Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Αντιδρούν οι φοιτητές των Τμημάτων ΣΑΧΜ, ΜΠΕΣ, Μαθηματικού στο νομοσχέδιο / Προχωρούν σε κατάληψη

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Αντιδρούν οι φοιτητές των Τμημάτων ΣΑΧΜ, ΜΠΕΣ, Μαθηματικού στο νομοσχέδιο / Προχωρούν σε κατάληψη

Η γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καταψήφισε και καταδίκασε με ευρυτάτη πλειοψηφία το Νομοσχέδιο για τα μη κρατικά (ιδιωτικά) ΑΕΙ. Υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (Π.Κ.Σ.) κατά του Νομοσχεδίου. Επιπλέον, αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής από την Πέμπτη 15/2 μέχρι την Δευτέρα 19/2. Το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου παραθέτει στα «Φοιτητικά Νέα» τα πρακτικά.

Το πλαίσιο και τα πρακτικά


Πλαίσιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στην Γενική Συνέλευση του Σ.Α.Χ.Μ.
Την προηγούμενη βδομάδα παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το οποίο είναι χειρότερο από ότι πιστεύαμε.

Τι προκαλεί:

1) Συγχωνεύει Τμήμτα στο ΔΠΘ χωρίς άμεση επιστημονική συσχέτιση δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα κάτι που δεν Θα αργήσει να φτάσει στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην Σάμο.

2) Δημιουργεί εστίες με νοίκια για αυτούς που το δικαιούνται αφήνοντας χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση στις υπάρχουσες εστίες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα. 3)Κάποια από τα χρήματα που θα δοθούν θα πάνε σε προσλήψεις καθηγητών όχι όμως για να κάνουν μάθημα, να καλύψουν κενά και να αναβαθμίσουν το πρόγραμμα σπουδών αλλά για να κάνουν έρευνες για επιχειρήσεις μέσα από το πανεπιστήμιο χωρίς αυτό να καλύπτει τους φοιτητές και τις ανάγκες μας.

4) Αλλάζει ο ενιαίος τρόπος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο δηλαδή κάποιοι θα μπαίνουν με την βάση της σχολής και άλλοι Θα γράφουν την ΕΒΕ του εκάστοτε πεδίου και θα μπορούν σε οποιαδήποτε σχολή επειδή θα έχουν παραπάνω χρήματα να πληρώσουν.

5) Μπαίνουν δίδακτρα σε προπτυχιακά προγράμματα σε πρώτη φάση για αλλοδαπούς φοιτητές αλλά αυτό θα μπορεί να επεκταθεί κάλλιστα και σε εμάς τους ίδιους τα επόμενα χρόνια.

6) Αναγνωρίζουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα στα κολλέγια που μπαίνει κανείς χωρίς πανελλήνιες άρα θα μπορεί να αγοράζει όποιος έχει χρήματα το πτυχίο του.

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά που προκαλεί το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο για αυτό καλούμε όλους τους φοιτητές να το καταδικάσουν στην πράξη όπως κάνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και να συζητήσουν ποια μορφή διαμαρτυρίας θα επιλέξουν.

Αποφάσισαν κατάληψη και οι φοιτητές των Τμημάτων Μ. Π.Ε.Σ., Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την συνέχιση της κατάληψης μέχρι και τη Δευτέρα 19/02 αποφάσισε ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Μηχανικών πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Μ. Π.Ε.Σ.) ΤΟΥ Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα το Καρλόβασι. Σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση η πλειοψηφία των φοιτητών αποφάσισε να συνεχίσει την κατάληψη μέχρι και την Δευτέρα 19/2, ενώ εκείνη την ημέρα στις 3 το μεσημέρι θα γίνει εκ νέου Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση η όχι της κατάληψης.

Στην σημερινή κινητοποίηση, στις 13:30 στην πλατεία Καρλοβάσου συμμετείχε και ο Φοιτητικός Σύλλογος του Μαθηματικού ο οποίος έχει προχωρήσει και αυτός σε κατάληψη. Σε σχετική ανακοίνωση τους αναφέρουν «Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ξεπεράσει την αμηχανία της μπροστά στις χιλιάδες νεολαίας που καταδικάζουν το ν/σ, στήνει ένα ψεύτικο δίπολο ανάμεσα στην τηλεξέταση και την συνέχιση του αγώνα μας. Αφού, δεν έπιασαν οι απειλές, τα ψέματα για δήθεν μειοψηφίες που αντιδρούν, ο αυταρχισμός, τώρα επιστρατεύει ψεύτικα δίπολα για να ανακόψει τον αγώνα μας. Οι φοιτητές δηλώνουμε ξεκάθαρα πως θα κλιμακώσουμε τις δράσεις μας για να μην κατατεθεί το ν/σ στην βουλή, δεν θα υποκύψουμε στις απειλές και τον αυταρχισμό. Καλούμε τους καθηγητές να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας, να μην δεχτούν τις ηλεκτρονικές εξετάσεις. Απαιτούμε τις ώρες της κινητοποίησης την Πέμπτη 15/2 να μην δοθούν μαθήματα από τις 13:00 μέχρι τις 15.00».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr