Το ΔΠΘ συμμετέχει στην αμυντική θωράκιση της χώρας

Το ΔΠΘ συμμετέχει στην αμυντική θωράκιση της χώρας

Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Φώτιος Μάρης υπέγραψε το καταστατικό για τη σύσταση της Αστικής Εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Εταιρία Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» και διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», καθιστώντας έτσι το ΔΠΘ ένα από τα 14 ιδρυτικά μέλη της.

Το καταστατικό υπογράφηκε από τον Πρύτανη του ΔΠΘ Καθηγητή Φώτιο Μάρη στο κτήριο Διοίκησης του ΔΠΘ, στις 2 Απριλίου 2024, παρουσία του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού κυρίου Αναστάσιου Ροζολή, του Αντιναυάρχου εν αποστρατεία κυρίου Σταύρου Μπάνου, του μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ Καθηγήτριας Μαρίας Μιχαλοπούλου, του Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας του ΔΠΘ Καθηγητή Γεώργιου Μπρούφα και του εκπροσώπου του ΔΠΘ στην DefencEduNet Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ κύριου Ιωάννη Μπούταλη.


Θεμελιώδης σκοπός της Εταιρίας είναι να δημιουργήσει έναν κόμβο διασύνδεσης των εγχώριων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αμυντική Βιομηχανία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας (defense-related technological cluster), για την παραγωγή νέων γνώσεων, προϊόντων και τεχνολογιών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του διαστήματος.

Τί είναι το DefencEduNet

Πρόκειται για το πρώτο Cluster ΑΕΙ και αμυντικής βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα. Η ανακοίνωση της ίδρυσης της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης» στη Βόρεια Ελλάδα ανακοινώθηκε ήδη από το Δεκέμβριο του 2023.

Με τη δημιουργία του ‘συμπλέγματος’ γνώσης, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η διασύνδεση των ΑΕΙ με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Εξοπλισμού (ΣΕΚΠΥ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας

Η δημιουργία του DefencEduNet προσβλέπει στην ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των ελληνικών Α.Ε.Ι. και Ερευνητικών Κέντρων με την αμυντική βιομηχανία. Στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεπιστημονικότητας με στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών. Στην ανάπτυξη της έρευνας και των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας. Στην αύξηση της συμμετοχής του επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού της χώρας μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Αν και έδρα της Εταιρείας είναι η Θεσσαλονίκη, αναμένεται να έχει ουσιαστικό ρόλο η Δυτική Μακεδονία μέσω της δημιουργίας κέντρου στη Κοζάνη.

Το ΔΠΘ συμμετέχει στην αμυντική θωράκιση της χώρας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr