ΕΚΠΑ: 106 θέσεις για απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού

ΕΚΠΑ: 106 θέσεις για απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού

Ανακοινώθηκε η πρόσκληση με τίτλο «Δράσεις διά βίου μάθησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση (απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού)», σύμφωνα με την οποία στο Ε.Κ.Π.Α. αντιστοιχούν 106 θέσεις, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Στόχου 4.ζ στην Προτεραιότητα 3 του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», εξυπηρετείται η ανάγκη δράσεων προώθησης διά βίου μάθησης και ευέλικτων ευκαιριών αναβάθμισης δεξιοτήτων με στόχο τη διευκόλυνση μεταβάσεων σταδιοδρομίας και ανάπτυξη της επαγγελματικής κινητικότητας.


Ενδεικτικές δράσεις, στο πλαίσιο αυτό και υπό την εποπτεία σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δύναται να είναι δράσεις δια βίου μάθησης στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως απόκτησης ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού εντός των ΑΕΙ ως δράσεις προώθησης ευκαιριών αναβάθμισης δεξιοτήτων, επαγγελματικής και ακαδημαϊκής κινητικότητας και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο της δράσης δύναται να απασχολούνται νέοι επιστήμονες ως εντεταλμένοι διδάσκοντες σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4957/2022 όπως ισχύει.

Η παρούσα Πρόσκληση αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

1. Η δράση δύναται να στοχεύει σε απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους κατόχους διδακτορικού διπλώματος μέσω της ανάθεσης αυτοδύναμης διδασκαλίας, οι οποίοι:

α) έχουν λάβει το διδακτορικό τους εντός της τελευταίας δεκαετίας (ημερομηνία επιτυχούς υποστήριξης μετά την 1/1/2013).

β) διαθέτουν σωρευτική άσκηση αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε Α.Ε.Ι. που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

2. Αποκλείεται η απασχόληση ως ωφελούμενων - εντεταλμένων διδασκόντων φυσικών προσώπων που έχουν μία (1) από τις ακόλουθες ιδιότητες:

α) Ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αλλοδαπής,

β) μέλη Δ.Ε.Π., Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι., Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του Ε.Α.Π.

γ) ερευνητές και λειτουργικοί επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α τουν. 4310/2014 (Α’ 258) και λοιπών ερευνητικών οργανισμών,

δ) συνταξιούχοι του ιδιωτικού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα,

ε) υπάλληλοι με σχέση δημόσιου δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014,

στ) φυσικά πρόσωπα που έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας.

3. Δεν είναι δυνατός ο επιμερισμός μιας θέσης σε περισσότερους ωφελούμενους.

4. Κάθε Δικαιούχος/ ΑΕΙ δικαιούται να υποβάλει πρόταση στην παρούσα για το μέγιστο αριθμό των ωφελούμενων/θέσεων σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του επισυναπτόμενου Παραρτήματος Α: "Αριθμός Θέσεων/Ωφελούμενων ανά Ίδρυμα", σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

5. Η προκήρυξη για την επιλογή των ωφελουμένων οφείλει να συνάδει με το εκπαιδευτικό θεσμικό πλαίσιο (Ν.4957/2022 όπως ισχύει), να δημοσιεύεται σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας των δικαιούχων ΑΕΙ, να ακολουθεί κατά το δυνατόν προτυποποιημένη μορφή και να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

α) μέγιστο αριθμό διαθέσιμων θέσεων ωφελούμενων ανά Τμήμα, με κατονομή που προκύπτει με απόφαση της Συγκλήτου ή αντίστοιχου αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος,

β) τον τίτλο και γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης, γ) το διδακτικό έργο που πρόκειται να ανατεθεί (μάθημα, ώρες)

δ) τη μεθοδολογία και κριτήρια επιλογής των ωφελουμένων - μοριοδότησης τυπικών και ποιοτικών προσόντων των υποψηφίων, όπως τίτλοι σπουδών, ερευνητικό και επιστημονικό έργο, υπεύθυνη δήλωση για τυχόν προγενέστερη αυτόνομη διδακτική εμπειρία, κ.α.,

ε) τη διάρκεια της σύμβασης,

στ) το καθεστώς απασχόλησης (πλήρους ή μερικής σε περίπτωση σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου),

ζ) υπόδειγμα-παράρτημα πρότυπης σύμβασης με ωφελούμενους (σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ή/και ανάθεσης έργου όπως επιλεγεί).

6. Η προκήρυξη και διαδικασία επιλογής ωφελουμένων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης του ΕΣΠΑ πραγματοποιούνται υπό το σχετικό θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη συγκρότηση (τριμελών) Επιτροπών Αξιολόγησης εντεταλμένων διδασκόντων των ΑΕΙ και της τήρησης του πλαισίου περί μη σύγκρουσης συμφερόντων (Κανονισμός ΕΕ/2018/1046).

Οι Επιτροπές Αξιολόγησης των ΑΕΙ έχουν την ευθύνη επιλογής των ωφελουμένων και διασφαλίζουν την κατά το δυνατόν έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς και τον έλεγχο γνησιότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων, τίτλων και δημοσιεύσεων.

Η απόφαση για την ανάθεση της διδασκαλίας λαμβάνεται από την οικεία Συνέλευση του Τμήματος ή της Σχολής και την Επιτροπή Ερευνών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 173 του ν. 4957/2022.

7. Η σύμβαση ανά ωφελούμενο ακολουθεί το υπόδειγμα της αντίστοιχης προκήρυξης εκάστου δικαιούχου ΑΕΙ, περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τους ειδικότερους όρους απασχόλησης και υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. Επιτρέπεται η σύναψη σύμβασης μεταξύ εκάστου ωφελούμενου και ενός μόνο ΑΕΙ ανά ακαδημαϊκό έτος. Προς το σκοπό αυτό, ο δικαιούχος πριν την υπογραφή των συμβάσεων, αποστέλλει στην μονάδα Β3.2 της ΕΥΔ ΠΑΔΚΣ τα ΑΦΜ των ωφελουμένων για λόγους σχετικής διασταύρωσης.

8. Το ύψος των μηνιαίων αποδοχών των ωφελούμενων καθορίζεται υπό την παρ. 5 του άρθρου 173 του Ν. 4957/2022 για τις μηνιαίες αποδοχές των εντεταλμένων διδασκόντων στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του βασικού μισθού του Μ.Κ.1 της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., καθώς και στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας και έρευνας της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή, για πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με το θεσμκό πλαίσιο ν. 5045/2023 όπως ισχύει. Σε περίπτωση επιλογής τους με καθεστώς μερικής απασχόλησης εφαρμόζεται η παρ. 7 του άρθρου 153 του ν. 4472/2017 (Α’ 74).

9. Εάν κατά την εξέλιξη του ακαδημαϊκού έτους προκύψει αδυναμία συνέχισης του διδακτικού έργου εκ μέρους του ωφελούμενου, προκειμένου να μη διαταραχθεί η αλληλουχία των μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών, επιτρέπεται η ανάθεση του υπολειπόμενου διδακτικού έργου στον πρώτο επιλαχόντα ή, εφόσον δεν υπάρχει, η επανάληψη πρόσκλησης του Ιδρύματος για το υπολειπόμενο διδακτικό έργο.

10. Παραδοτέο είναι η υλοποίηση των συμβάσεων των ωφελουμένων και σχετικής αποκτηθείσας εμπειρίας - διδακτικού έργου, που πιστοποιούνται βάσει σχετικής βεβαίωσης του Προέδρου του οικείου Τμήματος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr