Ημερίδα Παν. Θεσσαλίας: Γνωρίζουμε και προσέχουμε τον εγκέφαλο μας

Ημερίδα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Γνωρίζουμε και προσέχουμε τον εγκέφαλο μας

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η ημερίδα με τίτλο «Γνωρίζουμε τον Εγκέφαλο μας;» από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής (Π.Τ.Ε.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Π.Μ.Σ. «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή» του Π.Τ.Ε.Α. H ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week 2023) και ήταν ανοικτή στο κοινό.

Στόχος της ημερίδας ήταν να δώσει με απλό και τρόπο στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα και να προστατεύει τον εγκέφαλο, αυτό το πολύπλοκο όργανο το οποίο βρίσκεται μέσα στο κρανίο μας και ρυθμίζει τις δραστηριότητες του νευρικού συστήματος. Να κατανοήσει πως ότι συμβαίνει στη ζωή μας, όσο είμαστε ξύπνιοι ή κοιμόμαστε, είτε δηλαδή αναπνέουμε ή καταπίνουμε, βλέπουμε, ακούμε, αγγίζουμε ή γευόμαστε κάτι, διαβάζουμε ή γράφουμε, τραγουδάμε ή χορεύουμε, σκεφτόμαστε σιωπηλά ή δυνατά, αγαπάμε ή μισούμε, περπατάμε ή τρέχουμε, προσχεδιάζουμε ή ενεργούμε αυθόρμητα, φανταζόμαστε ή δημιουργούμε, κλπ... ρυθμίζεται από τον εγκέφαλό μας.


O Διευθυντής του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών κ. Φίλιππος Βλάχος, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Π.Μ.Σ «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή», μίλησε σχετικά με μύθους και αλήθειες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αναφέρθηκε σε δημοφιλείς υποθέσεις σχετικά με τον εγκέφαλο, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο έχουν καθιερωθεί ως ευρέως αποδεκτές, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την επιστημονική έρευνα. Αρκετοί τέτοιοι «νευρομύθοι» είναι αρκετά διαδεδομένοι και συναντώνται ακόμα και στις μέρες μας πολύ συχνά παρότι οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις, οι οποίες στηρίχτηκαν κυρίως στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της νευροαπεικόνισης δεν τους επιβεβαιώνουν.

Η κ. Ιουλία Νησιώτου, Παιδίατρος και αφυπηρετήσαν μέλος ΔΕΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε το πώς η εμπειρίες διαμορφώνουν τον εγκέφαλό μας. Η κ. Γεωργία Ανδρέου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε το θέμα σχετικά με τον εγκέφαλο και τη γλώσσα. Επίσης, η κ. Αντωνία Καραγιάννη, Διατροφολόγος, Διδάκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε σχετικά με το πώς η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, από την εμβρυική ηλικία έως τα βαθιά γεράματα.

Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος φοιτητών/τριών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας και στο τέλος της πραγματοποιήθηκε εκτενής και γόνιμος διάλογος με τους ομιλητές/ήτριες.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr