Καταλήψεις και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αποτελέσματα Γ.Σ. φοιτητικών συλλόγων

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αποτελέσματα τριών Γ.Σ. φοιτητικών συλλόγων. Το άρθρο θα ενημερώνεται με κάθε νεότερη ενημέρωση φοιτητικού συλλόγου:

1. Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Ιωαννίνων


Την Τετάρτη 17/1 πραγματοποιήθηκε εξ’ αναβολής Γενική Συνέλευση του Φ.Σ Ιστορικού Αρχαιολογικού με παρόντα 28 μέλη. Οι ψήφοι των Πλαισίων διαμορφώθηκαν ως εξής: 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ: 28

ΛΕΥΚΑ: 0 

Αποφασίστηκε:

  • Κατάληψη Τμήματος και Γραμματείας από 18/1-21/1.
  • Συμμετοχή στην πορεία Πέμπτη 18/1, 12:00 από την Περιφέρεια. 
  • Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων την Παρασκευή 19/1, 17:00 στην Λέσχη του Πανεπιστημίου. 
  • Επιτροπή υλοποίησης της απόφασης.
  • Εκ νέου Γενική συνέλευση δευτέρα 22/1, 12:00 στο αμφιθέατρο Δάκαρη. 

2. Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την Τρίτη 16/1 πραγματοποιήθηκε εξ’ αναβολής Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με παρόντα 45 μέλη. Οι ψήφοι των Πλαισίων διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ: 41

ΠΚΣ: 2

ΛΕΥΚΑ: 2

Αποφασίστηκε: 

  • Κατάληψη Πρυτανείας και Οικονομικών Υπηρεσιών από 17/1-19/1.
  • Συμμετοχή στην πορεία Πέμπτη 18/1, 12:00 από την Περιφέρεια. 
  • Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων την Παρασκευή 19/1, 17:00 στην Λέσχη του Πανεπιστημίου. 
  • Επιτροπή υλοποίησης της απόφασης.

3. Φοιτητικός Σύλλογος Νηπιαγωγών Ιωαννίνων

Την Δευτέρα 15/1 πραγματοποιήθηκε εξ’ αναβολής Γενική Συνέλευση του Φ.Σ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών με παρόντα 30 μέλη. Οι ψήφοι των Πλαισίων διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΣΠ: 26

ΛΕΥΚΑ: 4

Προχωράμε σε:

  • Κατάληψη της σχολής Τετάρτη 17/1 και Πέμπτη 18/1.
  • Δημιουργία επιτροπής υλοποίησης της απόφασης
  • Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία πέμπτη 12:00 από την περιφέρεια
  • Συντονισμός με άλλους συλλόγους που θα πάρουν απόφαση. 

ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ-ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η κατάθεση και ψήφιση του εκτρωματικού νομοσχεδίου του Πιερρακάκη, με την ονομασία «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια τομή στις αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις, αλλά και μια καταστρατήγηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Είναι μια προσπάθεια πλήρους διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, δημιουργίας μιας αγοράς της εκπαίδευσης. Το άρθρο 16 του συντάγματος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της νεολαίας και των εργαζομένων από το Πολυτεχνείο μέχρι και σήμερα. Διασφαλίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης καθώς απαγορεύει την σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Η άκρως αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί μια ιστορική επίθεση απέναντι στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των νέων, των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η σύσταση μη κρατικών/ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει ολέθριες συνέπειες για την νεολαία και τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση εν γένει. Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνουν:

  • Μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα για λίγους πλούσιους. Θέλουν να στήσουν μια αγορά με δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά, σεμινάρια-πιστοποιήσεις, ιδιωτικές λέσχες-εστίες, συγγράμματα επί-πληρωμή, φροντιστήρια δια βίου και τώρα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, άνισος ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα επιδεινωθεί η υποχρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ κάτι που θα φέρει περισσότερη υποστελέχωση, διάλυση υποδομών, κλεισίματα-συγχωνεύσεις σχολών ενώ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμίζονται καθώς θα λαμβάνουν ζεστό κρατικό χρήμα.
  • Διάλυση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Το πτυχίο του απόφοιτου δημοσίου θα αποτελεί ένα κουρελόχαρτο ενώ τα ιδιωτικά θα πουλάνε πτυχία με ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Θα γιγαντωθεί ο ταξικός αποκλεισμός. Θα κλείνουν την πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους μαθητές που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα μέσω αντιδραστικών διατάξεων (ΕΒΕ, ενιαίο απολυτήριο, τράπεζα θεμάτων, διάλυση φοιτητικής μέριμνας). Έτσι καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια τεράστια πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιβάλλοντας ταυτόχρονα στα δημόσια να λειτουργούν με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπόλοιπο μνημονιακό συρφετό η δημόσια και δωρεάν παιδεία αποτελεί ένα περιττό κόστος. Είναι σαφές πως ο ελληνικός χρεωκοπημένος καπιταλισμός δεν θέλει να διαθέσει χρήματα από τον προϋπολογισμό για τον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Αντίθετα θέλει να τον κάνει προίκα για τα αρπαχτικά του ιδιωτικού κεφαλαίου. Θα στηθεί ένα τεράστιο φαγοπότι κερδοσκοπίας πάνω στα συντρίμμια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Όπου όμως εφαρμόστηκε η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έφερε μόνο εγκλήματα και θάνατο (Τέμπη, πλημμύρες, πυρκαγιές, νεκροί της πανδημίας).

Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να καταστρέψουν το μέλλον μας! Δεν θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω στις εποχές όπου σπούδαζαν λίγοι πλούσιοι. Όμως ο αγώνας θα είναι απαιτητικός: δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε απλώς έναν νόμο, αλλά ένα συνολικό καθεστώς που στηρίζεται πάνω στην ΕΕ, την ελίτ και όλους τους μηχανισμούς της. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Πρέπει να περάσουμε άμεσα σε έναν αγώνα διαρκείας, μακροπρόθεσμο και πανελλαδικό. Πρέπει να τον οργανώσουμε μέσα από τις δομές αυτοοργάνωσης. Να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα ώστε να μαζικοποιήσουμε τις συνελεύσεις και τα συντονιστικά μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον αγώνα μας σε όλη την κοινωνία και να μαζικοποιήσουμε τις μαχητικές δράσεις μας. Πρέπει ο αγώνας μας να έχει έναν συγκρουσιακό χαρακτήρα με διαδηλώσεις, καταλήψεις. Να μετατραπεί η πάλη μας σε μια ρήξη με το σημερινό καθεστώς, για να διώξουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 - ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

4. Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής Ιωαννίνων

Η ΛΙΣΤΑ με τις Γ.Σ. και Καταλήψεις Τμημάτων-Σχολών (15-22/01) / ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr