ΦΣ ΗΜΜΥ: Καταγγέλλουμε την επέμβαση Αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης

ΦΣ ΗΜΜΥ: Καταγγέλλουμε την επέμβαση Αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΜΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

«Καταγγέλλουμε την επέμβαση Αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης , στον Λόφο Καστέλι, και την εκκένωση της πολιτικού χώρου, την Δευτέρα 1 Απρίλη του 2024. Είναι η δεύτερη φόρα που οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν στον χώρο του ΠΚ την τελευταία τετραετία. Το 2017 η σύγκλητος αποφάσισε να ενοικιάσει για 25 χρόνια αυτό τον χώρο ο οποίος ανήκει στο ΠΚ στον επενδυτικό όμιλο της Belvedere , και η πρώτη προσπάθεια εκκένωσης του χώρου το 2020, με στόχο την ξενοδοχοποίηση του , σήκωσε αντιδράσεις στην κοινωνία των Χανίων που βγήκε στους δρόμους για να υπερασπιστεί τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους.


Η τελευταία απόφαση της Συγκλήτου ζητάει ξεκάθαρα την εκκένωση κατειλημμένων χώρων του ΠΚ , και φιμώνει εντελώς την πολιτιστική έκφραση στο άσυλο με την απαγόρευση των εκδηλώσεων. Μάλιστα θέση για αυτή την κατεύθυνση έχει εκφράσει δημοσία μέχρι και ο Πρωθυπουργός της χώρας Μητσοτάκης που έλεγε πως «τέλος η ανοχή στα πάρτι». Η κυβέρνηση πραγματοποίει αντίστοιχες κινήσεις πανελλαδικά, βάζοντας στο στόχαστρο κάθε έκφραση και δράση των φοιτητών. Προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα πανεπιστήμιο όπου δεν θα υπάρχει καμία πολιτική και κοινωνική έκφραση, και οι φοιτητές θα αντιλαμβάνονται το πανεπιστήμιο μόνο από την ακαδημαϊκή πτυχή του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πιστά την αντιδραστική της ατζέντα και επιτίθεται σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους , ακόμα και σε χώρους του ασύλου. Παράλληλα προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παρουσία της αστυνομίας στους χώρους ασύλου. Το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους αγώνες των φοιτητών κατά των ιδιωτικών πανεπιστήμιων , έχει οξύνει την παρουσία της εντός των ιδρυμάτων. Η κυβέρνηση θέλει να πάρει την ρεβάνς από το φοιτητικό κίνημα και ενεργοποιεί το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει με τους νόμους για την εκπαίδευση. 

Σε μια πόλη όπως τα Χανιά, με την ακρίβεια να χτυπάει στο κόκκινο, οι τιμές των ενοικίων είναι εξευτελιστικά υψηλές, η διαθεσιμότητα των σπιτιών να είναι χαμηλή και τα airbnb να πολλαπλασιάζονται, καταλήγει να είναι ξεκάθαρο πως η πόλη δεν είναι για τους φοιτητές. Η διοίκηση αντί να αξιοποιήσει τα κτίρια για τις ανάγκες των φοιτητών , είτε τα αφήνει εντελώς αναξιοποίητα , είτε τα ξεπουλάει. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα του Λόφου Καστέλι και για κοινωνικές ανάγκες και όχι για την κερδοφορία οποιασδήποτε Belvedere. Ο χώρος αυτός ανέκαθεν ήταν ανοιχτός για όλους και αποδεκτός από την τοπική κοινωνία , ενώ η άμεση σύνδεση του κτηρίου με το ΠΚ, καθιστά τον χώρο ασύλου, δηλαδή χώρο έκφρασης και κοινωνικοπολιτικής ζύμωσης .Σε έναν τέτοιο χώρο δεν έχουν καμία θέση οι αστυνομικές δυνάμεις. Κυβέρνηση και διοικήσεις χτυπούν οτιδήποτε δημόσιο και ξεπουλάνε τα κτήρια του Πολυτεχνείου!

Ο Φοιτητικός Σύλλογος εναντιώνεται κάθετα σε οποιαδήποτε επέμβαση της αστυνομίας στον Λόφο Καστέλι, και στον χώρου του Ασύλου. Θέλουμε ανοιχτούς, δημόσιους και ελεύθερους χώρους. Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν. Κάτω τα χέρια από το άσυλο!»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr