Φοιτητές από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εξελλήνισαν τις λειτουργίες της Βικιπαίδεια

Φοιτητές από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εξελλήνισαν τις λειτουργίες της Βικιπαίδεια

Το Ionian Wikithon 2023 αποτελεί σειρά δράσεων στα πλαίσια του Wikimedia Hackathon 2023 και ήταν μια συνεργασία της Κοινότητας Wikimedia Ελλάδας με το Εργαστήριο Δικτύων, Ασφάλειας και Πολυμέσων του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Οι υπεύθυνοι των δράσεων Μάριος Μαγιολαδίτης (εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Κοινότητας Wikimedia Ελλάδας), Δημήτρης Ρίγγας (μέλος ΕΔΙΠ του Τμ. Πληροφορικής) και Ελενη Χριστοπούλου (μέλος ΕΔΙΠ του Τμ. Πληροφορικής) συντόνισαν τις δράσεις των φοιτητών.


Οι δράσεις περιείχαν σειρά επιστημονικών διαλέξεων με θέμα της Βικιπαίδεια, τα συνεργατικά εγχειρήματα και των κώδικα τους, αλλά και εργαστήρια συνεισφοράς περιεχομένου και επιμέλειας μεταδεδομένων. Εκτός των διοργανωτών, προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι Diego de la Hera, από το Wikimedia Argentina, η Κάτια Κερμανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμ. Πληροφορικής και ο Ηλίας Σαραντόπουλος, Senior Machine Learning Operations Engineer, Wikimedia Foundation.

Πάνω από 70 άτομα παρακολούθησαν κάποια από τι δράσεις του Ionian Wikithon 2023 με 33 από αυτά να συμμετέχουν ιδιαίτερα ενεργά. Η συνεισφορά των φοιτητών ήταν εντυπωσιακή. Φέτος βελτιώθηκαν περίπου 1700 λήμματα σε σχέση με 127 πέρυσι, δημιουργήθηκαν 51 νέα λήμματα σε σχέση 14 πέρυσι ενώ οι παραπομπές (δείκτης ποιότητας των λημμάτων) αυξήθηκαν από 10 πέρυσι σε 243 φέτος. Ακόμη, ανέβηκαν 82 φωτογραφίες σε σχέση με 6 πέρυσι ενώ η θέαση των δημιουργημένων λημμάτων ξεπέρασε τις 500.000 επισκέψεις!

Σημαντικότερο, όμως, επίτευγμα των δράσεων ήταν ο πλήρης εξελληνισμός όλων των λειτουργιών της Βικιπαίδεια και των συνεργατικών της εγχειρημάτων. Για αυτή τη δράση οι διοργανωτές συνεργάστηκαν με τον Senior Language Strategist του Wikimedia Foundation, Amir Aharoni. Το αποτέλεσμα της συνεργασία αυτής, αλλά και της εργώδους προσπάθειας των συμμετεχόντων για ολόκληρα εικοσιτετράωρα η οποία ανέβασε το ποσοστό εξελληνισμού από κάτω του 50% στο απολύτως 100%, είναι ότι πλέον οι ελληνόφωνοι επισκέπτες της διάσημης αυτής δωρεάν διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας έχουν όλες τις βασικές λειτουργίες, είτε από σταθερό υπολογιστή είτε από τάμπλετ ή κινητό, στη γλώσσα τους.

Με την ολοκλήρωση του Ionian Wikithon 2023 και ως ηθική επιβράβευση των αξιόλογων προσπαθειών που κατέβαλαν οι συμμετέχοντες, η οργανωτική επιτροπή βράβευσε όσους ξεχώρισαν για τη συνεισφορά τους αλλά και τους εξαιρετικά δραστήριους εθελοντές φοιτητές που υποστήριξαν στη διοργάνωση. Όλες οι δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Wikimedia.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr