Κινητοποίηση φοιτητών για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / ΕΙΚΟΝΕΣ

Κινητοποίηση φοιτητών για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / ΕΙΚΟΝΕΣ

Κινητοποιήσεις Φοιτητών: "Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Σίτιση αγαθό για όλους - όχι προνόμιο για λίγους. Απαιτούμε δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές" ζητούν οι φοιτητές της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Προχώρησαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το 2024 ξεκίνησε και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων που θέτουν εμπόδια στο να μπορούμε να σπουδάσουμε ανεμπόδιστα και χωρίς να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λέσχης του Βιόπολις, την οποία αντικρίσαμε κλειστή χθες το πρωί, με την ειδοποίηση ότι θα πρέπει να σιτιζόμαστε “προσωρινά” στη λέσχη του Γαιόπολις (!). Αυτό γιατί πλέον η λέσχη αλλάζει εργολάβο και όλα βρίσκονται βρίσκονται στον αέρα, καθώς ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ειδοποιηθεί για το αν οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν από τον νέο εργολάβο και με τι όρους, αντιμετωπίζοντας τον εφιάλτη της απόλυσης.

Αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά περιστατικά υποβάθμισης της ποιότητας του φαγητού μας, αύξησης του αντιτίμου σίτισης και μείωσης των δικαιούχων, που με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται γίνονται όλο και πιο αμφίβολα.

Τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στα Πανεπιστήμια, όπου δίνονται οι υπηρεσίες σε εργολάβους, οι οποίοι για να βγάζουν κέρδος αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν πελάτες. Είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης που έχει βαρέσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια το δωρεάν και δημόσιο πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα να γίνει ένα Πανεπιστήμιο Α.Ε. που θα λειτουργεί με βάση το κέρδος των επιχειρήσεων που εισχωρούν ολοένα και περισσότερο μέσα σε αυτό και όχι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Την ίδια περίοδο που “τρέχει” η προσπάθεια για παράκαμψη του άρθρου 16 και ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, με πρώτη μάλιστα ιδιωτική Ιατρική Σχολή! Η κυβέρνηση και τα κόμματα που βάζουν πλάτη, θέλουν να μας πείσουν ότι το ήδη υποβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο δε θα ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά και δε θα ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας, λειτουργώντας ακόμα περισσότερο σαν επιχείρηση και μετατρέποντας τις ανάγκες μας σε εμπόρευμα (με ακόμα πιο αυξημένο κόστος), για να μπορέσει να είναι “βιώσιμο”. Κι όμως οι φοιτητές βλέπουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής τους καθημερινά, ειδικά στη σίτιση μας!

Γι’αυτό διεκδικούμε:

  • Καμία απόλυση εργαζομένου από τη λέσχη, να ανανεωθούν εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων
  • Ούτε σκέψη για κατάργηση του άρθρου 16. Δωρεάν και σύγχρονες σπουδές για όλους τους φοιτητές
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς τα Πανεπιστήμιά μας
  • Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός φοιτητή από τη σίτιση! Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.
  • Να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα του φαγητού.
  • Να «πάρουν πόδι» οι εργολάβοι και οι εταιρίες από τα Πανεπιστήμια.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να μη δεχτούν αυτή την κατάσταση. Με τον αγώνα μας, όλοι μαζί, να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για τα δικαιώματά μας σε δωρεάν και σύγχρονες σπουδές.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΚΑΛΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/1 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.»

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr