Κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Τι διεκδικούν φοιτητές

Κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Τι διεκδικούν

Φοιτητές Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Δεν μας δίνουν επιλογή, παρά να οργανώσουμε την δική μας αντεπίθεση

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησαν χτές οι εστιακοί φοιτητές  και του παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών, ενόψει και της επετείου του Πολυτεχνείου. 


Οι φοιτητές διεκδικούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού που πετάει φοιτητές εκτός εστιών και στρώνει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των εστιών, την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, επιδιόρθωση άδειων δωματίων, να μην καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, κα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών

Την Δευτέρα 13/11 ύστερα από αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων, προχωρήσαμε σε κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κλιμακώνουμε με αυτόν τον τρόπο, τις κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος απέναντι στις απαράδεκτες αποφάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ), το οποίο εφαρμόζοντας πιστά τις επιταγές της άθλιας κυβέρνησης της ΝΔ, οδηγεί το Πανεπιστήμιο σε διάλυση!

Η επίθεση στην εκπαίδευση και τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, εντείνεται μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και την κατοχύρωση «πρόθυμων καλοθελητών» στα ΣΔ. Ο ταξικός αποκλεισμός γιγαντώνεται με την ΕΒΕ, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, το αυξανόμενο κόστος σπουδών, τις διαγραφές των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το ν+2. Υποβαθμίζουν διαρκώς τα πτυχία. Τα δικαιώματα που περιλαμβάνουν αποσπώνται και γίνονται εμπορεύματα. Επιτίθενται με λύσσα στην φοιτητική μέριμνα με εξώσεις των πιο φτωχών φοιτητών, απαξίωση των υποδομών, επιβολή αντιτίμων σε λέσχες και εστίες. Κάνουν ότι μπορούν για να παρακάμψουν το άρθρο 16 και να δημιουργήσουν μια αγορά της εκπαίδευσης: Ιδιωτικοποιούν τη περιουσία και τις λειτουργίες των πανεπιστημίων, εξισώνουν τα πτυχία ΑΕΙ-κολεγίων, προωθούν την ίδρυση παραρτημάτων κολεγίων του εξωτερικού.

Δεν μας δίνουν επιλογή, παρά να οργανώσουμε την δική μας αντεπίθεση. 50 χρόνια πριν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η γενιά της Μεταπολίτευσης απέδειξαν ότι και οι πιο σιδηρόφρακτες δικτατορίες μπορούν να ανατραπούν, δίνοντας ελπίδα σε όλους τους λαούς. Με τους αγώνες τους κέρδισαν δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εργατικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Δεν θα γίνουμε η γενιά που θα επιτρέψει την κατάργησή τους. Δεν θα αφήσουμε τα κοινωνικά αγαθά με τις ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν βορά στα χέρια ιδιωτών-αετονύχηδων, δεν θα στερηθούμε και τα πιο βασικά αγαθά επιβίωσης από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και κερδοσκοπία, δεν θα επιτρέψουμε άλλες δολοφονίες όπως των Τεμπών, της Πύλου, της Θεσσαλίας και των χιλιάδων θυμάτων της πανδημίας. Δε θα θυσιαστούμε για να πλουτίζουν μια χούφτα επιχειρηματιών, η πιο ληστρική και βρώμικη πολιτική ελίτ που συναγωνίζεται επάξια την Χούντα στο μίσος απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών και της νεολαίας, στην διαφθορά και την αυταρχικότητα. Δεν θα μείνουμε θεατές ούτε μπροστά στην σφαγή και του Παλαιστινιακού λαού από το σιωνιστικό κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, ούτε στον κίνδυνο του πολέμου που πλανάτε πάνω από την περιοχή μας με την τυχοδιωκτική πολιτική στοίχισης με τον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό.

Ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε κάθε Διοίκηση καλοθελητή που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τις εγκληματικές πολιτικές της, εμείς πρέπει να προτάξουμε τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας. Να τα οργανώσουμε μέσα από τους Συλλόγους, τα Σωματεία και τις συνελεύσεις μας. Εργαζόμενοι, νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να ξεκινήσουμε έναν αγώνα διαρκείας για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του στο σήμερα!

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του εγκληματικού νέου Εσωτερικού Κανονισμού που πετάει φοιτητές εκτός εστιών και στρώνει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των εστιών. Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, επιδιόρθωση άδειων δωματίων. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, του φαγητού και των υλικοτεχνικών υποδομών.
  • Επαναπρόσληψη των άδικα απολυμένων εργαζομένων.
  • Κατάργηση της απόφασης για θέσπιση διδάκτρων στα Μεταπτυχιακά.
  • Καμία εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Κάτω τα χέρια από την δημόσια και δωρεάν παιδεία.
  • Κάτω τα χέρια από το άρθρο 16. Να μην ιδρυθούν παραρτήματα κολεγίων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr