ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέα ΑΠΟΦΑΣΗ του Πανεπιστημίου Πατρών για την εξεταστική!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέα απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών για την εξεταστική!

Φοιτητικές ΕιδήσειςΕξεδόθη (μόλις) νέα Απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών (σε συνέχεια της 1ης απόφασης) για το μέλλον της εξεταστικής του Χειμερινού εξαμήνου για τα Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας ενημερώνουν πως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα (02/02) σχετικά με την εξέταση των μαθημάτων του Χειμερινού εξάμήνου στα Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη αποφάσισε πως: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων». 

ΔΕΙΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ


Προηγήθηκε Σύσταση του Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης

Τι ορίζει το Έγγραφο που απέστειλε ο Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέας Ζώρας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την διαδικτυακή εξετασική:

1. Στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 223 του ν. 4957/2022 ( Α ́141) ορίζονται: Άρθρο 223 παρ. 2: « Με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Α.Ε.Ι. καθορίζονται θέματα εσωτερικής λειτουργίας του Α.Ε.Ι., και ιδίως: α) για θέματα σχετικά με την οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, όπως ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία εξετάσεων και άλλων μεθόδων αξιολόγησης των φοιτητών,...οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στις εξεταστικές περιόδους».

2. Στον υπ’ αριθμ. 65088/2023 Εσωτερικό Κανονισμό του Πανεπιστημίου Πατρών ( Β ́5468) στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 17 ορίζονται τα εξής: Άρθρο 17 παρ. 4: « 4.1. Η αξιολόγηση των φοιτητών δύναται να πραγματοποιείται με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, ενδιάμεσες εξετάσεις προόδου, γραπτές εργασίες, εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις, συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων αξιολόγησης ή άλλες μεθόδους αξιολόγησης που συνάδουν με το είδος κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας.». Παρ. 5.1. περ. στ: «5.1. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 67 του ν. 4957/2022, η εκπαιδευτική διαδικασία δύναται να διεξάγεται με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις: α).... στ) σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του.».

3. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε εκτέλεση του άρθρου 472 του ν. 4957/2022, προέβη εμπροθέσμως στη σύνταξη και έκδοση του υπ’ αριθμ. 65088/14.09.2023 (Β ́5468/14.09.2023) Εσωτερικού Κανονισμού του άρθρου 16 του ίδιου νόμου.

Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι σε έκτακτες συνθήκες, όπου υφίσταται αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές του Α.Ε.Ι., και κατ ́ επέκταση δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών, τότε η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr