Προκήρυξη Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Υποτροφιών (2024-2025) Ιδρύματος Μποδοσάκη / ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Μεταπτυχιακές και διδακτορικές υποτροφίες (2024-2025) από το Ίδρυμα Μποδοσάκη / ΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΥποτροφίεςΠρόγραμμα Υποτροφιών Ιδρύματος Μποδοσάκη – Έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα-θεσμό που στηρίζει για 52η συνεχή χρονιά φοιτητές από όλη την Ελλάδα στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές τους σπουδές.

Ξεκίνησε η περίοδος αιτήσεων για το τρίπτυχο των Προγραμμάτων για Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές, για Μεταδιδακτορική Έρευνα και για Επισκέπτες Επιστήμονες Ερευνητές μέσω υποτροφιών από το ίδρυμα Μποδοσάκη. Η Μηχανική Μάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Βιοϊατρική Τεχνολογία και η Πληροφορική Επιστημών Ζωής, η Κβαντική Μηχανική και η Ενεργειακή Τεχνολογία, η Αναγεννητική Ιατρική και άλλοι από τους πλέον επίκαιρους επιστημονικούς κλάδους συνυπάρχουν με περισσότερες από 20 ακόμη επιλογές επιστημονικών πεδίων στα νέα Προγράμματα Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη. 


Οι αιτήσεις για τα Προγράμματα Υποτροφιών ξεκινούν καλύπτοντας την ανάγκη για επιστημονική εξειδίκευση σε τρία διαφορετικά στάδια, των Μεταπτυχιακών ή Διδακτορικών Σπουδών, της Μεταδιδακτορικής Έρευνας και της μελέτης σύγχρονων ερευνητικών τάσεων διεθνώς μέσα από το Πρόγραμμα για Επισκέπτες Επιστήμονες Ερευνητές.

Στις υποτροφίες του Ιδρύματος, προστίθενται πλέον και οι υποτροφίες που δωρίζονται από ιδιώτες, οι οποίοι εμπνέονται από το όραμα του Ιδρύματος και τα όνειρα των νέων και υποστηρίζουν την υλοποίησή τους. Έτσι, έως τρεις από τις υποτροφίες που θα χορηγηθούν φέτος για μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο Ιατρικής-Βιοϊατρικής αποτελούν «Υποτροφίες Δωρεάς Ελισάβετ Φωτίου Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δημητρίου Κριτικού». Το 52ο Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές, με προθεσμία υποβολής την 15η Φεβρουαρίου 2024, το οποίο απευθύνεται σε πτυχιούχους ή τελειόφοιτους φοιτητές όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα των Α.Ε.Ι., καλύπτει περί τις 60 υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε 17 διαφορετικά επιστημονικά πεδία:

1. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Φορέων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

2. Μηχανική Μάθηση & Εφαρμογές, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομποτική

3. Ανάλυση Δεδομένων - Επιστήμη Δεδομένων

4. Ψηφιακές Τεχνολογίες

5. Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία

6. Επιστήμη Υλικών, Παραγωγή και διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

7. Περιβαλλοντικές Επιστήμες

8. Γεωπονία

9. Βιολογία

10. Στοχευμένη Ανάπτυξη Φαρμάκων

11. Βιοϊατρική Τεχνολογία και Πληροφορική Επιστημών Ζωής

12. Αναγεννητική Ιατρική

13. Μοριακή Ιατρική - Κυτταρικές θεραπείες & Βιοκαινοτομία

14. Εκτίμηση & Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού & Φαρμακευτικού Κινδύνου

15. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός στην Αρχιτεκτονική

16. Προστασία Μνημείων

17. Αντισεισμική Τεχνολογία, Γεωτεχνική Σεισμική Μηχανική

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Τα ίδια επιστημονικά πεδία καλύπτονται και από το Πρόγραμμα Υποτροφιών για Επισκέπτες Επιστήμονες Ερευνητές, μέσω του οποίου το Ίδρυμα Μποδοσάκη στηρίζει τους ερευνητές που εκπονούν έρευνα ή δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στην προσπάθειά τους να μελετήσουν διεθνείς ερευνητικές τάσεις και επιστημονική μεθοδολογία επισκεπτόμενοι πανεπιστημιακά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Το Πρόγραμμα αφορά σε βραχυχρόνιες υποτροφίες, διάρκειας έως 6 μηνών, καλύπτει τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης και η περίοδος των αιτήσεων λήγει στις 29 Μαρτίου 2024. Το Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών στη μνήμη του «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου», το οποίο από το 2008 χορηγεί σε κατόχους διδακτορικού διπλώματος τέσσερις υποτροφίες για έρευνα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, περιλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση στα επιστημονικά πεδία:

1. Ενεργειακή Τεχνολογία

2. Περιβάλλον

3. Υλικά - Νανοτεχνολογία

4. Κβαντική Μηχανική - Οπτοηλεκτρονική

5. Ψηφιακές Τεχνολογίες, Επιστήμη Δεδομένων, Ρομποτική, Μηχανική Μάθηση & Εφαρμογές, Τεχνητή Νοημοσύνη

6. Βιοτεχνολογία - Αγροτική Ανάπτυξη

7. Ανοσοβιολογία

8. Αναγεννητική Ιατρική

9. Γενετική

10. Γονιδιωματική Υπολογιστική

11. Καρκινογένεση

12. Νευροεπιστήμες

13. Φαρμακολογία

Η περίοδος αιτήσεων για τη μεταδιδακτορική έρευνα λήγει στις 15 Μαρτίου 2024. Οι προκηρύξεις των Προγραμμάτων Υποτροφιών, ακαδ. έτους 2024-2025, παρατίθονται πιο κάτω. Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Ιδρύματος Μποδοσάκη Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., T: 210 6820970, M: 6936152007, Μαριλένα Μάκρη, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., T: 210 7225823, M: 6942554459

Σχετικά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του ιδρυτή του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία. Όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους. Προς επίτευξη του οράματός του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία, χρηματοδοτεί, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με τους τέσσερις στρατηγικούς του πυλώνες: την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκ. ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του. Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δρα σήμερα και ως καταλύτης δημιουργίας ενός πλαισίου ευρύτερης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, διαχειριζόμενο πόρους τρίτων -Κληροδοτών, διεθνών φορέων, εταιρειών και άλλων μεγάλων δωρητών- που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σημαντικού κοινωνικού αντικτύπου για κρίσιμες ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος και ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

52ου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024 - 2025

Το ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ, υπηρετώντας το όραμά του για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους, προκηρύσσει για 52η χρονιά τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού για το ακαδημαϊκό έτος 2024 - 2025.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη υποδέχεται πλέον και ιδιώτες δωρητές που επιθυμούν να προσφέρουν σε νέες και νέους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις σπουδές που ονειρεύονται, αυξάνοντας το σύνολο των χορηγούμενων υποτροφιών. Στο πλαίσιο του 52ου Προγράμματος Υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 θα απονεμηθούν κατ΄ελάχιστο δύο (2) υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στα επιστημονικά πεδία της Ιατρικής - Βιοΐατρικής, υπό τον τίτλο «Υποτροφίες Δωρεάς Ελισάβετ Φωτίου ΦΩΤΕΙΝΕΛΛΗ Ιωάννου Δημητρίου ΚΡΙΤΙΚΟΥ».

Η Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 15η Φεβρουαρίου 2024 και ώρα Ελλάδας 14.00.

Πτυχιούχοι ή τελειόφοιτοι φοιτητές όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα των Α.Ε.Ι μπορούν να υποβάλουν αίτηση υποτροφίας για ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα επιστημονικά πεδία:

  1. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Φορέων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών
  2. Μηχανική Μάθηση & Εφαρμογές, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομποτική
  3. Ανάλυση Δεδομένων - Επιστήμη Δεδομένων
  4. Ψηφιακές Τεχνολογίες
  5. Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία, Επιστήμη Υλικών
  6. Παραγωγή και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων
  7. Περιβαλλοντικές Επιστήμες
  8. Γεωπονία
  9. Βιολογία
  10. Στοχευμένη Ανάπτυξη Φαρμάκων
  11. Βιοϊατρική Τεχνολογία και Πληροφορική Επιστημών Ζωής
  12. Αναγεννητική Ιατρική
  13. Μοριακή Ιατρική - Κυτταρικές θεραπείες & Βιοκαινοτομία
  14. Εκτίμηση & Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού & Φαρμακευτικού Κινδύνου
  15. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός στην Αρχιτεκτονική
  16. Προστασία Μνημείων
  17. Αντισεισμική Τεχνολογία, Γεωτεχνική Σεισμική Μηχανική

Γενικές προϋποθέσεις χορηγήσεως των υποτροφιών:

  1. Οι υποψήφιοι να είναι Έλληνες στην ιθαγένεια ή το γένος.
  2. Η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα των υποψηφίων για να πραγματοποιήσουν τις σπουδές που έχουν επιλέξει, καθώς όραμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους.
  3. Η επαρκής γνώση της ξένης γλώσσας που απαιτείται από το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου, στο οποίο ο υποψήφιος σκοπεύει να φοιτήσει. Η γνώση αυτή πιστοποιείται από αναγνωρισμένο πτυχίο για την αγγλική γλώσσα ή/και για οποιαδήποτε άλλη γλώσσα είναι απαραίτητη ή δηλώσει ο υποψήφιος στην αίτηση του.
  4. Ο μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων των ετών σπουδών για τον τελειόφοιτο, καθώς και ο βαθμός πτυχίου για τον πτυχιούχο να είναι τουλάχιστον 8,00 για όλες τις Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, First Class Honours για τα Αγγλικά Πανεπιστήμια, Bien (16/20) για τα Γαλλικά Πανεπιστήμια, 3,5/4 μόρια για τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και Sehr Gut (1,5) για τα Γερμανικά Πανεπιστήμια. Για τελειόφοιτους ή απόφοιτους Πανεπιστημίων άλλων χωρών ισχύει ισότιμη βαθμολογία, όπως αυτή ορίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ.
  5. Ιατροί και τελειόφοιτοι της Ιατρικής μπορούν να υποβάλουν αίτηση για λήψη υποτροφίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές είτε σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα είτε σε Νοσοκομείο ή σε Ερευνητικό Κέντρο. Αποκλείεται η χρήση του χρόνου της υποτροφίας για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας.
  6. Οι υποτροφίες χορηγούνται μόνον για σπουδές πλήρους παρακολούθησης. Αιτήσεις για σπουδές μερικής παρακολούθησης ή εξ αποστάσεως δεν γίνονται δεκτές.
  7. Ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας ορίζεται η 1/9/2024 και εξής ανάλογα με την επίσημη έναρξη του εκάστοτε προγράμματος σπουδών. Οι υποτροφίες δεν έχουν αναδρομική ισχύ.
  8. Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου 2024 και ώρα Ελλάδας 14.00, μετά την οποία δε θα γίνεται δεκτή οποιαδήποτε αίτηση. Η υποβολή των αιτήσεων και των λοιπών δικαιολογητικών γίνεται μόνον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Ιδρύματος Μποδοσάκη εδώ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ιδρύματος, υποτροφίες και λοιπές παροχές δεν δύναται να συνεχίζονται πέραν του τριακοστού πέμπτου (35ου) έτους της ηλικίας των υποτρόφων. Ως εκ τούτου, οι σπουδές για τις οποίες ζητείται η χορήγηση υποτροφίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας του υποτρόφου, τηρουμένης της ελάχιστης διάρκειας σπουδών του οικείου κανονισμού σπουδών.

Κάθε υποψήφιος ενημερώνεται για το αποτέλεσμα της αίτησής του με προσωπικό e- mail έως το τέλος Ιουλίου 2024.

Ο αριθμός των υποτροφιών που θα χορηγηθούν θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, καθώς και από τις δυνατότητες του Ιδρύματος.

Βασίλειο, λόγω του αυξημένου κόστους επιδιωκόμενων σπουδών τους, ενθαρρύνονται να διερευνήσουν τη δυνατότητα λήψης υποτροφίας και από άλλους φορείς χορήγησης υποτροφιών. Ειδικότερα για μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά παροτρύνονται να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα υποτροφιών του THE HELLENIC INITIATIVE CANADA (THI Canada) μέσω του συνδέσμου: https://ca.thehellenicinitiative.org/thic-scholarship-application-form/ ή και από άλλα παρόμοια προγράμματα.

Προσδοκία του Ιδρύματος είναι να διευρύνει ακόμη περισσότερο την κοινότητα των 2.600 υποτρόφων του με νέα μέλη και να διατηρήσει την επαφή μαζί τους και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για δικτύωση, για περαιτέρω ενίσχυση του Προγράμματος Υποτροφιών και για προώθηση της επιστημονικής γνώσης μέσω παρουσιάσεων και εκδηλώσεων.

52ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024 - 2025

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥΣ

1. Αίτηση και Δικαιολογητικά που πρέπει να επισυναφθούν στην αίτηση του Υποψήφιου

Η αίτηση και τα ακόλουθα δικαιολογητικά υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον σύνδεσμο εδώ.

  • Αίτηση, η οποία συμπληρώνεται ηλεκτρονικά.
  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
  • Φωτογραφία προσώπου του υποψηφίου.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  • Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας του υποψήφιου όλων των ετών σπουδών, καθώς και πτυχίο/δίπλωμα του Πανεπιστημίου, εάν ο υποψήφιος είναι ήδη πτυχιούχος. Για τους τελειόφοιτους απαιτείται πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας με τον μέσο όρο βαθμολογίας έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ο οποίος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8,00 (ή αντίστοιχος στα ξένα Πανεπιστήμια). Για τους μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς φοιτητές ή κατόχους μεταπτυχιακού, απαιτείται ο τίτλος σπουδών του Πανεπιστημίου ή/και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας με τον μέσο όρο βαθμολογίας.
  • Πτυχίο της ξένης γλώσσας που απαιτείται από το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου, στο οποίο ο υποψήφιος σκοπεύει να σπουδάσει, αποτελέσματα εξετάσεων GMAT & GRE, όπου απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και οποιοδήποτε άλλο πτυχίο ξένης γλώσσας δηλώνεται στην αίτηση του υποψηφίου. Οποιοδήποτε από τα αμέσως ανωτέρω πτυχία δεν είναι διαθέσιμο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, θα πρέπει να προσκομιστεί κατά το στάδιο οριστικοποίησης της υποτροφίας.
  • Πιστοποιητικό εγγραφής ή/και αναλυτικής βαθμολογίας από το Πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει ξεκινήσει τις επιδιωκόμενες μεταπτυχιακές ή διδακτορικές του σπουδές.
  • Οι υποψήφιοι διδάκτορες πρέπει να επισυνάψουν στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα αντίγραφο ερευνητικής πρότασης και λίστα με τους επιβλέποντες καθηγητές του προγράμματος. Το κείμενο της πρότασης (έως 2 σελίδες) θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τίτλο ή/και το αντικείμενο της επιδιωκόμενης διδακτορικής διατριβής, καθώς και την πρωτοτυπία του θέματος της έρευνας, το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, τον εκτιμώμενο σχεδιασμό υλοποίησης ανά έτος. Οι υποψήφιοι διδάκτορες Ιατροί πρέπει να επισυνάψουν αντίγραφο ερευνητικού πρωτοκόλλου.
  • Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου – Φορ. Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ), του υποψηφίου, του/της συζύγου του και των γονέων του, εφ’ όσον υποβάλλονται, των δύο (2) τελευταίων φορολογικών ετών, καθώς και εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ του τελευταίου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα πρέπει να υποβάλει σχετική υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, η οποία εκδίδεται μέσω gov.gr. Κατά την αξιολόγηση της αίτησης και εφόσον κριθεί απαραίτητο ενδέχεται να ζητηθούν επιπλέον φορολογικά έγγραφα ή έγγραφα προγενέστερων ετών.
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του υποψήφιου, η οποία εκδίδεται μέσω gov.gr, στην οποία ο υποψήφιος θα δηλώνει ότι:

    Α) έχει/δεν έχει επιλεγεί για χορήγηση και είναι/δεν είναι δικαιούχος άλλης υποτροφίας ή οικονομικής ενίσχυσης από άλλο φορέα και ότι αν επιλεγεί για να λάβει ή αν λάβει στο μέλλον άλλη υποτροφία ή οικονομική ενίσχυση θα το δηλώσει αμέσως στο Ίδρυμα εγγράφως.

    Β) δεν έχει καταδικασθεί, ούτε εκκρεμεί σε βάρος του κατηγορία για πράξεις που διώκονται από τον ποινικό νόμο.

2. Διαδικασία επιλογής

Η Επιτροπή Επιλογής του Ιδρύματος προσκαλεί κατά την κρίση της σε διαδικτυακή συνέντευξη υποψήφιους υποτρόφους, προεπιλέγει τους επικρατέστερους και εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τον τελικό κατάλογο των προτεινομένων υποτρόφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφασίζει κατά την απόλυτη κρίση του για την επιλογή των υποτρόφων και για τον αριθμό των υποτροφιών που θα δοθούν σε κάθε επιστημονικό κλάδο, ανάλογα με τα προσόντα, τις διακρίσεις και την ανάγκη των υποψηφίων για οικονομική στήριξη. Όλα τα ανωτέρω εξετάζονται συγκριτικά και

3. Οριστικοποίηση της υποτροφίας

Προκειμένου να οριστικοποιηθεί η υποτροφία, ο υποψήφιος που θα ειδοποιηθεί ότι
έχει αρχικά επιλεγεί πρέπει να υποβάλει στο Ίδρυμα ηλεκτρονικά:

Α) Τίτλο σπουδών (Πτυχίο/Δίπλωμα, εφ’ όσον δεν έχει ήδη υποβληθεί).

Β) Πιστοποιητικό εγγραφής ή προεγγραφής του Πανεπιστημίου όπου θα φοιτήσει, το οποίο πρέπει να αναφέρει τη διάρκεια φοίτησης, το ετήσιο κόστος σπουδών, τον επιδιωκόμενο τίτλο σπουδών και την ειδίκευση (για μεταπτυχιακά προγράμματα) ή το θέμα της διδακτορικής διατριβής (για διδακτορικές σπουδές).

Γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, η οποία εκδίδεται μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει εάν του προσφέρεται υποτροφία, έμμισθη θέση βοηθού ή άλλου είδους χορηγία και σε θετική περίπτωση το ύψος και τη διάρκειά της.

Η υποτροφία οριστικοποιείται και χορηγείται μετά τον έλεγχο των ανωτέρω δικαιολογητικών και την υπογραφή της σύμβασης υποτροφίας ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η έναρξη της υποτροφίας δε δύναται να ανασταλεί.

4. Ποσό και διάρκεια υποτροφίας

(α) Το χορηγούμενο μηνιαίο ποσό υποτροφίας για δαπάνες διαβίωσης είναι:

  • Για τους υποτρόφους στα Ελληνικά ή Κυπριακά Πανεπιστήμια 600€, εφόσον ο υπότροφος σπουδάζει σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 χλμ. από τον τόπο κατοικίας του, και 500€, εφόσον σπουδάζει σε απόσταση μικρότερη των 60 χλμ. από τον τόπο κατοικίας του.
  • Για τους υποτρόφους σε Πανεπιστήμια στις Η.Π.Α. και τον Καναδά 1.000€.
  • Για τους υποτρόφους σε Πανεπιστήμια σε άλλα κράτη 800€.

(β) Το Ίδρυμα χορηγεί επίσης υποτροφία για δαπάνες διδάκτρων και τυχόν λοιπών εξόδων εγγραφής και φοίτησης στο Πανεπιστήμιο, εφόσον απαιτούνται, έως του ποσού που ορίζεται ως εξής:

  • Για τους υποτρόφους στα Ελληνικά ή Κυπριακά Πανεπιστήμια έως 3.000€ ετησίως.
  • Για τους υποτρόφους σε Πανεπιστήμια σε άλλα κράτη έως 9.000€ ετησίως.

Το Ίδρυμα διατηρεί το δικαίωμα να χορηγήσει είτε μόνον υποτροφία για δαπάνες διαβίωσης είτε μόνον υποτροφία για δαπάνες διδάκτρων ή και για τις δύο περιπτώσεις.

Το Ίδρυμα διατηρεί επίσης το δικαίωμα, λαμβάνοντας υπόψιν, κατά την απόλυτη κρίση του, την οικονομική κατάσταση του υποψηφίου, να χορηγήσει μόνον μέρος των ως άνω ποσών, χωρίς να οφείλει να αιτιολογήσει την απόφασή του

Η συνολική διάρκεια χορήγησης της υποτροφίας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τον ελάχιστο χρόνο σπουδών που καθορίζεται από το Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου.

Επισήμανση: Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ιδρύματος, υποτροφίες και λοιπές παροχές δενδύναται να συνεχίζονται πέραν του τριακοστού πέμπτου (35ου) έτους της ηλικίας των υποτρόφων. Ως εκ τούτου, οι σπουδές για τις οποίες ζητείται η χορήγηση υποτροφίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας του υποτρόφου, τηρουμένης της ελάχιστης διάρκειας σπουδών του οικείου κανονισμού σπουδών.

5. Υποχρεώσεις του υποτρόφου

Ο υπότροφος αναλαμβάνει την υποχρέωση:

Α) Να συντάσσει και να υποβάλλει στο Ίδρυμα σε ηλεκτρονική μορφή:

  • για κάθε εξάμηνο σπουδών έκθεση προόδου και αναλυτική βαθμολογία (για μεταπτυχιακά προγράμματα).
  • για κάθε ακαδημαϊκό έτος σπουδών έκθεση προόδου και συστατική επιστολή του επιβλέποντος καθηγητή (για διδακτορικές διατριβές).

B) Να συντάξει και να υποβάλει στο Ίδρυμα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του, σε ηλεκτρονική μορφή αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή αντίγραφο διδακτορικού διπλώματος και διδακτορικής διατριβής, καθώς και συνοπτική έκθεση σχετικά με την επιστημονική δραστηριότητα, τον επιστημονικό και επαγγελματικό προγραμματισμό του για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Γ) Σε περίπτωση που θα του χορηγηθεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση ή αποκτήσει εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (π.χ. υποτροφία, αμοιβή από έμμισθη θέση βοηθού, εργασία κ.λπ.) είτε από το Πανεπιστήμιο όπου σπουδάζει είτε από άλλον φορέα, να το γνωστοποιήσει αμέσως στο Ίδρυμα εγγράφως.

6. Διακοπή υποτροφίας

Το Ίδρυμα μπορεί να διακόψει τη χορήγηση της υποτροφίας ή να αναζητήσει τα τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Αν ο υπότροφος περατώσει ή διακόψει νωρίτερα τις σπουδές του.
  2. Αν από τα υποβαλλόμενα από τον ίδιο ή το Πανεπιστήμιο στοιχεία προκύπτει ότι η πρόοδος των σπουδών του δεν είναι ικανοποιητική ή παραβιάζει το πρόγραμμα σπουδών.
  3. Αν δεν τηρήσει τις ανωτέρω (υπό την παράγραφο 5) υποχρεώσεις του.
  4. Όταν κρίνει ότι συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι (μεταβολή της οικονομικής κατάστασης του υποτρόφου, δήλωση ψευδών στοιχείων, αποσιώπηση στοιχείων κ.λπ.) που το επιβάλλουν.

Ειδικά σε περίπτωση που ο υπότροφος λάβει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση από άλλον φορέα ή αποκτήσει εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, το Ίδρυμα θα αποφασίζει κατά περίπτωση είτε για τη συνέχιση ή μη της υποτροφίας είτε για τον περιορισμό του ποσού της ή και την αναζήτηση των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

  • Στο πλαίσιο συμπλήρωσης και αξιολόγησης της αίτησης για υποτροφία, καθώς και της χορήγησης υποτροφιών από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμά μας επεξεργάζεται, υπό την ιδιότητα του ως «υπεύθυνος επεξεργασίας», τα στοιχεία που παρέχουν οι υποψήφιοι με την αίτησή τους, καθώς και όσα αναφέρονται σε αυτή και θα ληφθούν όπως περιγράφεται σε αυτή σε συμμόρφωση με τη σχετική εφαρμοστέα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
  • Με τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης χορήγησης υποτροφίας ο υποψήφιος αναγνωρίζει και αποδέχεται το δικαίωμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη να επεξεργαστεί τα εν λόγω στοιχεία του, όπως περιγράφεται στην παρούσα ενημέρωση.
  • Σε περίπτωση που, μέσω της αίτησης ή της εκτέλεσης της σύμβασης υποτροφίας, ο υποψήφιος/Υπότροφοςαντίστοιχα μας παρέχει στοιχεία τρίτων προσώπων (όπως καθηγητών, συνερευνητών κ.ο.κ.), ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα αναλαμβάνει και εγγυάται ότι αυτές οι πληροφορίες έχουν συλλεχθεί νόμιμα από τον ίδιο και ότι έχει το δικαίωμα να τα διαβιβάζει σε εμάς για τον σκοπό που αναφέρεται εδώ.
  • Τονίζουμε ότι για την υποβολή της αίτησης ή/και την εκτέλεση της σύμβασης υποτροφίας δεν ζητάμε καταρχήν ούτε συλλέγουμε προσωπικά δεδομένα ειδικών κατηγοριών (όπως πληροφορίες/πιστοποιητικά για την υγεία του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα) που αφορούν τον υποψήφιο/Υπότροφο. Ρητώς ορίζεται ότι στην περίπτωση και μόνο που ο υποψήφιος/Υπότροφος παρέχει οικειοθελώς τέτοια Δεδομένα, θα συλλέξουμε και θα επεξεργαστούμε τα Δεδομένα αυτά κατόπιν της ρητής συγκατάθεσής του υποψηφίου/Υποτρόφου, εκτός εάν η επεξεργασία των στοιχείων αυτών επιτρέπεται από άλλη νομική βάση, όπως σε περίπτωση που ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα με δική του πρωτοβουλία δημοσιοποιήσει οικειοθελώς την σχετική πληροφορία.
  • Θα επεξεργαστούμε τα εν λόγω Δεδομένα του υποψηφίου/Υποτρόφου για τους σκοπούς της διαχείρισης και αξιολόγησης της αίτησής του, για τους σκοπούς επιλογής των προσώπων που θα λάβουν υποτροφία από το Ίδρυμα και, εφόσον το σχετικό αίτημα τύχει εγκρίσεως από εμάς, για τη σύναψη και εκτέλεση της σχετικής σύμβασης και των υποστηρικτικών αυτής λοιπών εγγράφων για την καταβολή της υποτροφίας. Επίσης, εφόσον η σχετική αίτηση γίνει δεκτή και ο υποψήφιος/Υπότροφος το επιλέξει, θα μπορούμε να κάνουμε χρήση ορισμένων Δεδομένων του, που θα αναφέρονται ρητά στην αίτηση (ονοματεπώνυμο, εικόνα, βιογραφικά στοιχεία) για λόγους προβολής από εμάς του Προγράμματος Υποτροφιών και των επιτυχόντων αυτού. Τα αρμόδια τμήματα και το προσωπικό μας πουδιαχειρίζονται και αξιολογούν τα αιτήματα αυτά θα επεξεργαστούν τα Δεδομένα του υποψήφιου/Υποτρόφου για τον ανωτέρω σκοπό, καθώς είναι απαραίτητο για την επιλογή των υποτρόφων του Ιδρύματος και την εκτέλεση των σχετικών συμβατικών κειμένων. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να αναθέτουμε την επεξεργασία όλων ή ορισμένων αναγκαίων Δεδομένων του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου και για τους σκοπούς της υλοποίησης της εν λόγω διαδικασίας αξιολόγησης, σε τρίτους συνεργάτες μας (όπως ενδεικτικά σε ακαδημαϊκούς συμβούλους, τεχνικούς ή και νομικούς συμβούλους μας), οι οποίοι θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» και θα δεσμεύονται από υποχρέωση εχεμύθειας και λοιπές υποχρεώσεις που θα ορίζονται σε συμβάσεις ή/και νομικές πράξεις αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών προς εμάς και όχι για ίδιο λογαριασμό.
  • Σε περίπτωση που η αίτησή του υποψηφίου δεν είναι επιτυχής, θα διατηρήσουμε τα Δεδομένα του υποψηφίου που περιέχονται στην ηλεκτρονική αίτηση μετά το πέρας της διαδικασίας επιλογής των υποτρόφων για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις διαφάνειας σε σχέση με τις διαδικασίες επιλογής υποτρόφων και για την άσκηση και υπεράσπιση νόμιμων αξιώσεών μας έναντι τρίτων, λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις της εν λόγω νομοθεσίας και των περιόδων παραγραφής για την άσκηση νομικών ενεργειών.
  • Σε περίπτωση που η αίτηση είναι επιτυχής, τα εν λόγω Δεδομένα και όσα τυχόν χρειαστούν από τον υποψήφιο/Υπότροφο, θα τηρούνται για την εκπλήρωση του σκοπού της χορήγησης σε αυτόν της αντίστοιχης υποτροφίας υπό τους όρους που έχει ορίσει το Ίδρυμα και έχουν κοινοποιηθεί δυνάμει της παρούσας σε συμμόρφωση με την εφαρμοστέα νομοθεσία αλλά των εσωτερικών πολιτικών και διαδικασιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στην περίπτωση αυτή τα Δεδομένα του Υποτρόφου τηρούνται για όλη τη διάρκεια ισχύος της μεταξύ μας συμφωνίας προς χορήγηση υποτροφίας. Μετά το πέρας της εν λόγω περιόδου, θα τηρούμε τα Δεδομένα του Υποτρόφου για την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο τα Δεδομένα παρασχέθηκαν και προς συμμόρφωσή μας με τις νόμιμες υποχρεώσεις μας, λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις της εν λόγω νομοθεσίας, των περιόδων παραγραφής για την άσκηση νομικών ενεργειών.
  • Η συμπλήρωση και υποβολή σε εμάς της αίτησης είναι απαραίτητη προκειμένου ο υποψήφιος να δηλώσει τη συμφωνία του για την υπαγωγή του στους όρους λήψης υποτροφίας από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, όπως γνωστοποιούνται δια της παρούσας. Συνεπώς, η μη παροχή των εν λόγω Δεδομένων από τον υποψήφιο θα συνεπάγεται την αδυναμία μας να εκπληρώσουμε τους σκοπούς που ορίζονται στην παρούσα και στον νόμο και συνεπώς να απορρίψουμε το αίτημα χορήγησης στον συγκεκριμένο υποψήφιο της αιτηθείσας υποτροφίας.
  • Αναφορικά με την ως άνω επεξεργασία που κάνουμε, ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα έχει τα δικαιώματα που αναγνωρίζει, υπό τους εκεί ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, ο νόμος και ειδικότερα:
    • Το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης στα Δεδομένα του που θα επεξεργαζόμαστε,
    • Το δικαίωμα της διόρθωσης ή και διαγραφής αυτών,
    • Το δικαίωμα να εναντιωθεί στην επεξεργασία και να ζητήσει τον περιορισμό της επεξεργασίας,
    • Το δικαίωμα της φορητότητας των Δεδομένων του σε άλλο υπεύθυνο επεξεργασίας ή εκτελούντα την επεξεργασία.
    • Όπου η επεξεργασία βασίζεται στην συγκατάθεση του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα, το δικαίωμα να ανακαλέσει αυτή τη συγκατάθεση ανά πάσα στιγμή. Η ανάκληση της συγκατάθεσης που τυχόν είχε δώσει θα έχει ισχύ μόνο για το μέλλον και οποιαδήποτε επεξεργασία έγινε επί τη βάση της συγκατάθεσης θα παραμείνει νόμιμη μέχρι την ανάκληση αυτής.
  • Σε περίπτωση που ο υποψήφιος/Υπότροφος ασκήσει κάποιο από τα ανωτέρω δικαιώματα, θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για να ικανοποιήσουμε το σχετικό αίτημά εντός των προβλεπομένων στη νομοθεσία χρονικών προθεσμιών, ενημερώνοντας τον συγκεκριμένο υποψήφιο/Υπότροφο γραπτώς για την ικανοποίηση του αιτήματός του, άλλως για τους λόγους που εμποδίζουν την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος ή την ικανοποίηση αυτού.
  • Η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων θα πρέπει να γίνεται εγγράφως με αποστολή του σχετικού αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ';document.getElementById('cloakb3c038b089c165e46696e7cddf364f3e').innerHTML += ''+addy_textb3c038b089c165e46696e7cddf364f3e+'<\/a>'; υπόψιν του αρμόδιου για ζητήματα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
  • Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα διαφωνεί με την απόκριση σε σχετικό αίτημά του και την επεξεργασία των Δεδομένων του που κάνουμε σύμφωνα με την παρούσα, δικαιούται να απευθύνει αίτημα στην αρμόδια εποπτεύουσα αρχή (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η οποία επιλαμβάνεται, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, των εγγράφων καταγγελιών σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στον ιστότοπό της (www.dpa.gr).
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, δείτε τη Γενική Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εδώ: https://www.bodossaki.gr/politikiprostasias/.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024 - 2025 στη μνήμη του «ΣΤΑΜΑΤΗ Γ. ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ»

Το ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ, υπηρετώντας τον σκοπό του για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, προκηρύσσει για 17η συνεχή χρονιά την χορήγηση τεσσάρων (4) μεταδιδακτορικών υποτροφιών για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024 - 2025 στα κάτωθι επιστημονικά πεδία:

  1. Ενεργειακή Τεχνολογία
  2. Περιβάλλον
  3. Υλικά - Νανοτεχνολογία
  4. Κβαντική Μηχανική - Οπτοηλεκτρονική
  5. Ψηφιακές Τεχνολογίες, Επιστήμη Δεδομένων, Ρομποτική, Μηχανική Μάθηση & Εφαρμογές, Τεχνητή Νοημοσύνη
  6. Βιοτεχνολογία - Αγροτική Ανάπτυξη
  7. Ανοσοβιολογία
  8. Αναγεννητική Ιατρική
  9. Γενετική
  10. Γονιδιωματική Υπολογιστική
  11. Καρκινογένεση
  12. Νευροεπιστήμες
  13. Φαρμακολογία

Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει την 15η Μαρτίου 2024 και ώρα Ελλάδας 14.00.

Ειδικότερα, θα χορηγηθούν σε κατόχους διδακτορικού διπλώματος τέσσερις (4) υποτροφίες για έρευνα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η διάρκεια της υποτροφίας είναι διετής, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος.

Το ποσό της υποτροφίας θα ανέρχεται σε 18.000 € ετησίως για έρευνα στην Ελλάδα και σε 30.000 ετησίως για έρευνα στο εξωτερικό.

Κάθε υποψήφιος θα ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της αίτησής του με προσωπικό e- mail έως το τέλος Ιουλίου 2024.

Προαιρετικά, οι υποψήφιοι ενθαρρύνονται να διερευνήσουν τη δυνατότητα συμπληρωματικής οικονομικής υποστήριξης από το πρόγραμμα υποτροφιών του Hellenic Institute of Advanced Studies μέσω του συνδέσμου: https://hellenic ias.org/fellowships/ ή και από άλλα παρόμοια προγράμματα υποτροφιών.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

  1. Οι υποψήφιοι να είναι Έλληνες στην ιθαγένεια ή το γένος.
  2. Κατοχή διδακτορικού διπλώματος ελληνικού Α.Ε.Ι. ή διδακτορικού διπλώματος πανεπιστημίου του εξωτερικού.
    Δεκτοί γίνονται και όσοι έχουν υποστηρίξει επιτυχώς τη διδακτορική τους διατριβή έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.
  3. Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ή νόμιμη απαλλαγή από αυτές έως την έναρξη της υποτροφίας (για τους άνδρες υποψηφίους).
  4. Ο υποψήφιος να μην κατέχει μόνιμη θέση εξαρτημένης εργασίας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ιδρύματος, υποτροφίες και λοιπές παροχές δεν δύναται να συνεχίζονται πέραν του τριακοστού πέμπτου (35ου) έτους της ηλικίας των υποτρόφων. Ως εκ τούτου οι υποψήφιοι οφείλουν από την έναρξη της υποτροφίας, η οποία ορίζεται από την 1/9/2024 και εξής, να έχουν ολοκληρώσει δύο (2) έτη μεταδιδακτορικής έρευνας πριν τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.

Προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η υποψηφιότητα, ο υποψήφιος οφείλει να υποβάλει αίτηση εντός της καθορισμένης προθεσμίας, συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά μόνον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Ιδρύματος εδώ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

  1. Αίτηση η οποία συμπληρώνεται ηλεκτρονικά.
  2. Λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα.
  3. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
  4. Φωτογραφία προσώπου του υποψηφίου.
  5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  6. Βεβαίωση κατοχής διδακτορικού διπλώματος ή βεβαίωση για την επιτυχή υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής, στην οποία πρέπει να αναφέρεται το θέμα και τα ονόματα των μελών της επιτροπής κρίσεως.
  7. Δύο έως τρεις συστατικές επιστολές (έως 2 σελίδες η καθεμία) -στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα- καθηγητών/ερευνητών που επέβλεψαν τη διδακτορική διατριβή ή/και επιβλέπουν τη μεταδιδακτορική έρευνα. Οι επιστολές αυτές επισυνάπτονται εντός της αίτησης από τους υποψήφιους. Εναλλακτικά, μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. από τους ίδιους τους καθηγητές/ερευνητές.
  8. Δήλωση στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα για το προτεινόμενο ερευνητικό κέντρο και τον τίτλο της ερευνητικής πρότασης, καθώς και το αναλυτικό της πρόγραμμα (για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στις οδηγίες υποβολής της αίτησης (πληροφορίες μέσα από το παρόν άρθρο) και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη).
  9. Αντίγραφα επιστημονικών διακρίσεων, βραβείων κ.λπ. (εφόσον υπάρχουν).
  10. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του υποψηφίου, η οποία εκδίδεται μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι: α) ότι δεν θα κατέχει μόνιμη θέση εξαρτημένης εργασίας κατά τη λήψη της υποτροφίας, β) ότι η ερευνητική πρόταση δεν αποτελεί μέρος άλλου χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος, γ) ότι δεν έχει καταδικασθεί, ούτε εκκρεμεί σε βάρος του κατηγορία για πράξεις που διώκονται από τον ποινικό νόμο, καθώς και δ) (για τους άντρες υποψηφίους) ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει νομίμως απαλλαγεί από αυτές έως την έναρξη της υποτροφίας.

Το Ίδρυμα διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την προσκόμιση του πρωτοτύπου οποιουδήποτε από τα ανωτέρω αναφερόμενα δικαιολογητικού, καθώς και δικαιολογητικά για τα αναφερόμενα στην ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Οι υποψηφιότητες αξιολογούνται από Επιστημονική Επιτροπή που συστήνει το Ίδρυμα Μποδοσάκη και αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες διεθνούς κύρους. Η Επιτροπή Επιλογής του Ιδρύματος στη συνέχεια προσκαλεί κατά την κρίση της σε συνέντευξη υποψήφιους υποτρόφους, προεπιλέγει τους επικρατέστερους και εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τον τελικό κατάλογο των προτεινόμενων υποτρόφων. Το Ίδρυμα αποφασίζει κατά την απόλυτη κρίση του για την επιλογή των υποτρόφων και για τον αριθμό των υποτροφιών που θα δοθούν και οι αποφάσεις του δεν υπόκεινται σε ενστάσεις ή οποιαδήποτε αντίρρηση. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη δεν παρέχει προσωπική ανατροφοδότηση για κάθε υποψηφιότητα.

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Προκειμένου να οριστικοποιηθεί η υποτροφία, οι επιλεγέντες πρέπει να υποβάλουν στο Ίδρυμα:

  • Βεβαίωση περί αποδοχής του υποψηφίου από το ερευνητικό κέντρο, στο οποίο θα υλοποιηθεί η έρευνα. Η βεβαίωση πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τον διευθυντή ή τον υπεύθυνο του ερευνητικού κέντρου.
  • Υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, η οποία εκδίδεται μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει αν έχει ή αν του προσφέρεται έμμισθη θέση βοηθού ή άλλου είδους χορηγία ή εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, και σε θετική περίπτωση το ύψος και τη διάρκειά τους.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥ

Μετά την οριστικοποίηση της υποτροφίας κάθε υπότροφος υποχρεούται:

  1. Να υλοποιήσει απαραιτήτως το ερευνητικό του πρόγραμμα για το οποίο έλαβε την υποτροφία.
  2. Να υποβάλει, είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη του πρώτου έτους της υποτροφίας, έκθεση προόδου της μεταδιδακτορικής έρευνάς του συνοδευόμενη από βεβαίωση του επιβλέποντος ερευνητή.
  3. Να υποβάλει τελική έκθεση πεπραγμένων μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος.
  4. Να δηλώνει αν έχει ή αν του προσφέρεται έμμισθη θέση βοηθού ή άλλου είδους χορηγία ή εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, και σε θετική περίπτωση το ύψος και τη διάρκειά τους.
  5. Να μνημονεύει το Ίδρυμα Μποδοσάκη ως χορηγό της υποτροφίας σε κάθε δημοσίευμα που θα αφορά στη μεταδιδακτορική του έρευνα.

Προσδοκία του Ιδρύματος είναι να διευρύνει ακόμη περισσότερο την κοινότητα των 2.600 υποτρόφων του με νέα μέλη και να διατηρήσει την επαφή μαζί τους και μετά την ολοκλήρωση της μεταδιδακτορικής τους έρευνας, κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για δικτύωση, για περαιτέρω ενίσχυση του Προγράμματος Υποτροφιών και για προώθηση της επιστημονικής γνώσης μέσω παρουσιάσεων και εκδηλώσεων.

ΟΡΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Το Ίδρυμα διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει ή να διακόψει την υποτροφία ή και να αναζητήσει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, αν κρίνει ότι συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι που το επιβάλλουν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορία, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

  • Στο πλαίσιο συμπλήρωσης και αξιολόγησης της αίτησης για υποτροφία καθώς και της χορήγησης υποτροφιών από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμά μας επεξεργάζεται, υπό την ιδιότητα του ως «υπεύθυνος επεξεργασίας», τα στοιχεία που παρέχουν οι υποψήφιοι με την αίτησή τους, καθώς και όσα αναφέρονται σε αυτή και θα ληφθούν, όπως περιγράφεται σε αυτή, σε συμμόρφωση με τη σχετική εφαρμοστέα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
  • Με τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης χορήγησης υποτροφίας ο υποψήφιος αναγνωρίζει και αποδέχεται το δικαίωμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη να επεξεργαστεί τα εν λόγω στοιχεία του, όπως περιγράφεται στην παρούσα ενημέρωση.
  • Σε περίπτωση που, μέσωτης αίτησης ή τηςεκτέλεσηςτης σύμβασηςυποτροφίας, ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα μας παρέχει στοιχεία τρίτων προσώπων (όπως καθηγητών, συνερευνητών κ.ο.κ.), ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα αναλαμβάνει και εγγυάται ότι αυτές οι πληροφορίες έχουν συλλεχθεί νόμιμα από τον ίδιο και ότι έχει το δικαίωμα να τα διαβιβάζει σε μας για τον σκοπό που αναφέρεται εδώ.
  • Τονίζουμε ότι για την υποβολή της αίτησης ή/και την εκτέλεση της σύμβασης υποτροφίας δε ζητάμε καταρχήν ούτε συλλέγουμε προσωπικά δεδομένα ειδικών κατηγοριών (όπως πληροφορίες/πιστοποιητικά για την υγεία του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα) που αφορούν τον υποψήφιο/Υπότροφο. Ρητώς ορίζεται ότι στην περίπτωση και μόνο που ο υποψήφιος/Υπότροφος παρέχει οικειοθελώς τέτοια Δεδομένα, θα συλλέξουμε και θα επεξεργαστούμε τα Δεδομένα αυτά κατόπιν της ρητής συγκατάθεσης του υποψηφίου/Υποτρόφου, εκτός εάν η επεξεργασία των στοιχείων αυτών επιτρέπεται από άλλη νομική βάση, όπως σε περίπτωση που ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα με δική του πρωτοβουλία δημοσιοποιήσει οικειοθελώς την σχετική πληροφορία.
  • Θα επεξεργαστούμε τα εν λόγω Δεδομένα του υποψηφίου/Υποτρόφου για τους σκοπούς της διαχείρισης και αξιολόγησης της αίτησής του, για τους σκοπούς επιλογής των προσώπων που θα λάβουν υποτροφία από το Ίδρυμα και, εφόσον το σχετικό αίτημα τύχει εγκρίσεως από μας, για τη σύναψη και εκτέλεση της σχετικής σύμβασης και των υποστηρικτικών αυτής λοιπών εγγράφων για την καταβολή της υποτροφίας. Επίσης, εφόσον η σχετική αίτηση γίνει δεκτή και ο υποψήφιος/Υπότροφος το επιλέξει, θα μπορούμε να κάνουμε χρήση ορισμένων Δεδομένων του, που θα αναφέρονται ρητά στην αίτηση (ονοματεπώνυμο, εικόνα, βιογραφικά στοιχεία) για λόγους προβολής από μας του Προγράμματος Υποτροφιών και των επιτυχόντων αυτού. Τα αρμόδια τμήματα και το προσωπικό μας που διαχειρίζονται και αξιολογούν τα αιτήματα αυτά θα επεξεργαστούν τα Δεδομένα του υποψήφιου/Υποτρόφου για τον ανωτέρω σκοπό, καθώς είναι απαραίτητο για την επιλογή των υποτρόφων του Ιδρύματος και την εκτέλεση των σχετικών συμβατικών κειμένων. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να αναθέτουμε την επεξεργασία όλων ή ορισμένων αναγκαίων Δεδομένων του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου και για τους σκοπούς της υλοποίησης της εν λόγω διαδικασίας αξιολόγησης, σε τρίτους συνεργάτες μας (όπως ενδεικτικά σε ακαδημαϊκούς συμβούλους, τεχνικούς ή και νομικούς συμβούλους μας), οι οποίοι θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» και θα δεσμεύονται από υποχρέωση εχεμύθειας και λοιπές υποχρεώσεις που θα ορίζονται σε συμβάσεις ή/και νομικές πράξεις αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών προς εμάς και όχι για ίδιο λογαριασμό.
  • Σε περίπτωση που η αίτησή του υποψηφίου δεν είναι επιτυχής, θα διατηρήσουμε τα Δεδομένα του υποψηφίου που περιέχονται στην ηλεκτρονική αίτηση μετά το πέρας της διαδικασίας επιλογής των υποτρόφων για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις διαφάνειας σε σχέση με τις διαδικασίες επιλογής υποτρόφων και για την άσκηση και υπεράσπιση νόμιμων αξιώσεών μας έναντι τρίτων, λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις της εν λόγω νομοθεσίας και των περιόδων παραγραφής για την άσκηση νομικών ενεργειών.
  • Σε περίπτωση που η αίτηση είναι επιτυχής, τα εν λόγω Δεδομένα και όσα τυχόν χρειαστούν από τον υποψήφιο/Υπότροφο, θα τηρούνται για την εκπλήρωση του σκοπού της χορήγησης σε αυτόν της αντίστοιχης υποτροφίας υπό τους όρους που έχει ορίσει το Ίδρυμα και έχουν κοινοποιηθεί δυνάμει της παρούσας σε συμμόρφωση με την εφαρμοστέα νομοθεσία αλλά των εσωτερικών πολιτικών και διαδικασιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στην περίπτωση αυτή, τα Δεδομένα του Υποτρόφου τηρούνται για όλη τη διάρκεια ισχύος της μεταξύ μας συμφωνίας προς χορήγηση υποτροφίας. Μετά το πέρας της εν λόγω περιόδου θα τηρούμε τα Δεδομένα του Υποτρόφου για την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο τα Δεδομένα παρασχέθηκαν και προς συμμόρφωσή μας με τις νόμιμες υποχρεώσεις μας, λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις της εν λόγω νομοθεσίας, των περιόδων παραγραφής για την άσκηση νομικών ενεργειών.
  • Η συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης στο Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι απαραίτητη προκειμένου ο υποψήφιος να δηλώσει τη συμφωνία του για την υπαγωγή του στους όρους λήψης υποτροφίας από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, όπως γνωστοποιούνται δια της παρούσας. Συνεπώς, η μη παροχή των εν λόγω Δεδομένων από τον υποψήφιο θα συνεπάγεται την αδυναμία μας να εκπληρώσουμε τους σκοπούς που ορίζονται στην παρούσα και στον νόμο και συνεπώς την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης στον συγκεκριμένο υποψήφιο της αιτηθείσας υποτροφίας.
  • Αναφορικά με την ως άνω επεξεργασία που κάνουμε, ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα έχει τα δικαιώματα που αναγνωρίζει, υπό τους εκεί ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, ο νόμος και ειδικότερα:
    • Το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης στα Δεδομένα του, τα οποία θα επεξεργαζόμαστε,
    • Το δικαίωμα της διόρθωσης ή και διαγραφής αυτών,
    • Το δικαίωμα να εναντιωθεί στην επεξεργασία και να ζητήσει τον περιορισμό της επεξεργασίας,
    • Το δικαίωμα της φορητότητας των Δεδομένων του σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας ή εκτελούντα την επεξεργασία.
    • Όπου η επεξεργασία βασίζεται στην συγκατάθεση του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα, το δικαίωμα να ανακαλέσει αυτή τη συγκατάθεση ανά πάσα στιγμή. Η ανάκληση της συγκατάθεσης που τυχόν είχε δώσει θα έχει ισχύ μόνο για το μέλλον και οποιαδήποτε επεξεργασία έγινε επί τη βάση της συγκατάθεσης θα παραμείνει νόμιμη μέχρι την ανάκληση αυτής.
  • Σε περίπτωση που ο υποψήφιος/Υπότροφος ασκήσει κάποιο από τα ανωτέρω δικαιώματα, θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για να ικανοποιήσουμε το σχετικό αίτημα εντός των προβλεπομένων στη νομοθεσία χρονικών προθεσμιών, ενημερώνοντας τον συγκεκριμένο υποψήφιο/Υπότροφο γραπτώς για την ικανοποίηση του αιτήματός του, άλλως για τους λόγους που εμποδίζουν την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος ή την ικανοποίηση αυτού.
  • Η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων θα πρέπει να γίνεται εγγράφως με αποστολή του σχετικού αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. υπόψιν του αρμόδιου για ζητήματα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
  • Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα διαφωνεί με την απόκριση σε σχετικό αίτημά του καιτην επεξεργασία των Δεδομένων του που κάνουμε σύμφωνα με την παρούσα, δικαιούται να απευθύνει αίτημα στην αρμόδια εποπτεύουσα αρχή (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η οποία επιλαμβάνεται, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, των εγγράφων καταγγελιών σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στον ιστότοπό της (www.dpa.gr).
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, δείτε τη Γενική Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εδώ: https://www.bodossaki.gr/politikiprostasias/.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr