Έφυγε από τη ζωή Καθηγήτρια του Παντείου

Έφυγε από τη ζωή η Καθηγήτρια του Παντείου, Αφροδίτη Κουκουτσάκη

«Έφυγε» από τη ζωή η εγκληματολόγος Αφροδίτη Κουκουτσάκη, αφήνοντας ένα κενό στον χώρο της κριτικής εγκληματολογίας στη χώρα μας.

Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή στις φοιτήτριες και τους φοιτητές της, που την αναγνώριζαν ως μια κριτική φωνή και ένα σημείο αναφοράς μέσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Γεννημένη το 1950 στα Χανιά, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εγκληματολογία στη Ρώμη. Δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνικής ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως Επίκουρη Καθηγήτρια.

Στρατευμένη στην Αριστερά από τα νεανικά της χρόνια, θα έχει μια έντονη δημόσια παρουσία, τόσο σε σχέση με το αντικείμενό της, γράφοντας συχνά κατά των αυταρχικών μετασχηματισμών των σύγχρονων κρατών και τις προβληματικές πλευρές των «αντιτρομοκρατικών» πολιτικών, αλλά και σε σχέση με φεμινιστικά ζητήματα, ενώ θα είναι ιδιαίτερα ενεργή και στο συνδικαλιστικό κίνημα των πανεπιστημιακών καθηγητών και στα τοπικά κινήματα της Νέας Σμύρνης όπου και έμενε.

Πάντειο: Διανομή φοιτητικών συγγραμμάτων και από την βιβλιοθήκη

Εξέδωσε τα ακόλουθα: βιβλία: «Εικόνες εγκλήματος» (εισαγωγή, επιμέλεια), (1999), Αθήνα: Πλέθρον, H.-J. Albrecht, A. Koukoutsaki, T. Serassis (επιμ.) (2001) «Images of Crime», Φράιμπουργκ: Max-Planck-Institut, «Χρήση ναρκωτικών, ομοφυλοφιλία. Συμπεριφορές μη συμμύρφωσης μεταξύ ποινικού και ιατρικού ελέγχου», Αθήνα: Κριτική, «Εικόνες Φυλακές» (εισαγωγή, επιμέλεια), 2006, Αθήνα: Πατάκης. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Για χρόνια είχε την ευθύνη της ιστοσελίδα https://crimevssocialcontrol.blogspot.com/ στην οποία μοιραζόταν τις σκέψεις και τις απόψεις της.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr