Επαγγέλματα Πληροφορικής / Η Ελλάδα θα χρειαστεί έως 140.000 ειδικούς ΤΠΕ έως το 2030 - Απειλή το brain drain

Επάγγελμα Πληροφορικής / Η Ελλάδα θα χρειαστεί έως 140.000 ειδικούς ΤΠΕ έως το 2030

Οι Έλληνες επιστήμονες Πληροφορικής είναι από τους καλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, πολλοί από αυτούς μεταναστεύουν επειδή δεν βρίσκουν εργασία στη χώρα μας με αμοιβές που ικανοποιούν τα προσόντα τους.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων Deloitte, διενήργησε μελέτη για την αξιολόγηση της επάρκειας ειδικών ΤΠΕ στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight.


Στην έρευνα αυτή, επιβεβαιώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον. Συγκεκριμένα, στην περίοδο 2023-2030, αναμένεται επιπρόσθετη σωρευτική ζήτηση 120.000 – 140.000 ειδικών ΤΠΕ.

Το Brain-Drain των «πληροφορικάριων» παρουσιάστηκε και μέσα από την έρευνα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, που διενήργησαν οι κ.κ. Γεώργιος Βασιλειάδης Επίκουρος Καθηγητής,  Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης , Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του εν λόγω Τμήματος, Ηλιάνα Στενάκη, προπτυχιακή φοιτήτρια  και  Ιωάννης Φανουργιάκης, Επίκουρος Καθηγητής. Την έρευνα μπορείτε να την δείτε εδώ.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι εταιρίες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση προσωπικού ΤΠΕ, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς εξειδίκευσης και της μετανάστευσης νέων επιστημόνων σε άλλες χώρες.

Η έρευνα του ΣΕΠΕ 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr