Ανοιχτή επιστολή φοιτητών "για διάδοση μιας πιο δίκαιας μεθόδου ψηφοφορίας από τους Φοιτητικούς Συλλόγους"

Ανοιχτή επιστολή φοιτητών "για διάδοση μιας πιο δίκαιας μεθόδου ψηφοφορίας από τους Φοιτητικούς Συλλόγους"

Μερίδα φοιτητών τάσσεται υπέρ των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στις γενικές συνελεύσεις καθώς λόγω εργασίας, διαβάσματος για την εξεταστική, είτε βρισκόντουσαν σε διαφορετική πόλη δεν μπορούσαν να παρευρεθούν. Δημιούργησαν όπως αναφέρουν "ειδική φόρμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μέσω της οποίας για να συμμετέχει κάποιος στη δημοσκόπηση (google form), απαιτείται ακαδημαϊκό email, και περιορίζει 1 ψήφο ανά φοιτητή, κάτι που την καθιστά αρκετά αξιόπιστη και διαφανή". Οι ίδιοι τονίζουν πως "πρόκειται να προσπαθήσουν σε επόμενη γενική συνέλευση να εισάγουν την νέα μέθοδο ψηφοφορίας στο καταστατικό με τον κλασσικό δημοκρατικό τρόπο.

Ως προς την μέθοδο αυτή, φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο του Τμήματος. Όπως αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» ο 2ο ετής φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής, του ΔΙ.ΠΑ.Ε Καβάλας, Κέφαλος Απόστολος: «O στόχος είναι να γνωστοποιηθεί η ιδέα και στους υπόλοιπους φοιτητές, μιας πιο δίκαιας και ανοιχτής διαδικασίας ψηφορορίας, που λειτούργησε στη πράξη και να εκσυγχρονίσει κάποιες παρωχημένες τακτικές του ’80. ΟΧΙ να υπονομεύσει τους λόγους και τα αιτήματα των φοιτητών. ΑΛΛΑ να τα εξυψώσει! Προσωπικά δεν ανήκω σε κάποια πολιτική παράταξη, ούτε υποκινούμαι από κάποια κρυφή πολιτική ατζέντα. Υποκινούμε από το δίκαιο και το συμφέρον των συμφοιτητών μου».


Η Ανοιχτή επιστολή που απεστάλη στον Πρόεδρο του Τμήματος:

«…Πιο συγκεκριμένα, ο φοιτητικός σύλλογος πριν από λίγες ημέρες, έκανε συνέλευση, που συζήτησαν και αποφάσισαν για τις ακόλουθες κινήσεις τους. Κατέληξαν λοιπόν, με συμμετοχή 40 ατόμων (αν δεν κάνω λάθος), 35 υπερ, στο να γίνει κατάληψη.

Εγώ έρχομαι εδώ να θέσω έναν προβληματισμό.

Στη συνέλευση δεν παρευρέθηκα, και ούτε οι περισσότεροι συμφοιτητές μου, είτε λόγο εργασίας, είτε λόγο διαβάσματος (εξεταστική), είτε επειδή βρισκόντουσαν ήδη σε διαφορετική πόλη.

Η απόφαση του να γίνει κατάληψη, λήφθηκε σχεδόν «εν μία νυχτί», στα μέσα στης εξεταστικής (τελειώματα για την ακρίβεια), σε περίοδο που οι περισσότεροι φοιτητές είτε δεν είναι διαθέσιμοι στη καβάλα, ή απλώς ο χρόνος τους είναι αρκετά περιορισμένος.

Εγώ είμαι υπέρ των συνελεύσεων, και υπέρ της άμεσης δημοκρατίας που προσπαθεί ο Φοιτητικός Σύλλογος να στηρίξει. Αλλά σε μεγάλη κλίματα, είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί, όταν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Για τον λόγο του αληθές, έκανα μια δημοσκόπηση, μέσω της οποίας προσπάθησα να δω την γενικότερη άποψη των φοιτητών μας. Για να συμμετέχει κάποιος στη δημοσκόπηση (google form), απαιτείται ακαδημαϊκό email, και περιορίζει 1 ψήφο ανά φοιτητή, κάτι που την καθιστά αρκετά αξιόπιστη και διαφανή. Ο σύνδεσμος της δημοσκόπησης είναι ο παρακάτω: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdvgAUfP7FcFhwkw/viewanalytics

Ανοιχτή επιστολή φοιτητών "για διάδοση μιας πιο δίκαιας μεθόδου ψηφοφορίας από τους Φοιτητικούς Συλλόγους"

Γνωρίζετε καλά ότι η φυσική συμμετοχή των φοιτητών είναι από δύσκολη, εώς αδύνατη, ειδικά εν μέσο εξεταστικής.

Προτείνω λοιπόν, όντας και τμήμα Πληροφορικής, να εκσυγχρονιστούμε στο κομμάτι αυτό, και να εισάγουμε και ως σύλλογος, τη δυνατότητα ψηφοφορίας ηλεκτρονικά, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πολυφωνία, και διαφάνεια. Περιττό να αναφέρω, πως έτσι προσφέρεται και παραπάνω ιδιωτικότητα, καθώς ο φοιτητής δεν χρειάζεται να απολογηθεί εν οποίων των μελών του Φοιτητικού Συλλόγου για την επιλογή του (ένας από τους σημαντικούς λόγους που υπάρχει και χαμηλή συμμετοχή άλλωστε). 

Αντιλαμβάνομαι τους πιθανούς προβληματισμούς σας σχετικά με την πρόταση αυτή. Ότι ίσως δεν συνηθίζεται, και δεν εμπνέει «επισημότητα». Κι όμως, με μια απλή και γνωστή πλατφόρμα, μπορούμε να εξάγουμε γρήγορα πορίσματα, με εγκυρότητα (ακ. Mail). Σίγουρα, μια Ιn-house λύση θα ήταν ακόμα καλύτερη, αλλά θα ήθελα να σταθώ στο ότι, οι περισσότεροι φοιτητές (δείγμα 104 αντί για 40 άτομα) ΔΕΝ θέλουν να γίνει κατάληψη. Η δημοσκόπηση κοινοποιήθηκε σε ομαδικές πληροφορικής του διπαε σε messenger και discord.

Δεν ήρθα ούτε να υπονομεύσω τον πρόεδρο μας (μιας και πρώτα προηγήθηκε επικοινωνία μας χθες, στην οποία του τόνισα πόσο βοηθητική θα ήταν η προσέγγιση αυτή, αλλά την απέρριψε δίχως σαφή λόγο), αλλά για να κάνω την λήψη αποφάσεων, όπως το να γίνει κατάληψη, πιο προσβάσιμη για όλους (για εκείνους που δουλεύουν, που ζουν εκτός Καβάλας, που διαβάζουν πολλές ώρες κ.α).


Παράδειγμα μορφής του poll

Για την ακρίβεια, το μόνο επιχείρημα που θα μπορούσα εν μέρει να δικαιολογήσω, είναι το ότι «με την εξ’ αποστάσεως ψήφο δεν θα έρχονται οι φοιτητές να συζητάμε στις συνελεύσεις».  Καταρχάς, ήδη η συμμετοχή σε συνελεύσεις κατά βάση αποτελείται από άτομα που θέλουν να συζητήσουν, κάτι που η ιδέα που προτείνω δεν θα εξαλείψει (τις συνελεύσεις). Ακόμη, ο φοιτητικός σύλλογος πάντα μπορεί να επηρεάσει και ηλεκτρονικά, ανεβάζοντας βίντεο που θίγει κάποιο ζήτημα, για τα άτομα που δεν έτυχε να βρίσκονται στην ανάλογη συνέλευση. Συνεπώς, το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνο του αποτρεπτικό παράγοντα. ΔΕΝ θέλουμε να εξαλειφθεί η δημόσια συζήτηση, ούτε να καταργηθούν οι συνελεύσεις. Θέλουμε αντιθέτως να ενισχυθούν με νέα, σύγχρονα εργαλεία που θα καθιστούν τα αποτελέσματα πιο αντιπροσωπευτικά και πολυφωνικά.

Το κράτος μας δεν εφαρμόζει κάποιο ανάλογο σύστημα (αν και το Βέλγιο και η Αμερική εφαρμόζουν ηλεκτρονική ψήφο), το γνωρίζω αυτό, αλλά ας γίνουμε εμείς το πρότυπο εξέλιξης και καινοτομίας, σαν τμήμα Πληροφορικής. Άλλωστε το μοντέλο της άμεσης Δημοκρατίας που τόσο σθεναρά υπερασπίζεται ο φοιτητικός σύλλογος, μοιάζει παρωχημένο και με μικρή επιτυχία στην προσέγγιση φοιτητών (σε δημοψηφίσματα, δεν θυμάμαι να πρέπει πρώτα να συμμετέχω σε κάποιον διάλογο, να αιτιολογήσω πιθανώς την άποψη μου, και να αναγκαστώ να την εκφέρω δημόσια).

Θα προσπαθήσουμε σαν φοιτητές να εισάγουμε την νέα μέθοδο ψηφοφορίας στο καταστατικό μέσω κάποιας επερχόμενης συνέλευσης, με τον κλασσικό δημοκρατικό τρόπο.»


Τις επιστολές και τα άρθρα σας μπορείτε να τα στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr