Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των φοιτητικών κατοικιών

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των φοιτητικών κατοικιών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Κανονισμός Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

KANONIΣMOΣ ΛEITOYPΓIAΣ TΩN ΦOITHTIKΩN
KATOIKIΩN TOY ΠANEΠIΣTHMIOY IΩANNINΩN


Άρθρο 1
ΓENIKEΣ APXEΣ

1.1 Ο παρών Κανονισμός λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΦΚΠΙ) ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των ΦΚΠΙ, την κυριότητα και διαχείριση των οποίων έχει αποκλειστικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΠΙ). Επίσης καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις επιλογής και διαμονής φοιτητών και φοιτητριών του ΠΙ σε Φοιτητικές Εστίες (ΦΕ) των οποίων η κυριότητα και διαχείριση ανήκει σε άλλον φορέα πλην του ΠΙ.

1.2 Σκοπός των ΦΚΠΙ είναι η κάλυψη αναγκών στέγασης των δικαιούχων ενεργών φοιτητών και φοιτητριών, προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του ΠΙ, καθώς και επισκεπτών καθηγητών και καθηγητριών, προσκεκλημένων επιστημόνων, φοιτητών και φοιτητριών, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγών και συνεργασίας του ΠΙ με άλλα Πανεπιστήμια.

1.3 Το Συμβούλιο Διοίκησης και η Σύγκλητος του ΠΙ, διά της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας και, ειδικότερα, το Τμήμα Πρόνοιας και Εκδηλώσεων, που έχει την έδρα του στα Ιωάννινα, καθώς και το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, που έχει την έδρα του στην Άρτα, διαχειρίζονται και μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία των ΦΚΠΙ, χωρίς καμιά διάκριση φυλής, φύλου, εθνικότητας, θρησκείας. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την παροχή διαμονής στις ΦΚΠΙ βρίσκονται στον ιστότοπο http://www.uoi.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (για τα Ιωάννινα) και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (για την Άρτα και την Ηγουμενίτσα).

1.4 Ο όρος «Φοιτητικές Κατοικίες» (ΦΚ) κυριότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χρησιμοποιείται στο εξής στον παρόντα Κανονισμό λειτουργίας των ΦΚΠΙ για το σύνολοτων ΦΚ σε Ιωάννινα, Άρτα και Ηγουμενίτσα και ειδικότερα:

1.4.1 Οι Φοιτητικές Κατοικίες Ιωαννίνων κυριότητας ή μη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

α) Οι Φοιτητικές Κατοικίες οι οποίες βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη Α΄ Ιωαννίνων. Η κυριότητα και η διαχείρισή τους ανήκει στο ΠΙ. Αποτελούνται από δύο κτηριακά συγκροτήματα και τον Ξενώνα «Σταύρος Νιάρχος» και είναι ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διαθέτουν εννιακόσια πενήντα οκτώ (958) δωμάτια, εκ των οποίων τα οκτακόσια πενήντα επτά (857) παραχωρούνται στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας για τη στέγαση των δικαιούχων ενεργών φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα υπόλοιπα εκατόν ένα (101) δωμάτια παραχωρούνται στο ΔΙΚΕΠΠΕ για τη φιλοξενία επισκεπτών καθηγητών και επισκεπτριών καθηγητριών, προσκεκλημένων επιστημόνων, φοιτητών και φοιτητριών, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής και συνεργασίας του ΠΙ με άλλα Πανεπιστήμια.

β) Οι Φοιτητικές Εστίες Περιβλέπτου βρίσκονται εκτός Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, στον λόφο Περιβλέπτου της πόλης των Ιωαννίνων. Η κυριότητα και η διαχείρισή τους ανήκει στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διά του Τμήματος Πρόνοιας και Εκδηλώσεων, έχει την ευθύνη μόνο για το ποιοι φοιτητές και ποιες φοιτήτριες και για πόσο χρονικό διάστημα θα στεγάζονται στις Φοιτητικές Εστίες Περιβλέπτου. Αποτελείται από ένα κτηριακό συγκρότημα πέντε (5) πτερύγων δυναμικότητας τετρακοσίων εβδομήντα (470) δωματίων, τα οποία διαθέτει σε δικαιούχους ενεργούς φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΙ.

1.4.2 Οι Φοιτητικές Κατοικίες Άρτας: Οι Φοιτητικές Κατοικίες Άρτας βρίσκονται εκτός του χώρου όπου εδρεύει το ΠΙ και συγκεκριμένα στη Γέφυρα Αράχθου της πόλης της Άρτας. Η κυριότητα και η διαχείρισή τους ανήκει στο ΠΙ. Αποτελούνται από ένα κτηριακό συγκρότημα δυναμικότητας εβδομήντα έξι (76) δίκλινων δωματίων για τη στέγαση δικαιούχων ενεργών φοιτητών και φοιτητριών, που φοιτούν στα Τμήματα του ΠΙ που εδρεύουν στην Άρτα.

1.4.3 Οι Φοιτητικές Κατοικίες Ηγουμενίτσας: Οι Φοιτητικές Κατοικίες Ηγουμενίτσας βρίσκονται εκτός του χώρου όπου εδρεύει το ΠΙ και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του πρώην ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΞΕΝΙΑ». Έχει παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ μέχρι το ημερολογιακό έτος 2027 και η διαχείρισή τους ανήκει στο ΠΙ. Διαθέτει δώδεκα (12) δίκλινα δωμάτια για τη στέγαση δικαιούχων ενεργών φοιτητών και φοιτητριών, καθώς και για τη φιλοξενία επισκεπτών καθηγητών και επισκεπτριών καθηγητριών, προσκεκλημένων επιστημόνων, φοιτητών και φοιτητριών, στο πλαίσιο διεξαγωγής συνεδρίων, σχολείων και προγραμμάτων ανταλλαγής και συνεργασίας του ΠΙ με άλλα Πανεπιστήμια.

1.5 Προϋπόθεση για τη λειτουργία του θεσμού των ΦΚΠΙ είναι η πλήρης αποδοχή, εκ μέρους των δικαιούχων φοιτητών - φοιτητριών και φιλοξενουμένων των όρων και διατάξεων του παρόντος Κανονισμού λειτουργίας των ΦΚΠΙ.

1.6 Κατά την υποβολή της αίτησης, οι φοιτητές και φοιτήτριες συμπληρώνουν ηλεκτρονικό έντυπο με το οποίο συναινούν στην χρήση των προσωπικών δεδομένων τους από το προσωπικό των αρμοδίων Τμημάτων της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας με σκοπό την αξιολόγηση της αίτησής τους όσον αφορά την επιλογή για διαμονή αλλά και τη συνέχιση της διαμονής τους στις ΦΚΠΙ.

1.7 Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (στοιχεία οικονομικής, οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης καθώς και το ιατρικό ιστορικό) των αιτούμενων στέγασης φοιτητών/φοιτητριών και των μελών της οικογένειάς τους που προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στο Πληροφοριακό Σύστημα της στέγασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αξιολόγηση των αιτήσεών τους. Τα μέλη της Εφορείας και οι υπάλληλοι των αρμοδίων Τμημάτων της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, που επεξεργάζονται τις αιτήσεις και έχουν πρόσβαση σε ανάλογα δεδομένα, καθώς και οι τεχνικοί λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος οφείλουν να τα χειρίζονται με διακριτικότητα και εχεμύθεια και να μεριμνούν για την προστασία τους. Απαγορεύεται δε ρητά να τα κοινοποιούν σε τρίτους.

Οι κατάλογοι αξιολόγησης των φοιτητών και φοιτητριών που αιτούνται στέγασης και τα πρακτικά συνεδριάσεων της Εφορείας Φοιτητικών Κατοικιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΕΦΚΠΙ) που αξιολογούν αιτήσεις ή ενστάσεις φοιτητών και φοιτητριών με επίκληση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όταν δημοσιοποιούνται για την τήρηση της αρχής της διαφάνειας, θα καταρτίζονται με τρόπο, ώστε να τηρούνται οι κείμενες διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Άρθρο 2
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦOITHTIKΩN
KATOIKIΩN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

2.1 Τα όργανα διαχείρισης των ΦΚΠΙ είναι το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΙ, η Σύγκλητος του ΠΙ, η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας (ή Μονάδα Φοιτητικής Μέριμνας σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρο 206 του ν. 4957/2022) και η Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών (ΕΦΚΠΙ).

2.2. Ζητήματα που άπτονται της θεσμικής λειτουργίας της Φοιτητικής Μέριμνας εν γένει (συμπεριλαμβανομένων και των Φοιτητικών Κατοικιών) συζητούνται στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας και, ακολούθως, προωθούνται στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΙ ή στη Σύγκλητο για τη λήψη σχετικών αποφάσεων επί των προκυπτόντων ζητημάτων.

2.3 Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών Κατά τα προβλεπόμενα του ν. 4957/2022 (παρ. 2ιζ του άρθρου 208) είναι στην ελεύθερη βούληση του ΠΙ η συγκρότηση «Εφορείας Φοιτητικών Κατοικιών», ως ενδοϊδρυματικός φορέας, γνωμοδοτικού και εποπτικού χαρακτήρα, με κατάθεση προτάσεων προς τα Όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Ο έλεγχος της διαχείρισης των ΦΚΠΙ γίνεται από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΙ, στη βάση του παρόντος Κανονισμού λειτουργίας των ΦΚΠΙ, όπως εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΙ.

2.3.1 Η ΕΦΚΠΙ προβλέπεται να είναι πενταμελής και ορίζεται από τη Σύγκλητο του ΠΙ. H θητεία των μελών της Εφορείας είναι διετής. Η ΕΦΚΠΙ αποτελείται από:

- Δύο (2) μέλη ΔEΠ του ΠΙ. Το ένα μέλος ΔΕΠ ορίζεται
ως Πρόεδρος της ΕΦΚΠΙ και το άλλο μέλος ΔΕΠ ως Αναπληρωτής Πρόεδρος.
- Τον/την εκάστοτε Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας
του ΠΙ, ως μέλος.
- Τον/την Προϊστάμενο/η της Διεύθυνσης Οικονομικής
Διαχείρισης, ως μέλος.
- Τον/την Προϊστάμενο/η της Διεύθυνσης Φοιτητικής
Μέριμνας, ως μέλος.

Γραμματειακή υποστήριξη των συνεδριάσεων της ΕΦΚΠΙ παρέχει εντεταλμένος/η υπάλληλος της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, που ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου του ΠΙ. Με βάση τον παρόντα Κανονισμό δεν προβλέπεται η συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών στην ΕΦΚΠΙ. Ωστόσο, οι φοιτητές και φοιτήτριες που διαμένουν στις ΦΚΠΙ δύνανται να καταθέτουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους εγγράφως στην ΕΦΚΠΙ και να ορίζουν έναν νόμιμα εκλεγμένο εκπρόσωπό τους ως παρατηρητή στις συνεδριάσεις της ΕΦΚΠΙ. Σύμφωνα με το άρθρο 43 του ν. 4957/2022, προβλέπεται η δημιουργία «Συμβουλίου φοιτητών», το οποίο δύναται να εισηγείται προς τα Όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου για ζητήματα που αφορούν τη Φοιτητική Μέριμνα και τις ΦΚΠΙ.

2.3.2 Έργο της ΕΦΚΠΙ είναι:

- Εγκρίνει τους καταλόγους των δικαιούχων στέγασης, με βάση την εφαρμογή των κριτηρίων που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό και αξιολογεί τυχόν ενστάσεις επ’ αυτών. Η συγκέντρωση των δικαιολογητικών, η αξιολόγηση των αιτήσεων των φοιτητών και φοιτητριών και η κατάρτιση των καταλόγων των δικαιούχων στέγασης γίνονται από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, όπως αυτά ορίστηκαν στην παρ. 3 του άρθρου 1.

- Μεριμνά για την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας, δια των αρμοδίων Τμημάτων της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.

- Εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης και στη Σύγκλητο του ΠΙ τη λήψη κατάλληλων μέτρων, σύμφωνα με όσα
προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό λειτουργίας,
στην περίπτωση που παραβιάζονται διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.

2.3.3 H Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεδριάζει κατ’ ελάχιστο τρεις (3) φορές ανά ακαδημαϊκό έτος και εκτάκτως, όταν κριθεί αναγκαίο από τον Πρόεδρο της ΕΦΚΠΙ ή εάν ζητηθεί με κατατεθέν προς τον Πρόεδρο της ΕΦΚΠΙ αίτημα από τρία (3) μέλη της. Δυνατότητα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής έχει και ο/η Πρύτανης του ΠΙ εκδίδοντας σχετική πρόσκληση και ορίζοντας έκτακτη συνεδρίαση. Οι συνεδριάσεις της ΕΦΚΠΙ γίνονται, κυρίως, με φυσική παρουσία των μελών της, αλλά και με τηλεδιάσκεψη, στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων τηρούνται πρακτικά από τον/τη γραμματέα της ΕΦΚΠΙ, τα οποία επικυρώνονται από τα μέλη της ΕΦΚΠΙ, μετά το πέρας κάθε συνεδρίασης. Τα Πρακτικά των συνεδριάσεων της ΕΦΚΠΙ αρχειοθετούνται με ευθύνη της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Για τη σύγκληση συνεδρίασης της ΕΦΚΠΙ καταρτίζεται ημερήσια διάταξη από τον Πρόεδρο της ΕΦΚΠΙ, η οποία κοινοποιείται στα μέλη της ΕΦΚΠΙ και στον/στην Πρύτανη του ΠΙ δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν από την συνεδρίαση. Για τα μέλη της ΕΦΚΠΙ δεν προβλέπεται αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στη ΕΦΚΠΙ.

2.3.4 H ΕΦΚΠΙ μπορεί να συστήνει υπό-επιτροπές από μέλη της, αναθέτοντάς τους επιμέρους αρμοδιότητες ή τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του αντικειμένου λειτουργίας της ΕΦΚΠΙ και, ειδικότερα: ζητήματα στέγασης των φοιτητών και φοιτητριών, τήρησης των όρων του Κανονισμού λειτουργίας των ΦΚ από τους/ τις νόμιμους δικαιούχους δωματίων φοιτητές και φοιτήτριες, διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων λήψης δωματίων και άλλα συναφή.

2.3.5 Η ΕΦΚΠΙ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας μπορεί να υποβάλλει προς τα Όργανα Διοίκησης του ΠΙ προτάσεις για αλλαγές ή βελτιώσεις στη λειτουργία των ΦΚ.

2.4 Τη γενική διαχείριση των ΦΚΠΙ έχει το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΙ, το οποίο δύναται να αναθέτει την επιμέρους εφαρμογή της διαχείρισης στα ακόλουθα Διοικητικά Τμήματα του ΠΙ:

2.4.1 Τμήμα Πρόνοιας και Εκδηλώσεων (Ιωάννινα)

Η διαχείριση των ΦΚ, που βρίσκονται στα Ιωάννινα, ανατίθεται από το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο του ΠΙ στο Τμήμα Πρόνοιας και Εκδηλώσεων, το οποίο προωθεί και διεκπεραιώνει κάθε θέμα που αναφέρεται στη στέγαση των φοιτητών και φοιτητριών και στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων λειτουργίας των ΦΚ.

2.4.2 Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας (Άρτα)

Η διαχείριση των ΦΚ που βρίσκονται στην Άρτα, σε επίπεδο γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης, ανατίθεται από το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο του ΠΙ στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας που βρίσκεται στην Άρτα. Επίσης, η ευθύνη και επίβλεψη για την άρτια λειτουργία των ΦΚ στην Άρτα ανατίθεται από το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο του ΠΙ στους/στις υπαλλήλους του θυρωρείου των ΦΚ Άρτας. Αρμοδιότητες των υπαλλήλων του θυρωρείου είναι: η υποδοχή των φοιτητών και φοιτητριών και η τακτοποίησή τους στα δωμάτια με την παράδοση και παραλαβή κλειδιών και μαγνητικών καρτών, η ενημέρωση της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του ΠΙ σχετικά με βλάβες ή ζημιές, ανάγκες προμήθειας υγρών καυσίμων και ανταλλακτικών, θέματα καθαριότητας, καθώς και η γενική φύλαξη των ΦΚ.

Η διαχείριση των ΦΚ που βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα, σε επίπεδο γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης, ανατίθεται από το Συμβούλιο Διοίκησης και
τη Σύγκλητο του ΠΙ, στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας στην Άρτα, το οποίο έχει την ευθύνη για την προώθηση και διεκπεραίωση κάθε θέματος που αναφέρεται στη στέγαση των επισκεπτών καθηγητών και επισκεπτριών καθηγητριών, προσκεκλημένων επιστημόνων, φοιτητών και φοιτητριών και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων της εύρυθμης λειτουργίας των ΦΚ Ηγουμενίτσας.

Άρθρο 3
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΦΚΠΙ

3.1 Στις ΦKΠI γίνονται δεκτοί και δεκτές για διαμονή ενεργοί φοιτητές και φοιτήτριες, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες του ΠΙ (παρ. γ του άρθρου 2 του ν. 4009/2011), των οποίων η χωρική απόσταση του τόπου μόνιμης κατοικίας τους από το ΠΙ, όπου φοιτούν, δεν επιτρέπει την παραμονή τους σε αυτήν, συνδυαστικά με το επίπεδο της οικονομικής και οικογενειακής τους κατάστασης. Συνεκτιμώνται λόγοι υγείας και κοινωνικές παράμετροι, που επενεργούν επιβαρυντικά στην οικονομική κατάσταση των φοιτητών και φοιτητριών, καθώς και η ικανοποιητική πρόοδος της ακαδημαϊκής τους πορείας.

3.2 Σύμφωνα με τον ν. 4009/2011 (παρ. γ του άρθρου 2), ως «ενεργός φοιτητής - ενεργή φοιτήτρια» ορίζεται όποιος - όποια βρίσκεται εντός του προβλεπόμενου χρόνου φοίτησης, σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του εκάστοτε Προγράμματος Σπουδών φοίτησης.

Ο χρόνος αυτός ορίζεται:

- Για προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες σε «ν» έτη φοίτησης με προσαύξηση δυο ετών.

- Για μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες σε «ν» εξάμηνα φοίτησης.

- Για υποψήφιους/ες διδάκτορες σε τρία (3) χρόνια από την ημερομηνία αποδοχής του/της υποψήφιου/ας διδάκτορος στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του εκάστοτε Τμήματος, προσαυξημένο κατά ένα ημερολογιακό έτος. Ως έναρξη του χρόνου αποδοχής θεωρείται η ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης του εκάστοτε Τμήματος, κατά την οποία συγκροτείται η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή του/της υποψήφιου/ας διδάκτορος.

3.3 Η επιλογή των δικαιούχων φοιτητών και φοιτητριών γίνεται με βάση την ποσόστωση, όπως αυτή αναφέρεται παρακάτω, και το σύστημα μοριοδότησης, όπως
αυτό παρουσιάζεται αναλυτικά στο άρθρο 5.

Συγκεκριμένα, στις ΦΚΠΙ γίνονται δεκτοί και δεκτές, με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια για διαμονή, οι ακόλουθες κατηγορίες φοιτητών/τριών:

α) Προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες των Τμημάτων του ΠΙ σε ποσοστό τουλάχιστον 95% των δωματίων των ΦΚ στα Ιωάννινα και σε ποσοστό τουλάχιστον 99% των δωματίων των ΦΚ στην Άρτα.

β) Μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες και υποψήφιοι διδάκτορες των Τμημάτων του ΠΙ σε ποσοστό μέχρι 5% (4% για μεταπτυχιακούς + 1% για υποψήφιους διδάκτορες) των δωματίων στα Ιωάννινα και μέχρι 1% των δωματίων στην Άρτα. Φοιτητές και φοιτήτριες μεταπτυχιακών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως δεν δικαιούνται διαμονής στις ΦΚ.

3.4 Η παραχώρηση των δωματίων των ΦΚ κατόπιν αίτησης και επιλογής γίνεται:

α) Σε προπτυχιακούς φοιτητές και προπτυχιακές φοιτήτριες για χρονικό διάστημα 1+1 ακαδημαϊκών ετών. Μετά το πρώτο έτος διαμονής, εξετάζεται η πρόοδος της ακαδημαϊκής πορείας των διαμενόντων φοιτητών/τριών προκειμένου να λάβει χώρα η ανανέωση της διαμονής τους για το δεύτερο έτος. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι φοιτητές/τριες θα πρέπει να έχουν εξεταστεί με επιτυχία, στη διάρκεια των δυο προηγούμενων ακαδημαϊκών εξαμήνων φοίτησής τους, σε μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον τριάντα (30) ECTS. Στην περίπτωση φοιτητών/τριών που διανύουν το πρώτο έτος σπουδών τους, ο έλεγχος της ακαδημαϊκής προόδου τους για την κατοχύρωση των τριάντα (30) ECTS θα γίνεται μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Ο έλεγχος της ακαδημαϊκής προόδου των δικαιούχων φοιτητών/τριών θα γίνεται αυτεπάγγελτα από τα αντίστοιχα Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας σε συνεργασία με τις Γραμματείες των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης. Μετά την πάροδο των δύο ετών, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για χρονικό διάστημα 1+1 ακαδημαϊκών ετών με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 3.1- 3.4. Σε κάθε περίπτωση ο μέγιστος χρόνος διαμονής τους στις ΦΚΠΙ δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης για τη λήψη πτυχίου προσαυξημένο κατά τέσσερα (4) εξάμηνα («ν+4» εξάμηνα).

β) Σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες για χρονικό διάστημα ίσο προς τη διάρκεια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο οποίο φοιτούν («ν» εξάμηνα). Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των σπουδών τους στο προαναφερθέν διάστημα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες δύνανται να αιτούνται την παράταση της διαμονής τους στις ΦΚ κατά ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Η αίτησή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση Γραμματείας βάσει της οποίας θα τεκμαίρεται η επιτυχής εξέταση του μεταπτυχιακού φοιτητή ή της μεταπτυχιακής φοιτήτριας σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 50% των ECTS του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

γ) Σε υποψήφιους διδάκτορες για τα δύο πρώτα έτη της εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής τους. Ως έναρξη των δύο ετών θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής τους στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών από τη Συνέλευση του Τμήματος με τον ορισμό της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διδακτορικής Διατριβής. Η διαμονή αυτών ανανεώνεται το δεύτερο έτος, με την υποβολή της Έκθεσης Προόδου από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή της Διδακτορικής Διατριβής προς τη Γραμματεία του εκάστοτε Τμήματος βάσει της οποίας τεκμαίρεται ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής. Σε αντίθετη περίπτωση διακόπτεται η διαμονή τους στις ΦΚΠΙ. Μετά την πάροδο των δύο πρώτων ετών, οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες δύνανται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για διάστημα 1+1 ετών με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 3.1-3.4. Ο μέγιστος χρόνος διαμονής στις ΦΚΠΙ των υποψηφίων διδακτόρων ορίζεται στα τέσσερα (4) ημερολογιακά έτη.

Για τον προσδιορισμό της μέγιστης διάρκειας διαμονής για κάθε κατηγορία φοιτητών/τριών λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος πρώτης εγγραφής στο Τμήμα φοίτησης.

Σε περίπτωση αλλαγής Τμήματος φοίτησης λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος εγγραφής στο αρχικό Τμήμα φοίτησης, εφόσον ο φοιτητής ή η φοιτήτρια διαμένει έκτοτε στις ΦΚΠΙ. Τα παραπάνω χρονικά όρια υπολογίζονται από την αρχή του εξαμήνου πρώτης εγγραφής (για προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες), το εξάμηνο έναρξης του ΠΜΣ που παρακολουθούν (για μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ τριες) και την ημερομηνία αποδοχής στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών (για τους υποψήφιους/ες διδάκτορες).

3.5 Σε περίπτωση διακοπής ή αναστολής των σπουδών, για εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για έκτακτους κοινωνικούς λόγους, που λειτουργούν επιβαρυντικά στη φοίτηση του διαμένοντος φοιτητή ή της διαμένουσας φοιτήτριας στις ΦΚΠΙ, ο χρόνος της διακοπής / αναστολής δεν υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των παραπάνω ορίων, τα οποία αυξάνονται κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της αναστολής. Η διακοπή / αναστολή σπουδών θα βεβαιώνεται από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. Σε κάθε περίπτωση, εάν το χρονικό διάστημα της διακοπής ή αναστολής φοίτησης αντιστοιχεί σε δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα ή και περισσότερο, οι φοιτητές και φοιτήτριες οφείλουν να παραδώσουν το δωμάτιό τους.

3.6 Οι φοιτητές και φοιτήτριες δύνανται να απομακρύνονται πρόσκαιρα από τις ΦΚ όταν λόγοι υγείας το
επιβάλλουν και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια
των υπολοίπων διαμενόντων στις ΦΚ φοιτητών και φοιτητριών. Ωστόσο, η απομάκρυνση αυτή δεν καταργεί το
δικαίωμα τήρησης του δωματίου στις ΦΚ από τον φοιτητή ή τη φοιτήτρια που απομακρύνεται για λόγους υγείας.

Άρθρο 4
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ

4.1 Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής για τη λήψη δωματίου στις ΦΚΠΙ, πρέπει απαραίτητα να ικανοποιούνται οι εξής προϋποθέσεις:

4.1.1 Ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη να έχει υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του/της προς τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegasi.merimna.uoi.gr/ μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εντός των χρονικών ορίων, όπως προβλέπονται από τον παρόντα Κανονισμό.

4.1.2 Να είναι ενεργός φοιτητής ή ενεργή φοιτήτρια (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. γ του άρθρου 2 του ν. 4009/2011, όπως αυτές παρουσιάζονται στην παρ. 2 του άρθρου 3 του παρόντος Κανονισμού) τόσο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά το διάστημα για το οποίο αιτείται δωμάτιο. Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν προπτυχιακοί φοιτητές και προπτυχιακές φοιτήτριες που, κατά τη διάρκεια της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, δεν θα έχουν υπερβεί τα «ν+2» έτη φοίτησης, μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες που βρίσκονται εντός των ορίων της ελάχιστης διάρκειας των σπουδών τους σύμφωνα με τον Κανονισμό του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που παρακολουθούν και υποψήφιοι και υποψήφιες διδάκτορες που, κατά τη διάρκεια της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, δεν θα έχουν υπερβεί τα τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διδακτορικής τους Διατριβής. Κατ’ εξαίρεση, μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες που βρίσκονται στο «ν» εξάμηνο των σπουδών τους δύνανται να υποβάλουν αίτηση για παράταση διαμονής ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

4.1.3. Να μην βρίσκεται σε αναστολή σπουδών κατά την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται στέγαση.

4.1.4 Το Τμήμα του ΠΙ, που φοιτά ο φοιτητής ή η φοιτήτρια, να εδρεύει στην πόλη όπου λειτουργούν οι ΦΚ στις οποίες ζητά διαμονή.

4.1.5 Ο τόπος μόνιμης κατοικίας ή η διάθεση ιδιόκτητης κατοικίας του φοιτητή ή της φοιτήτριας, που αιτείται διαμονή στις ΦΚ να είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των σαράντα (40) χλμ. από τον τόπο όπου εδρεύει η ΦΚ. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ή της Συγκλήτου του ΠΙ το κριτήριο αυτό μπορεί να αυξομειώνεται, ανάλογα με τις δυνατότητες μετακίνησης των φοιτητών και φοιτητριών από την μόνιμη κατοικία τους έως τον τόπο όπου εδρεύει το Τμήμα του ΠΙ στο οποίο φοιτούν.

4.1.6 Να μην έχει εισαχθεί σε Τμήμα του ΠΙ με κατατακτήριες εξετάσεις ή για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ιδίου κύκλου σπουδών.

4.1.7 Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των υποψηφίων για διαμονή στις ΦΚ να μην υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, των γονέων και κηδεμόνων του, του/της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν από κάθε πηγή. Στην έννοια του οικογενειακού εισοδήματος δεν υπολογίζονται εισοδήματα, που προκύπτουν από: το εφάπαξ, την αποζημίωση απολυόμενων, την αμοιβή εθελουσίας εξόδου από την εργασία, το τίμημα πώλησης ακινήτου κ.α.. Αν ο φοιτητής ή η φοιτήτρια είναι υπόχρεος/η σε υποβολή δήλωσης και, ταυτόχρονα, είναι και προστατευόμενο μέλος του γονέα, τότε το συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα υπολογίζεται αθροιστικά.

4.1.8 Ο φοιτητής ή η φοιτήτρια, που αιτείται δωμάτιο στις ΦΚΠΙ, να μην εκπονεί πρακτική άσκηση εκτός του Νομού όπου λειτουργούν οι ΦΚ.

4.1.9 Να μην του έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας για χρονικό διάστημα άνω των έξι (6) μηνών και να μην έχει απομακρυνθεί από τις ΦΚ με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΙ.

4.1.10 Να αποδέχεται κατά την υποβολή της αίτησής του/της όλες τις διατάξεις του Παρόντα Κανονισμού Λειτουργίας των ΦΚΠΙ.

4.2 Οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΙ, που ενδιαφέρονται να διαμείνουν στις ΦΚ και πληρούν τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, υποβάλλουν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, εντός των προκαθορισμένων στον παρόντα Κανονισμό προθεσμιών, τα ακόλουθα:

4.2.1 Αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// stegasi.merimna.uoi.gr/ στην οποία επισυνάπτονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά κατά περίπτωση:

α) Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες που δεν διαμένουν στις ΦΚΠΙ υποβάλλουν βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος, όπου υλοποιούν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, με την οποία βεβαιώνεται η ιδιότητά τους ως μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές και φοιτήτριες σε θεσμοθετημένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου. Οι ήδη διαμένοντες μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες υποβάλλουν βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος με την οποία βεβαιώνεται η επιτυχής εξέτασή τους σε ποσοστό ίσο με τουλάχιστον το 50% των ECTS του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

β) Οι υποψήφιοι και υποψήφιες διδάκτορες υποβάλλουν βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Τμήματος η οποία αναγράφει την ημερομηνία αποδοχής τους από τη Συνέλευση του Τμήματος στο αντίστοιχο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών και, αν έχουν ήδη συμπληρώσει ένα έτος φοίτησης, βεβαιώνει ότι ο/η υποψήφιος/α διδάκτορας συνεχίζει απρόσκοπτα την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση προόδου από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή της Διδακτορικής Διατριβής.

4.2.2 Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης με τρέχουσα ισχύ.

4.2.3 Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας.

4.2.4 Μία πρόσφατη έγχρωμη μικρή φωτογραφία τύπου ταυτότητας.

4.2.5 Αντίγραφο της πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1): α) Των γονέων ή των κηδεμόνων.

β) Των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλεια. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, η επιμέλεια των τέκνων θα πρέπει να αποδεικνύεται με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, συνοδευόμενη και από υπεύθυνη δήλωση για καταβολή ή όχι διατροφής τόσο στον/ στην σύζυγο όσο και στα τέκνα. Σε αντίθετη περίπτωση, υποβάλλονται υποχρεωτικά oι φορολογικές δηλώσεις και των δύο γονέων. γ) Του ίδιου του ενδιαφερόμενου εφόσον δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα προσώπων που συνοικούν και βαρύνουν τον φορολογούμενο γονέα.

δ) Σε περίπτωση μη ύπαρξης αποδεδειγμένων γονέων κατατίθεται σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας. ε) Σε κάθε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση φορολογικής δήλωσης, πρέπει να προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση, περί της μη υποχρεωτικότητας υποβολής φορολογικής δήλωσης, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

4.2.6 Την τελευταία Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου των γονέων, του ιδίου του ενδιαφερόμενου και των λοιπών εξαρτώμενων τέκνων, εφόσον υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Αν δεν υπάρχουν πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, η διαδικασία επιλογής για την παραχώρηση δωματίου διαμονής στις ΦΚΠΙ στον ενδιαφερόμενο ή στην ενδιαφερόμενη συντελείται με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, με την υποχρέωση της έγκαιρης προσκόμισης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου πριν την παραλαβή του δωματίου. Αν δεν προσκομιστεί ούτε τότε, ο/η δικαιούχος θα διαγράφεται από τον πίνακα επιλογής και το δωμάτιο θα δίνεται σε αναπληρωματικό δικαιούχο από τον ίδιο πίνακα.

4.2.7 Αντίγραφο τελευταίας βεβαίωσης δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης (Ε9) των γονέων ή των κηδεμόνων, του ιδίου του/της ενδιαφερόμενου/ης και των λοιπών εξαρτώμενων τέκνων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης γονέων ή κηδεμόνων κατατίθεται σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας.

4.2.8 Βεβαιώσεις αρμοδίων φορέων από όπου να αποδεικνύεται η ύπαρξη ειδικών λόγων, που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη για λήψη δωματίου στις ΦΚ. Στους ειδικούς λόγους συμπεριλαμβάνονται οικογενειακοί και κοινωνικοί λόγοι, όπως πολυτεκνία, αδελφός/ή φοιτητής/τρια σε άλλο Πανεπιστήμιο της ημεδαπής, απώλεια γονέα, ανεργία γονέα, γονείς σε διάσταση ή διαζευγμένοι, σοβαροί λόγοι υγείας του ίδιου του ενδιαφερόμενου ή της ενδιαφερομένης ή μελών της οικογένειας τους αλλά και οικονομικοί λόγοι που συνδέονται με φαινόμενα φυσικών καταστροφών (σεισμός, φωτιά κτλ). Στην περίπτωση επίκλησης λόγων υγείας του ενδιαφερόμενου ή της ενδιαφερόμενης για λήψη δωματίου στις ΦΚΠΙ θα πρέπει να υποβάλλεται σχετική βεβαίωση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπου θα τεκμηριώνονται οι λόγοι αυτοί και θα κρίνεται η σοβαρότητά τους.

4.3 Προκειμένου για αλλοδαπό/ή φοιτητή/τρια, ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη θα πρέπει να προσκομίσει το Διαβατήριό του/της, άδεια παραμονής, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση Οικονομικής Υπηρεσίας από τον τόπο καταγωγής του/ της (επίσημα μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα1 ).

4.4 Οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες υποβάλλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στη διαδικασία λήψης δωματίου στις ΦΚ στις προθεσμίες που γίνονται και οι εγγραφές στο Τμήμα εισαγωγής τους. Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για φοιτητές και φοιτήτριες των ειδικών κατηγοριών, δηλαδή τους ομογενείς και αλλοδαπούς. Και σε αυτή την περίπτωση οι αιτήσεις τους υποβάλλονται στις προθεσμίες που γίνεται η εγγραφή τους στο Τμήμα εισαγωγής τους.

4.5 Οι φοιτητές και φοιτήτριες των ετών πέραν του 1ου έτους (προπτυχιακοί και ήδη εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί) υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους κάθε χρόνο σε χρονικό διάστημα που ορίζεται από καθορισμένες εναρκτήριες και καταληκτικές ημερομηνίες, οι οποίες ανακοινώνονται από τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας (κατά πρόβλεψη Ιούνιο και Ιούλιο) στην ιστοσελίδα του ΠΙ.

4.6 Οι ομογενείς και αλλοδαποί υπότροφοι φοιτητές και φοιτήτριες υποβάλλουν αιτήσεις στη Γραμματεία του ΔΙΚΕΠΠΕΕ, που διαχειρίζεται τον ξενώνα «Σταύρος Νιάρχος» και τα δωμάτια φιλοξενίας φοιτητών προγραμμάτων ανταλλαγών του ΠΙ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους ή στις προθεσμίες που γίνονται οι εγγραφές τους στο Τμήμα φοίτησής τους.

4.7 Οι πρωτοετείς μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, που οι διαδικασίες εισαγωγής τους είναι σε εξέλιξη στις αρχές κάθε ακαδημαϊκού έτους, υποβάλλουν αιτήσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής τους και αφού εγγραφούν στο Τμήμα υλοποίησης των μεταπτυχιακών σπουδών τους. Για την κατηγορία αυτή εκδίδεται σχετική ανακοίνωση συνήθως τον Οκτώβριο κάθε έτους.

4.8 Οι ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων ορίζονται για κάθε κατηγορία μεσχετικές ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας στην ιστοσελίδα του ΠΙ και είναι αποκλειστικές. Εκπρόθεσμες αιτήσεις, καθώς και ελλιπή δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά. Επίσης, στοιχεία που κατατίθενται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν λαμβάνονται υπόψη, εκτός αν είναι διευκρινιστικά των ήδη κατατεθέντων.

Άρθρο 5
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ -
ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

5.1 Η διαδικασία επεξεργασίας και ελέγχου των αιτήσεων επιλογής φοιτητών και φοιτητριών για στέγασή τους στις ΦΚΠΙ συντελείται από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Τα Τμήματα αυτά, υπό την εποπτεία της Εφορείας, καταρτίζουν καταλόγους στους οποίους κατανέμονται οι έγκυρες αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, ανάλογα με την κύρια πηγή εισοδημάτων, στις παρακάτω τέσσερις (4) κατηγορίες:

α) Τέκνα αγροτών,
β) Τέκνα ελεύθερων επαγγελματιών, γ) Τέκνα μισθωτών
ιδιωτικού τομέα, δ) Τέκνα μισθωτών δημοσίου τομέα.

Κατ΄ εξαίρεση, στεγάζονται στις ΦΚΠΙ χωρίς να ενταχθούν στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεών τους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που ανήκουν στις κατηγορίες των ΑμεΑ, των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, που έλαβαν χώρα εντός της προηγούμενη τριετίας και των φοιτητών/τριών χωρίς κηδεμονία από κανένα συγγενικό πρόσωπο. Οι ειδικοί αυτοί λόγοι στέγασης θα πρέπει να τεκμαίρονται από βεβαιώσεις αρμόδιων φορέων.

5.2 H ένταξη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών και υποψήφιων διδακτόρων στις παραπάνω κατηγορίες γίνεται με βάση την κύρια πηγή των εισοδημάτων των ιδίων ή της οικογένειάς τους, την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου και τη φορολογική δήλωση εισοδήματος. Όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται, κυρίως, από μίσθωση ακινήτων, οι υποψήφιοι κατατάσσονται στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, όταν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους εμφανίζουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά δεν αποδεικνύεται ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία μισθωτού με βεβαίωση εργοδότη (τα εισοδήματα που δηλώνουν προκύπτουν έμμεσα από τον αριθμό των ενσήμων), θεωρούνται ότι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και κατατάσσονται στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών.

5.3 Αφού ολοκληρωθούν οι καταστάσεις των υποψηφίων ανά κατηγορία, καθορίζεται, ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων της κάθε κατηγορίας, ο αριθμός των δωματίων που θα διατεθούν σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες (ποσόστωση). Συγκεκριμένα, η επιλογή για διαμονή των φοιτητών/τριών που αιτούνται στέγαση γίνεται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που συγκεντρώνουν από τα κάτωθι κριτήρια:

5.3.1 Εισοδηματικά Κριτήρια Δικαίωμα διεκδίκησης στέγασης στις ΦΚΠΙ έχουν φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΙ των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως αυτό ορίστηκε λεπτομερώς στην παρ. 4.1.7 του άρθρου 4, δεν υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός. Με την προϋπόθεση αυτή, υπολογίζεται το «κατά κεφαλήν εισόδημα» των μελών της οικογένειας του κάθε υποψηφίου/ας. Ως μέλη λογίζονται οι γονείς και τα τέκνα, τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση των γονέων ως εξαρτώμενα μέλη (σύμφωνα με τις παρ. 1β,γ,ε του άρθρου 11 του ν. 4172/2013, του Α΄ 167 και τις ισχύουσες τροποποιήσεις του). Το «κατά κεφαλήν εισόδημα» κάθε υποψηφίου/ας προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος δια του αριθμού των μελών της οικογένειάς του/της. Η μοριοδότηση με βάση το «κατά κεφαλήν εισόδημα» γίνεται ως ακολούθως:

5.3.2 Κοινωνικά Κριτήρια

Στην αξιολόγηση των αιτήσεων λαμβάνονται υπόψη αποδεδειγμένα, στη βάση της κατάθεσης σχετικών, εγγράφων και βεβαιώσεων, κοινωνικά κριτήρια που προτάσσει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια, στην υποβληθείσα αίτησή του/της για λήψη δωματίου στις ΦΚΠΙ, που αφορούν τον ίδιο ή την ίδια ή/και την οικογένειά του/ της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: θάνατος και των δύο γονέων, γόνος μονογονεïκής οικογένειας, πολυτεκνία, τριτεκνία με την προϋπόθεση ότι και τα τρία τέκνα είναι εξαρτώμενα και έως 25 ετών εάν σπουδάζουν, ύπαρξη αδελφού/ής ενεργού/ής προπτυχιακού/ής ή μεταπτυχιακού/ής φοιτητή/τριας σε ΑΕΙ της ημεδαπής για τη λήψη πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού αντίστοιχα (εκτός τόπου κατοικίας γονέων ή/και εκτός του τόπου φοίτησης του/της φοιτητή/τριας ή εντός τόπου κατοικίας γονέων ή/και εντός του τόπου φοίτησης του/της φοιτητή/τριας), ύπαρξη μελών οικογένειας (ενός γονέα ή και των δυο γονέων ή αδελφού/ης) με σοβαρή ασθένεια ή σοβαρή αναπηρία από 67% και άνω, ο/η ίδιος/α ο/η φοιτητής/ τρια να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ανεργία είτε του ενός είτε και των δυο γονέων με ελάχιστο χρόνο το τελευταίο ημερολογιακό εξάμηνο πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης. Ακολουθεί ο πίνακας της σχετικής μοριοδότησης, με βάση τα κοινωνικά κριτήρια των υποψηφίων:

5.4 Με βάση τη μοριοδότηση, όπως, τελικά, διαμορφώνεται με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, συντάσσονται, ανά κατηγορία, πίνακες με τη σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων.

5.5 Σε περίπτωση ισοδυναμίας επί της μοριοδότησης δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων της ίδιας κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση, με προτεραιότητα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των οποίων οι γονείς δεν είναι εν ζωή, στη συνέχεια σε υποψήφιους/ ες με τα περισσότερα μέλη στην οικογένειά τους και ακολούθως σε υποψήφιους/ες με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση.

5.6 Από τους πίνακες κατάταξης γίνονται δεκτοί/ές για διαμονή στις ΦΚ τόσοι/ες φοιτητές/τριες όσοι/ες αντιστοιχούν στον αριθμό δωματίων που αναλογικά έχουν διατεθεί σε κάθε κατηγορία. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αναπληρωματικοί με τη σειρά αναγραφής τους στον πίνακα.

5.7 Οι ομογενείς μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, που δεν έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα, Κύπριοι και υπήκοοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αλλοδαποί, και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, που φοιτούν σε Τμήματα του ΠΙ, που εδρεύουν στα Ιωάννινα, την Άρτα και την Ηγουμενίτσα, υποβάλλουν αιτήσεις για στέγαση στη Γραμματεία του ΔΙΚΕΠΠΕΕ που διαχειρίζεται τον ξενώνα του Ιδρύματος και τα δωμάτια φιλοξενίας.

5.8 Στις κατηγορίες των ομογενών, αλλοδαπών, Κύπριων και υπηκόων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φοιτούν στο ΠΙ, των οποίων τα οικονομικά στοιχεία ενδέχεται να μην είναι συγκρίσιμα, η κατάταξη γίνεται από την ΕΦΚΠΙ, κατά περίπτωση και με τρόπο που θα συνεκτιμώνται όλα τα στοιχεία της ατομικής και οικογενειακής τους κατάστασης καθώς και η ακαδημαϊκή τους επίδοση.

5.9 Το σύστημα της μοριοδότησης, όπως αυτό περιεγράφηκε αναλυτικά παραπάνω, δύναται να μεταβάλλεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ή της Συγκλήτου του ΠΙ.

Άρθρο 6
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ -
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΩΜΑΤΙΩΝ - ΔΙΑΜΟΝΗ

 

6.1 Τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του ΠΙ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και την έγκριση των αποτελεσμάτων από την ΕΦΚΠΙ, ανακοινώνει τα ονόματα των φοιτητών και φοιτητριών που επιλέγονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό για τη χορήγηση δωματίου. Για τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, τα αποτελέσματα της επιλογής ανακοινώνονται εντός του επόμενου μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η κατάσταση των δικαιούχων φοιτητών/ τριών αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΙ με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατάσταση των δικαιούχων, έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται τη σειρά κατάταξής τους ως αναπληρωματικών από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.

6.2 Αιτήσεις - Ενστάσεις υποψηφίων για επανεξέταση στοιχείων, που είχαν κατατεθεί εμπρόθεσμα και που, κατά τη γνώμη τους, δεν υπολογίστηκαν ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό, υποβάλλονται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Αν από τον σχετικό έλεγχο διαπιστωθεί ότι η αίτηση - ένσταση του/ της υποψηφίου/ας είναι ακριβής ως προς τα αιτούμενά της, τότε με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΦΚΠΙ γίνονται οι προβλεπόμενες αναθεωρήσεις στους πίνακες κατάταξης και οι πίνακες αυτοί καθίστανται οριστικοί από την ΕΦΚΠΙ.

6.3 H παραλαβή των δωματίων ή η ανανέωση της διαμονής γίνεται σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας εντός δέκα (10) ημερών από την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων επιλογής. Η παραλαβή των δωματίων γίνεται από τους/τις ίδιους/ες τους/τις δικαιούχους με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή από τους γονείς/κηδεμόνες αυτών με εξουσιοδότηση από ΚΕΠ.

6.4 Αν ο φοιτητής ή η φοιτήτρια, που έχει επιλεγεί ή
ο εξουσιοδοτημένος γονέας/κηδεμόνας δεν προσέλθει
εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας για την παραλαβή του δωματίου και δεν έχει ενημερώσει για σχετικό
κώλυμα, το δωμάτιο δίνεται σε αναπληρωματικό υποψήφιο, σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα κατάταξης της
κατηγορίας του, χωρίς νέα ειδοποίηση.

6.5 Αλλαγές δωματίων των δικαιούχων δεν επιτρέπονται χωρίς την έγκριση των αρμοδίων Τμημάτων της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας και της ΕΦΚΠΙ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια και εφόσον αποδεδειγμένα υπάρχουν λόγοι που επιβάλλουν την αλλαγή δωματίου, ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη μπορεί να απευθύνεται στη Γραμματεία των αρμοδίων Τμημάτων της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας και να αιτείται την αλλαγή δωματίου.

6.6 Ο συνολικός χρόνος διαμονής στις ΦΚ οριοθετείται κατά περίπτωση από την ύπαρξη των προϋποθέσεων του άρθρου 4. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που εξαντλούν τα χρονικά όρια διαμονής στις ΦΚ κατά τη διαδικασία επιλογής του Ιουνίου - Ιουλίου, δεν δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Στην περίπτωση που οφείλουν μαθήματα για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου μπορούν να ζητήσουν προσωρινά και μόνο μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους αυτού τη συνέχιση της διαμονής τους σε δωμάτιο. Την 1η Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών, όσοι φοιτητές και όσες φοιτήτριες έχουν περατώσει τον ανώτατο χρόνο διαμονής τους στις ΦΚ υποχρεούνται να παραδώσουν οριστικά το δωμάτιο στη Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας καταθέτοντας τα κλειδιά του δωματίου, ώστε να επιτευχθεί η διαδικασία παράδοσης των δωματίων σε επόμενους δικαιούχους.

6.7 Σε δωμάτια που κενώνονται κατά τη διάρκεια του έτους και μένουν αδιάθετα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τυχόν αναπληρωματικούς μπορεί να φιλοξενούνται, για διάστημα μέχρι ένα μήνα, φοιτητές και φοιτήτριες που διαμένουν σε περιοχές εκτός νομού Ιωαννίνων και έρχονται στο ΠΙ για συμμετοχή σε εξετάσεις ή επιστημονικές εκδηλώσεις του ΠΙ. Στην περίπτωση αυτή και ανεξάρτητα από τη διάρκεια παραμονής καταβάλλουν ποσό αντίστοιχο με τη συμμετοχή ενός μηνός.

Άρθρο 7
KATANOΜH ΔΩMATIΩN

7.1 Ο συνολικός αριθμός των δωματίων, που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του ΠΙ και η
ΕΦΚΠΙ, κατανέμεται στις κατηγορίες ενδιαφερόμενων
φοιτητών/τριών του άρθρου 5 του παρόντος Κανονισμού με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ή της Συγκλήτου του ΠΙ, κατά τη διαδικασία επιλογής.

7.2 Κατά τη διαδικασία διάθεσης των δωματίων, που γίνεται τη χρονική περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου κάθε έτους, διατίθεται κατά προσέγγιση το 85% του συνόλου των δωματίων σε φοιτητές/τριες παλαιότερων ετών και το 15% σε πρωτοετείς. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι φοιτητές παλαιότερων ετών όλων των Προγραμμάτων Σπουδών του ΠΙ (α’, β’ και γ΄κύκλου) που είτε διαμένουν ήδη στις ΦΚ είτε υποβάλουν αίτηση για στέγαση για πρώτη φορά. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται οι πρωτοετείς φοιτητές που εγγράφονται τον Οκτώβριο κάθε έτους είτε σε προπτυχιακά είτε σε μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και οι νεοεισερχόμενοι υποψήφιοι διδάκτορες.

7.3 Τα δωμάτια που καλύπτουν ανάγκες διαμονής φιλοξενούμενων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών των προγραμμάτων ERASMUS, σπουδαστών του Κέντρου Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας, υποτρόφων, καθώς και επισκεπτών καθηγητών και προσκεκλημένων επιστημόνων στα πλαίσια προγραμμάτων ανταλλαγών και συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια, διαχειρίζεται το Γραφείο Διαχείρισης Ξενώνα του ΔΙΚΕΠΠΕΕ «ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ». Για τον τρόπο διάθεσης και, γενικά, κάθε θέμα, που αφορά στη χρήση των δωματίων αυτών αποφασίζει το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΙ.

Άρθρο 8
YΠOXPEΩΣEIΣ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΦΚΠΙ

8.1 Η εύρυθμη λειτουργία των ΦΚ διασφαλίζεται με τον σεβασμό της εσωτερικής ακαδημαϊκής ζωής, καθώς οι ΦΚ αποτελούν μέρη του ακαδημαϊκού χώρου. Συνεπώς, οι διαμένοντες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξη και την αποφυγή ενεργειών που διασαλεύουν την ομαλότητα και την εύρυθμη λειτουργία των ΦΚ τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και καθαριότητας των χώρων.

8.2 Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια, που διαμένει στις ΦΚ, με την εισαγωγή του/της στις ΦΚ και την παραλα- βή της κλίνης / δωματίου του/της, λαμβάνει γνώση του παρόντος Κανονισμού, αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους όρους και τις διατάξεις του και δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή τους με την υπογραφή Συμφωνητικού, στο οποίο αναφέρονται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει έναντι του ΠΙ για τη διαμονή στις ΦΚ.

8.3 Στο ίδιο Συμφωνητικό καταγράφονται η κατάσταση του δωματίου που παραλαμβάνει και τα έπιπλα / υλικά που του παραδίδονται προς χρήση καθώς και η κατάστασή τους. Οι φοιτητές και φοιτήτριες οφείλουννα παραδώσουν το δωμάτιο στην κατάσταση που παρελήφθη εκτός από την φυσιολογική φθορά της χρήσης.

8.4 Σε περίπτωση ζημιών, που τυχόν προκαλούνται από κακή χρήση των εγκαταστάσεων ή για απώλεια κινητών αντικειμένων από το δωμάτιο, την ευθύνη φέρει ο διαμένων ή η διαμένουσα στο εκάστοτε δωμάτιο. H εκτίμηση του κόστους των ζημιών ή απωλειών, το οποίο στην περίπτωση αυτή βαρύνει αποκλειστικά τον διαμένοντα ή την διαμένουσα, γίνεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ΠΙ.

8.5 Κάθε διαμένων και διαμένουσα στις ΦΚ καταβάλλει υποχρεωτικά το μηνιαίο κόστος διαμονής, στο ποσό που καθορίζεται στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΙ. Το ποσό αυτό αποτελεί οικονομική συμμετοχή στα λειτουργικά έξοδα των ΦΚ και καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα στην Εταιρεία Διαχείρισης Ακαδημαϊκής Περιουσίας του ΠΙ από όπου και λαμβάνει σχετική απόδειξη πληρωμής. Η πληρωμή του μηνιαίου κόστους διαμονής θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τραπεζική κατάθεση μέσω internet ή phone banking ή μέσω ΑΤΜ) και στην απόδειξη αυτής θα αναγράφεται ως αιτιολογία το όνομα του διαμένοντος φοιτητή ή της διαμένουσας φοιτήτριας, ο αριθμός του δωματίου και η πόλη της φοιτητικής κατοικίας που διαμένει (Ιωάννινα ή Άρτα ή Ηγουμενίτσα). Η απόδειξη της κατάθεσης θα στέλνεται ηλεκτρονικά στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του ΠΙ εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα.

8.6 Διαμένοντες φοιτητές και φοιτήτριες στις ΦΚ, που δεν είναι συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για διάστημα έως και δύο μηνών λαμβάνουν σχετική ενημέρωση-επίπληξη από το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Σε περίπτωση μη καταβολής μισθώσεων για διάστημα έως και τεσσάρων μηνών, θα τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης του φοιτητή ή της φοιτήτριας από τις ΦΚ, οπότε και θα λαμβάνεται η σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Διοίκησης διά της ΕΦΚΠΙ. Ειδικές περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση μετά από αίτηση του φοιτητή/τριας.

8.7 Οι διαμένοντες φοιτητές και φοιτήτριες, που παίρνουν πτυχίο παραδίδουν το δωμάτιο στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και όχι μετά την ορκωμοσία. Κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης προς τη Γραμματεία του Τμήματός τους για ορκωμοσία, συνυποβάλλεται βεβαίωση του αρμοδίου Τμήματος της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας για τη μη ύπαρξη οικονομικών εκκρεμοτήτων με τις φοιτητικές κατοικίες.

8.8 Τρεις (3) φοιτητές ή φοιτήτριες από κάθε Τμήμα που διαμένουν στις ΦΚ και πετυχαίνουν εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής της μηνιαίας μίσθωσης του δωματίου τους για όλη την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ως κριτήριο «εξαιρετικών ακαδημαϊκών επιδόσεων» ορίζεται η επιτυχής συμμετοχή σε ποσοστό 100% επί των ECTS του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (εξεταστικές Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με το εκάστοτε Πρόγραμμα Σπουδών. Σε περίπτωση που περισσότεροι των τριών φοιτητών ή φοιτητριών ανά Τμήμα εξετάστηκαν με επιτυχία σε ποσοστό 100% επί των ECTS του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, θα κατατάσσονται με φθίνουσα σειρά, με βάση τον μέσο όρο βαθμολογίας που συγκέντρωσαν. Η απαλλαγή θα δίνεται σε αυτούς/αυτές με τους τρεις καλύτερους μέσους όρους βαθμολογίας.

8.9 Θεσπίζεται «Βραβείο Άριστων Ακαδημαϊκών Επιδόσεων» το οποίο θα χορηγείται σε ετήσια βάση σε φοιτητή ή φοιτήτρια που διαμένει στις ΦΚ και σημείωσε την καλύτερη επίδοση, με βάση αντικειμενικά ακαδημαϊκά κριτήρια, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (εξεταστικές Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου). Το Βραβείο θα περιλαμβάνει την απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής της μηνιαίας μίσθωσης του δωματίου του/της για όλη την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αλλά και χρηματικό ποσό δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

8.10 Στα δωμάτια των ΦΚ επιτρέπεται ολιγοήμερη διανυκτέρευση (έως 5 ημέρες) συγγενικού προσώπου μόνο με την σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Φοιτητικών Κατοικιών κατόπιν ενημέρωσής της. Στα δωμάτια όπου διαμένουν δύο φοιτητές, η ως άνω διανυκτέρευση επιτρέπεται μόνο με την σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Φοιτητικών Κατοικιών και του/της συγκατοίκου.

8.11 Φοιτητές ή φοιτήτριες ΑμεΑ που είναι δικαιούχοι δωματίου στεγάζονται σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια των ΦΚ. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για παροχή δίκλινων δωματίων σε φοιτητές/τριες ΑμΕΑ με σκοπό τη συστέγαση υποστηρικτικού προς αυτούς/αυτές ατόμου.

8.12 Για λόγους υγιεινής, ασφάλειας και διαφύλαξης της κοινής ησυχίας, δεν επιτρέπεται η φιλοξενία κατοικίδιων ζώων στους χώρους των ΦΚ εκτός από την περίπτωση σκύλων - οδηγών για φοιτητές ΑμεΑ.

8.13 Οι διαμένοντες και διαμένουσες στα δωμάτια των ΦΚ μεριμνούν για την καθαριότητα του δωματίου τους και της βεράντας που τους αντιστοιχεί. Απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους των ΦΚ καθώς και των κοινόχρηστων χώρων των ΦΚ (κουζίνες, πλυντήρια, ασανσέρ, βεράντες).

8.14 Οι διαμένοντες υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, αποφεύγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας να προβαίνουν σε ενέργειες που ενοχλούν τους υπόλοιπους ενοίκους των ΦΚ. Ως ώρες κοινής ησυχίας στις ΦΚΠΙ ορίζονται οι εξής: 15.00μμ έως 17.30μμ και από 23.00μμ έως 07.30πμ. Εν γένει, οι διαμένοντες υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, επιδεικνύοντας σεβασμό και αποφυγή ενοχλήσεων των συγκατοίκων τους.

8.15 Απαγορεύεται η εκμίσθωση ή υπενοικίαση των δωματίων από τους διαμένοντες και τις διαμένουσες σε τρίτους. Οι παραβάτες απομακρύνονται άμεσα από τις ΦK με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης και στο εξής δεν γίνεται δεκτή αίτησή τους για διαμονή στις ΦK. Στην περίπτωση αυτή, με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης διά της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, παραδίδεται το δωμάτιο σε άλλον/η αναπληρωματικό/ή δικαιούχο φοιτητή/τρια, με βάση τον πίνακα που έχει καταρτιστεί κατά το αρχικό στάδιο επιλογής. Εάν ο αποδέκτης παραχώρησης δωματίου με τρόπο που δεν προβλέπει ο Κανονισμός είναι φοιτητής, θα αποκλείεται και σ’ αυτόν το δικαίωμα να μείνει μελλοντικά σε δωμάτιο των ΦΚ.

8.16 Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση εντός του δωματίου θερμαντικών μέσων και συσκευών παρασκευής φαγητού, για λόγους ασφάλειας, υγιεινής και καθαριότητας.

8.17 Η στάθμευση ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους προς τούτο χώρο και κατά τρόπο που να μην εμποδίζεται η διέλευση πεζών ή άλλων οχημάτων. Οι διαμένοντες έχουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη φύλαξή τους. Το ΠΙ δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν απώλεια ή καταστροφή τους.

8.18 Απαγορεύεται η αφαίρεση από τα δωμάτια ή η αντικατάσταση των επίπλων και λοιπών αντικειμένων που παραδόθηκαν στους δικαιούχους προς χρήση κατά την περίοδο της διαμονής τους.

8.19 Η απώλεια των κλειδιών και μαγνητικών καρτών (όπου υπάρχουν) πρέπει να γνωστοποιείται αμέσως στον αρμόδιο υπάλληλο και το κόστος αντικατάστασής τους βαρύνει τον/την εκάστοτε δικαιούχο του δωματίου. Η κατασκευή νέων κλειδιών ή μαγνητικών καρτών, καθώς και η παράδοση αυτών σε τρίτα πρόσωπα απαγορεύεται αυστηρά. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση στις πόρτες του δωματίου πρόσθετων κλειδαριών και ασφαλιστικών μηχανισμών.

8.20 Οι διαμένοντες στις ΦΚ είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τη φύλαξη των προσωπικών τους αντικειμένων. Το ΠΙ δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν απώλεια ή καταστροφή τους.

8.21 Οι διαμένοντες στις ΦΚ οφείλουν να συμμορφώνονται με τις οδηγίες αναφορικά μετην ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΦΚ όπου διαμένουν (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα).

8.22 Τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΠΙ προβαίνουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο των δωματίων ανά τρίμηνο με σκοπό την αποκατάσταση φθορών ή την εκτέλεση επισκευών στις κτηριακές εγκαταστάσεις των ΦΚ, μεριμνώντας κατά το δυνατό να μη διασαλεύεται η ευταξία και η ησυχία του χώρου. 8.23 Σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, κινδύνου για τη ζωή ή για λόγους ασφαλείας, τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τις κρατικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική) δύνανται να εισέλθουν στα δωμάτια χωρίς να ζητηθεί η συναίνεση των διαμενόντων σε αυτά.

8.24 Οι ένοικοι των ΦΚ έχουν το δικαίωμα να αποχωρούν από τα δωμάτιά τους κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Στην περίπτωση αυτή το δηλώνουν στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας κάθε έτος αποκλειστικά μέχρι την 31η Μαΐου, παραδίδουν τα κλειδιά των δωματίων τους στο τέλος Ιουνίου και δεν πληρώνουν το ενοίκιο των δύο θερινών μηνών. Η Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών ενημερώνει για τα κενά δωμάτια το Συμβούλιο Διοίκησης κάθε έτος μέχρι την 15η Ιουνίου.

8.25 Οι διαμένοντες στις ΦΚ, που τελούν σε οικειοθελή διακοπή σπουδών ή αναστολή για διάστημα μεγαλύτερο του ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου, οφείλουν άμεσα να παραδώσουν την κλίνη/δωμάτιο που τους έχει παραχωρηθεί στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας.

8.26 Οι διαμένοντες στις ΦΚ, που απουσιάζουν από τις ΦK για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών πρέπει να ενημερώνουν εντός της πρώτης εβδομάδας απουσίας τους το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγών διάρκειας πέραν του ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου, παραδίδουν υποχρεωτικά το δωμάτιο, για να εξυπηρετούνται στο διάστημα αυτό έκτακτες στεγαστικές ανάγκες άλλων φοιτητών και φοιτητριών.

8.27 Διαμένοντες στις ΦΚ φοιτητές ή φοιτήτριες, που για οποιονδήποτε λόγο τιμωρηθούν από το ΠΙ με την ποινή της μόνιμης ή προσωρινής, για διάστημα μεγαλύτερο από ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, απώλειας της φοιτητικής ιδιότητας, οφείλουν άμεσα να παραδώσουν την κλίνη/ δωμάτιο που τους παραχωρήθηκε.

8.28 Εάν διαπιστωθεί ότι διαμένοντες στις ΦΚ υπέβαλαν ψευδή ή πλαστά δικαιολογητικά για να επιτύχουν τη διαμονή τους στις ΦΚ, απομακρύνονται άμεσα από αυτές και δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ξανά αίτηση.

Άρθρο 9
ΛEITOYPΓIKEΣ ΔIAΔIKAΣIEΣ

9.1 Η αθέτηση οποιουδήποτε από τους προαναφερθέντες όρους του παρόντος Κανονισμού εκ μέρους των διαμενόντων φοιτητών και φοιτητριών στις ΦΚ συνιστά πράξη για την οποία το Συμβούλιο Διοίκησης και η Σύγκλητος του ΠΙ λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα διαμονής και ασφάλειας του συνόλου των ενοίκων των ΦΚ. Τα μέτρα αφορούν στα εξής:

α) Έγγραφη ενημέρωση - επίπληξη αμέσως μετά την αθέτηση οποιουδήποτε από τους όρους του παρόντος Κανονισμού.

β) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός ενός μηνός, έγγραφη προειδοποίηση απομάκρυνσης από το δωμάτιο.

γ) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και πάλι εντός ενός μηνός, έγγραφη εντολή άμεσης παράδοσης του δωματίου.

Προκειμένου για παραπτώματα ιδιαίτερης βαρύτητας, όπως κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής, της προσωπικής ελευθερίας και της γενετήσιας ελευθερίας εις βάρος άλλων ενοίκων ή σε περίπτωση άρνησης του διαμένοντος ή της διαμένουσας να απομακρυνθεί και να παραδώσει την κλίνη / δωμάτιο που του/της είχε παραχωρηθεί, γίνεται εισήγηση επί του θέματος από την ΕΦΚΠΙ προς τη Σύγκλητο ή/και προς το Συμβούλιο Δι- οίκησης του ΠΙ με σκοπό την άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων.

δ) Ενοχλούν παραβατικά ή κατ’ επανάληψη τους άλλους ενοίκους, και ε) Έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία επιλογής, απομακρύνονται άμεσα με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ή/και της Συγκλήτου από τις ΦK και δεν μπορούν να επιλεγούν ξανά για διαμονή σ’ αυτές. Στην περίπτωση του παραπτώματος β) έχει τις ίδιες συνέπειες και ο φοιτητής ή η φοιτήτρια, που δέχεται την εκμίσθωση ή παραχώρηση του δωματίου.

9.3 Οι διαμένοντες φοιτητές και φοιτήτριες απομακρύνονται πρόσκαιρα από τις Φ. K., όταν δημιουργείται
κίνδυνος για την υγεία και διαβίωση των άλλων στεγαζομένων.

Άρθρο 10
METABATIKEΣ ΔIATAΞEIΣ

10.1 Από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, το μηνιαίο ποσό της οικονομικής συμμετοχής των διαμενόντων φοιτητών και φοιτητριών στις ΦΚ καθορίζεται ως ακολούθως: Ιωάννινα (δεν ισχύει για τις Φοιτητικές Κατοικίες Περιβλέπτου (ΦΕΙ)):

40,00€ για το μονόκλινο δωμάτιο
60,00€ για το δίκλινο δωμάτιο
Άρτα: 40,00€ για το δίκλινο δωμάτιο
60,00 για το τρίκλινο δωμάτιο
Ηγουμενίτσα: 40,00€ για το δίκλινο δωμάτιο

10.2 Μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΠΙ, τα έσοδα από τη μηνιαία οικονομική συμμετοχή των διαμενόντων φοιτητών και φοιτητριών θα χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των ΦΚΠΙ και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε αυτές.

10.3 Οι φοιτητές και φοιτήτριες που το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 διέμειναν στις ΦΚΠΙ κατόπιν αξιολόγησης και επιλογής της αίτησής τους και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 δεν υπερβαίνουν τον μέγιστο χρόνο φοίτησης («ν+2 έτη» οι προπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες, «ν εξάμηνα» οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες και «3+1 ημερολογιακά έτη» οι Υ.Δ.) θα παραμείνουν στις ΦΚ και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2023-2024). Η προαναφερθείσα παράταση της διαμονής τους θα δοθεί με την προϋπόθεση της μη διακοπής των σπουδών τους, ενώ, για τους προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ ές φοιτητές/τριες, θα εφαρμοστεί και το ακαδημαϊκό κριτήριο που αναφέρεται στην απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου υπ’ αρ. 1685/20.7.2021, δηλαδή της συμμετοχής τους στις εξετάσεις του Τμήματός τους την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

10.4 Όσοι φοιτητές και φοιτήτριες που, κατόπιν αξιολόγησης και επιλογής της αίτησής τους, κατέχουν συμφωνητικό διαμονής με ισχύ πέραν της ακαδημαϊκής χρονιάς 2023- 2024, θα συνεχίσουν να διαμένουν στις ΦΚ μέχρι το τέλος της ισχύος του συμφωνητικού τους. Όμως από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 και μετά, η ανανέωση της διαμονής τους θα γίνεται με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια του άρθρου 3.

10.5 Για τους φοιτητές και φοιτήτριες παλαιότερων ετών, που θα υποβάλουν πρώτη φορά αίτηση για διαμονή στις ΦΚΠΙ το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2023, και για τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, που θα υποβάλουν αίτηση για διαμονή στις ΦΚΠΙ το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2023, η διάθεση των δωματίων θα γίνει σύμφωνα με τους όρους του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 11
ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

11.1 O παρών αναθεωρημένος Κανονισμός Λειτουργίας των ΦΚΠΙ εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΙ στη Συνεδρίαση υπ’ αρ. 17/21.7.2023 και από τη Σύγκλητο του ΠΙ στη Συνεδρίαση υπ’ αρ. 1151/27.7.2023.

11.2 Ο παρών Κανονισμός εφαρμόζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr