Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας: Fake news τα περί επικινδυνότητας της διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting)

Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας: Fake news τα περί επικινδυνότητας της διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting)

Η οργισμένη ανάρτηση του καθηγητή Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με τον όρο διαλειμματική νηστεία ονομάζουμε την αποχή ή περιορισμένη κατανάλωση τροφής και ποτών για ορισμένες ώρες, έως και ημέρες. Αποτελεί, ουσιαστικά, ένα διατροφικό μοτίβο το οποίο εναλλάσσει περιόδους σίτισης, χωρίς κάποιο θερμιδικό περιορισμό, με περιόδους νηστείας όπου, είτε δεν καταναλώνεται τίποτα ή καταναλώνονται πολύ λίγες θερμίδες μέσα στην ημέρα (1/4 των ημερήσιων θερμίδων). Χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους και την αλλαγή της σύνθεσης του σώματος, καθώς και για την ευρύτερη βελτίωση της υγείας μέσω ορισμένων δεικτών και βιοχημικών παραμέτρων.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας είναι ένας από τους επιστήμονες που έχουν μελετήσει τη διαλειμματική νηστεία και έχει εκδώσει το βιβλίο «Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων» μαζί με τους επιστήμονες Νίκο Γκουτζουρέλα και Φώτη Τέκο.


Ως ειδικός εξέφρασε την οργή του για ρεπορτάζ για την επικινδυνότητα της διαλειμματικής νηστείας.

Με ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για «απαράδεκτα ρεπορτάζ φτιαγμένα και ραμμένα για να βγάλουν είδηση ότι η διαλειμματική νηστεία είναι επικίνδυνη για την υγεία».

Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα η μελέτη στην περίληψη της οποίας αναφέρεται ότι και επισημαίνει ακόμα τρία κρίσιμα στοιχεία και συγκεκριμένα:

1] Δεν έχει σταθμίσει τι έτρωγαν οι άνθρωποι το οκτάωρο που έτρωγαν.

2] Δεν έγινε καμμία στάθμιση σε τρόπο ζωής. Στο κάπνισμα υπήρχε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν κανονικά. Αλίμονο του αυτό είναι ήδη τρομερό .

3] Στις ΗΠΑ και σε άτομα χαμηλής οικονομικής τάξης το φαγητό είναι junk food. Αντίστοιχες δεκάδες μελέτες με σταθμισμένα όλα αυτά βγάζουν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι το φως της δημοσιότητας είδαν στοιχεία από ξένη μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή 20.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία και έτρωγαν οκτώ ώρες την ημέρα, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν 12-16 ώρες την ημέρα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr