Δημιουργία ακουστικών βιβλίων για παιδιά με απώλεια όρασης από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημιουργία ακουστικών βιβλίων για παιδιά με απώλεια όρασης από εθελοντές/τριες φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Εθελοντές φοιτητές και εθελόντριες φοιτήτριες των δύο παιδαγωγικών Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιούργησαν ακουστικά βιβλία για παιδιά με απώλεια όρασης. Εμπνευστές της δράσης και υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή της ήταν η Μαριάννα Μίσιου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.) και ο Δημήτρης Κόκκινος, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.). Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις δράσεις του «Εργαστηρίου Παιδικού Βιβλίου, Λόγου και Θεατρικού Παιχνιδιού» του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., με διευθύντρια την Καθηγήτρια Διαμάντη Αναγνωστοπούλου και του «Εργαστηρίου Γλωσσολογίας» του Π.Τ.Δ.Ε., με διευθύντρια την Καθηγήτρια Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη.

Με τα λόγια των ίδιων των φοιτητών/τριών:


3, 2, 1 και πάμε! Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της ηχογράφησης παιδικών βιβλίων και εικονοβιβλίων για έναν ξεχωριστό σκοπό. Αυτές οι ηχογραφήσεις θα φτάσουν στα παιδιά με απώλεια όρασης του ειδικού σχολείου Θεσσαλονίκης και της δανειστικής βιβλιοθήκης Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών «Όμηρος», η οποία είναι στη διάθεση όλων των τυφλών της χώρας και της Κύπρου.

Μετά από κάλεσμα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. κ. Μαριάννας Μίσιου και του μέλους του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρη Κόκκινου, συγκεντρωθήκαμε αρκετοί/ές φοιτητές και φοιτήτριες, διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων από τα παραπάνω τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αυτό που μας ένωσε ήταν πρώτα από όλα η όρεξη και η διάθεση προσφοράς και εθελοντισμού. Μάς ένωσαν επίσης η αγάπη για την παιδική λογοτεχνία και η ανάγκη δημιουργίας μιας ακουστικής βιβλιοθήκης για τα παιδιά με απώλεια όρασης, τα οποία έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε λογοτεχνικά κείμενα. Δεν χρειάστηκε να είμαστε επαγγελματίες. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να αφηγηθούμε ένα βιβλίο μέσα από την καρδιά και την ψυχή μας. Να εισέλθουμε στον κόσμο του κειμένου, του λεκτικού και του οπτικού, να το κάνουμε δικό μας και να το αποδώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Το αρχικό μας άγχος μετατράπηκε σε δημιουργικότητα και με τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες των καθηγητών μας, και, μετά από πρόβες και δοκιμές, μπήκαμε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ηχογραφήσαμε τα βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που είχαμε επιλέξει. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, διασκευάσαμε τα κείμενα, καθώς ήταν εικονογραφημένα και έπρεπε να μεταφράσουμε τις εικόνες σε λέξεις.

Έτσι λοιπόν, προσπαθήσαμε να γίνουμε τα μάτια των παιδιών με απώλεια όρασης και δώσαμε φωνή σε παιδικά βιβλία, τα οποία ευελπιστούμε να τα συντροφεύουν και να τα ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή τη δράση και ευελπιστούμε να βρούμε και άλλους συνοδοιπόρους. Ελπίζουμε οι φωνές μας να βοηθήσουν τα παιδιά με απώλεια όρασης να δουν με τα μάτια της ψυχής τους την ομορφιά της παιδικής λογοτεχνίας, να τους ανοίξουν νέους ορίζοντες, να τα ψυχαγωγήσουν, να τα διασκεδάσουν, να τα ταξιδέψουν σε μαγικούς κόσμους, να τα απελευθερώσουν και να εξάψουν την φαντασία τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Θεσσαλονίκης κ. Αριάδνη Αβραμίδου για την καθοδήγηση, την εξαιρετική συνεργασία και την παιδαγωγική αξιοποίηση του παραχθέντος υλικού. Επίσης, ευχαριστούμε από καρδιάς τους/τις υπεύθυνους/ες φοιτητές/τριες του ραδιοφωνικού σταθμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιδιαιτέρως την κ. Αλεξία Καλτσονούδη Μωραΐτου για την πολύτιμη βοήθεια και την έμπρακτη στήριξη στο εγχείρημά μας.

Αναλυτικά, οι φοιτητές/τριες που συμμετείχαμε εθελοντικά σε αυτή τη δράση:

Αναστασιάδου Ξανθίππη

Αρακά Μαρία

Ασβεστά Μαρία Θεοδώρα

Βαλιόντη Σοφία-Ιωάννα

Βαρλάμη Βάσια

Βούτση Γεωργία

Γκότση Αποστολία

Γονατάς Νικόλας

Καλφάκη Μαρία

Κατόπη Μαρία

Καρασάββα Ελευθερία

Κατσούρης Λευτέρης

Κεφαλά Χαραλαμπία

Λουγιάκη Αργυρώ

Μανωλά Χρυσάνθη

Μπακαβέλου Αλεξάνδρα

Μπακούλη Νικολέττα

Οικονόμου Δέσποινα

Οικονόμου Μαρία

Παναγοπούλου Μυρτώ

Ράμμου Ευθυμία

Σκιντζή Βασιλική

Στρατή Σπυριδούλα

Τόψη Νικολέτα

Τζέλο Φανή

Τομαροπούλου Νικόλινα

Τσιληχρήστου Ευαγγελία

Τσουκαλά Ελευθερία

Φούτρη Σοφία

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr