο.

Τμήματα τα οποία ήδη έχουν αξιολογηθεί με Α από την ΕΘΑΑΕ (ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ) δεν αναγνωρίζονται από το κράτος. Να τονιστεί ότι παραδοσιακά γεωπονικά πχ ΑΠΘ και ΓΠΑ αξιολογήθηκαν με Β. Σύμφωνη γνώμη έχει διατυπώσει και το ΓΕΩΤΕΕ για την αναγνώριση των πτυχίων και την αποδοχή των αποφοίτων στα μητρώα του.

Είναι καιρός λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία να προβεί σε ΑΜΕΣΗ αναγνώριση των τμημάτων αυτών, στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές. 

Είμαστε αποφασισμένοι σε συνεννόηση να κινηθούμε νομικά εάν και εφόσον δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας. Οι εκλογές άλλωστε είναι κοντά και όλοι θα μετρηθούμε. Ας το έχουν στο νου τους.

Την επιστολή συνυπογράφουν σύσσωμοι οι φοιτητικοί σύλλογοι των παρακάτω νεοϊδρυθέντων γεωπονικών τμημάτων:

  • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας,
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr