ΠΔΜ: Παρουσίαση του νέου αναλυτικού προγράμματος για τη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, στο Γιοχάνεσπουργκ της Ν. Αφρικής

ΠΔΜ: Παρουσίαση του νέου αναλυτικού προγράμματος για τη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ, στο Γιοχάνεσπουργκ της Ν. Αφρικής

Μία ακόμη σημαντική συνεισφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς κατά τις προηγούμενες ημέρες, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής. Το Πανεπιστήμιο, έχοντας ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του νέου αναλυτικού προγράμματος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών της Σχολής, παρουσίασε τη δομή και το περιεχόμενο του και συμμετείχε σε σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που έλαβαν χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

Το σπουδαίο έργο που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας περιελάμβανε μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη είκοσι πιλοτικών εφαρμογών του νέου αναλυτικού προγράμματος για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας από την πρώτη έως την εβδόμη τάξη, καθώς και την υλοποίηση επιμορφωτικών εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς της Σχολής, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Δρ. Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, ως προϊόν της σύμπραξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής, η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ και το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ διοργάνωσαν ημερίδα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και στην ανάδειξη της φιλοσοφίας και του περιεχομένου του νέου αναλυτικού προγράμματος της Σχολής. Η κ. Γρίβα, ως επίσημη προσκεκλημένη, ανέδειξε στην κεντρική της ομιλία τη «Διαχρονική συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας παγκοσμίως και τις προοπτικές της στη σύγχρονη διασπορά».

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο εκπροσωπήθηκε από την Αντιπρύτανι κ. Γρίβα στις εντυπωσιακές εορταστικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ν. Αφρικής και τη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Σχολή Σαχέτι

Η Σχολή Σαχέτι (SAHETI School - South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1973 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα.

Ήδη από εκείνη την δεκαετία, που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του το Σαχέτι, είχε ανοιχτό τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.

Έμβλημα της Σχολής είναι το αρχαιοελληνικό γνωμικό ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, το βλέπεις παντού όταν περιηγείσαι τους χώρους, με αυτή την φράση όλη η οικογένεια του ΣΑΧΕΤΙ ξεκίνησε και συνεχίζει την Τρίτη Χιλιετία σε μια πορεία γεμάτη στόχους και προκλήσεις.

H Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θεωρείται από τα καλύτερα αγγλόφωνα ιδιωτικά ημερήσια σχολεία της Νοτίου Αφρικής. Διακρίνεται για τις επιτυχίες που σημειώνουν κάθε χρόνο οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου (Grade 12) στις τελικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την ίδρυσή του διδάσκεται υποχρεωτικά και σε όλους το μάθημα της ελληνικής γλώσσας. Ένας από τους λόγους που το σχολείο πέτυχε και θεωρείται σήμερα από τα καλύτερα της χώρας είναι το ότι η πόρτα ήταν και είναι ανοιχτή σε κάθε μαθητή ή μαθήτρια, λευκό ή έγχρωμο.

To 2021 το SAHETI σημειώνει 1.300 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες (Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) που περίπου τα 800 είναι ελληνικής καταγωγής

Επιπρόσθετα η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ είναι εξεταστικό κέντρο για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας από το 2001 που διοργανώνονται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr