Το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων για τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων για τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών Πάτρας:

"Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη από τον πρόεδρο του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Αθ. Τριανταφύλλου, φοιτητών που υπερασπίστηκαν την απόφαση του συλλόγου τους ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, διώκονται ο εκλεγμένος πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου και άλλα 3 μέλη του ΔΣ καθώς και φοιτητές που υπερασπίστηκαν την απόφαση του συλλόγου τους την Τετάρτη 21/1 και την Πέμπτη 8/2.


Καταδικάζουμε την απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας, που κάνει λόγο για άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας κατά του κ. Προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Η συκοφαντία έχει και τα όρια της. Αλλά μάλλον κανένα όριο δεν ντρέπονται να ξεπεράσουν, όταν στο στόχαστρο τους είναι οι φοιτητές που αγωνίζονται, αυτοί δηλαδή που τους χαλάνε τα σχέδια. Συγκεκριμένα, μπροστά σε δεκάδες φοιτητές που υπερασπίζονταν την απόφαση του Φοιτητικού συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών για κατάληψη, την Τετάρτη 17/4, μέρα πανελλαδικής απεργίας, ο κύριος Τριανταφύλλου μπήκε μέσα στο κτίριο με απαράδεκτο τρόπο, σπάζοντας την πόρτα. Σαν να μην έφτανε αυτό, συνέχισε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, στάση που σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει σε ακαδημαϊκό.

Ως ερευνητές και διδάσκοντες δεν δεχόμαστε να είναι αυτή η συμπεριφορά από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, που αποδέχονται φοιτητές οι οποίοι έχουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημα τους. Θέλουμε το μέλλον της πανεπιστημιακής κοινότητας με περισσότερους φοιτητές αγωνιζόμενους για τις ανάγκες τους, και όχι με καθηγητές, που στέκονται εμπόδιο σε αυτές. Με καθηγητές πραγματικά δίπλα στους φοιτητές τους και όχι απέναντι. Αλλά πως να είσαι δίπλα όταν τα συμφέρονται είναι διαφορετικά? Όταν οι φοιτητές αγωνίζονται για πτυχία με αξία, πραγματικά σύγχρονές και δωρεάν σπουδές, αλλά μάλλον για κάποιους η παιδεία είναι πεδίο κερδοφορίας και εμπόρευμα και ο μόνος δείκτης είναι η άνοδος σε κατατάξεις στη λίστα της αγοράς?Αποδεικνύεται, λοιπόν, ξανά, ότι ο νόμος 4957/2022, συνολικά το νομικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, βασισμένο στο έδαφος που έχουν στρώσει όλες οι προηγούμενες, δεν έρχονται να αντιμετωπίσουν την ανομία όπως δήθεν επικαλούνται αλλά να χτυπήσουν τα δικαιώματα των φοιτητών, τη συλλογική διεκδίκηση, να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στις διεκδικήσεις του Φοιτητικού Κινήματος. 

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν πίσω οι συνδικαλιστικές διώξεις των τεσσάρων φοιτητών.
  • Να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο 4957/2022 που προβλέπει διώξεις και καταστολή για τους αγώνες και τα δίκαια των φοιτητών.
  • Εδώ και τώρα, να πάρει θέση η πρυτανική αρχή και να καταδικάσει αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση!"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr