Φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στη κατάληψη

Φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στη κατάληψη

Από τους Φίλους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής ανοιχτή επιστολή: «Είμαστε κυρίως φοιτητές του Πανεπιστημίου. Και απόφοιτοι. Και κάποιοι που θέλουν να σπουδάσουν σε αυτό. Και κάτοικοι του Βόλου. Και λέμε φτάνει πια. Δεν πάει άλλο.

Ενώνουμε τη φωνή μας για να προστατέψουμε το Πανεπιστήμιο. Και τον εαυτό μας.


Λέμε στα παιδιά της κατάληψης «Termita», ότι μας προκαλούν με αυτά που κάνουν. Ότι είναι απέναντί μας. Ο χώρος που κατέλαβαν είναι δημόσιος, ανήκει στο Πανεπιστήμιο, άρα σε όλους μας. Δεν τους ανήκει και απλά πρέπει να φύγουν. Και να σταματήσουν να απειλούν τους πάντες.

Διαβάζουμε αυτά που γράφουν και τους λέμε, πως αν μισούν τη γνώση, τον διάλογο, την κοινωνική συνύπαρξη, δεν είναι ούτε επαναστάτες, ούτε αντιεξουσιαστές. Είναι ακραία συντηρητικοί και μοιάζουν περισσότερο με φασιστικά τάγματα εφόδου, όταν «μπουκάρουν» ή βανδαλίζουν ξένες περιουσίες (όχι του μπαμπά τους βέβαια).

Λέμε σε αυτά τα παιδιά που απέκτησαν «το σπίτι τους» και βολεύτηκαν, ότι δεν διαφέρουν από τους άλλους καταπατητές, που έχουν ρημάξει τη χώρα. Λέμε ότι αυτή η δημόσια έκταση που θέλουν για τον εαυτό τους, ανήκει σε όλους μας. Είναι ανάσα ζωής για την πόλη και το Πανεπιστήμιο και δεν θα τους τη χαρίσουμε.

Τους λέμε ότι η αντισυστημική μπογιά, είναι μόνο δικαιολογία. Ως γνήσιοι μικροαστοί νοιάζονται μόνο για τον εαυτούλη τους και το παρεάκι τους.

Λέμε σε αυτά τα παιδιά, ότι ψάχνοντας πολύ, χάθηκαν, πως κάνουν λάθος και πρέπει να το ξανασκεφτούν, πριν κάνουν κάποιο πολύ μεγαλύτερο.

Τους λέμε ότι δεν ενοχλούν κανέναν οι ιδέες τους, οι απόψεις ή οι παρέες τους. Μα κανέναν. Η κοινωνία έχει πια τεράστια ανοχή και όλοι χωράνε. Και οι ιδιόρρυθμες και οι αντισυστημικές και οι περιθωριακές ομάδες ή απόψεις. Αυτά που ενοχλούν, είναι οι απειλές, η βία, τα γιουρούσια και η προκλητική αδιαφορία για όλους τους άλλους.

Τους λέμε ότι το Πανεπιστήμιο μας αφορά όλους. Είναι ο χώρος της δικής μας ελευθερίας.

Τους λέμε ότι δεν είναι πλέον μια αντισυστημική ομάδα, αλλά μια απειλή και για την πόλη, για το Πανεπιστήμιο και για εμάς.

Τους λέμε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι πολλοί. Ναι, υπάρχουν πολλοί σαν και μας, που αισθάνονται πια ότι απειλούνται. Αν συνεχίσουν έτσι, αυτή η πόλη δεν τους θέλει. Ή θα καθίσουν ήσυχοι και θα συνυπάρξουν ή θα φύγουν.

Τους λέμε ότι τη μέρα που θα ξεκινήσει το έργο του Πανεπιστημίου, θα είναι μέρα γιορτής. Όλη η πόλη θα είναι εκεί, για να υπερασπιστεί το μέλλον της. Θα είμαστε κι εμείς εκεί. Αυτοί δεν πειράζει, αν θα λείπουν».

Έντυπη Έκδοση e-thessalia

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr