Φοιτητές ΔΠΘ: "Αναβάθμιση δεν είναι να ανοιγοκλείνουν Τμήματα"

Φοιτητές ΔΠΘ: "Αναβάθμιση δεν είναι να ανοιγοκλείνουν Τμήματα"

Την Τετάρτη 29/11 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Ελληνικής Φιλολογίας με θέμα τα σχέδια Κυβέρνησης και ΔΠΘ για συγχώνευση του Τμήματος Φιλολογίας με αυτό των Παρευξεινίων και του Ιστορικού.

Η συνέλευση ήρθε λίγες ημέρες μετά την κινητοποίηση του Συλλόγου στην Πρυτανεία, όπου επιβεβαιώθηκε η διάθεση του Πρύτανη να υποστηρίξει τα σχέδια για συγχώνευση. Την ίδια στιγμή, το ΔΠΘ και η πολιτική της Κυβέρνησης και των προηγούμενων δίνει  αέρα στα πανιά της εργολαβικής εταιρίας στην λέσχη να έρχεται και να μας λέει να δίνουμε 2 ευρώ για να φάμε στην λέσχη προσπαθώντας με απαράδεκτο τρόπο να καταργήσει την δωρεάν σίτιση και να επιβάλει τις κάρτες σίτισης. Αυτή η εξέλιξη βρήκε «τοίχο» στην αποφασιστική κινητοποίηση των φοιτητών που δεν επέτρεψαν και ούτε θα επιτρέψουν να χτυπηθεί το δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση.


Οι φοιτητές τονίζουν πως, αναβάθμιση δεν είναι να ανοιγοκλείνουν τα τμήματα, ούτε να σπουδάζουν με αβεβαιότητα για το μέλλον, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς δουλειά, πόσο μάλλον να χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν πανάκριβα ενοίκια, εισιτήριο στα λεωφορεία, να απειλούνται με κάρτες σίτισης στη λέσχη, να έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε καθηγητές.

Οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών είναι να σπουδάζουν σε σχολές με σύγχρονες υποδομές, να υπάρχει πλήρης κάλυψη σε καθηγητές και προσωπικό, να βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο σπουδών τους, να έχουν πρόσβαση στην πρακτική άσκηση με εργασιακά δικαιώματα και να μην εξαρτάται η «βιωσιμότητα» των σχολών από το κυνήγι χορηγών των Ιδρυμάτων.

Για όλα τα παραπάνω οι φοιτητές αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εντείνουν την αγωνιστική δράση του Συλλόγου για το επόμενο διάστημα. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου και καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία της πόλης, πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς να στηρίξουν τις αποφάσεις και τα δίκαια αιτήματά μας.

ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Ελληνικής Φιλολογίας «Οδυσσέας Ελύτης».


Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Ελληνικής Φιλολογίας

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη προσπάθεια Κυβέρνησης και ΔΠΘ για συγχώνευση του τμήματος μας με το τμήμα Παρευξείνιων και το Ιστορικό σε ένα.

Ο Πρύτανης όπως έδειξε και στην πρόσφατη κινητοποίησή μας, διάλεξε πλευρά και είναι απέναντί μας. Όχι μόνο συζητούσε αυτές τις εξελίξεις με τον Υπουργό, αλλά όπως φάνηκε είναι διατεθειμένος να τις υποστηρίξει μέχρι τέλους λέγοντας μας μάλιστα και ψέματα ότι αυτή η συγχώνευση θα είναι για καλό! Ότι θα είναι δηλαδή για καλό που κλείνει το τμήμα μας και είναι στον αέρα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, το αν θα μπορούμε να πάρουμε πτυχίο!

Την ίδια στιγμή σαν να μην έφταναν όλα αυτά το ΔΠΘ και η πολιτική της κυβέρνησης και των προηγούμενων δίνει και αέρα στα πανιά της εργολαβικής εταιρίας στην λέσχη να έρχεται και να μας λέει να δίνουμε 2 ευρώ για να φάμε στην λέσχη προσπαθώντας με απαράδεκτο τρόπο να καταργήσει την δωρεάν σίτιση και να επιβάλει τις κάρτες σίτισης.
Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη τώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας! Με την γενική μας συνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα και την κατάληψη και την κινητοποίηση στην Πρυτανεία κάναμε την αρχή. Φωνάξαμε ότι δεν θα δεχτούμε τη συγχώνευση και τώρα πρέπει πιο αποφασιστικά να συνεχίσουμε, να πάρουμε πάνω μας την ευθύνη κι άλλοι συμφοιτητές μας να μπουν στην μάχη ώστε εμείς να εμποδίσουμε τις εξελίξεις. Πλέον δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κανέναν!

Τα αποτελέσματα της συγχώνευσης για τους φοιτητές και των τριών τμημάτων θα είναι επιζήμια για τους όρους σπουδών μας, αφού πρόκειται επί της ουσίας για κατάργηση τμημάτων και τίτλων σπουδών χωρίς κανείς να ξέρει και να πει με σαφήνεια σε αυτό το νέο υπό ίδρυση τμήμα, τί πτυχίο θα παίρνουμε, με τί αξία, τι επαγγελματικά δικαιώματα.

Προκύπτουν επομένως πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις εξελίξεις:

1) Τι θα γίνει με το πρόγραμμα σπουδών; Αν καταργηθούν τα μαθήματα του υπάρχοντος ΠΠΣ θα κληθούμε να εξεταστούμε σε μαθήματα που δεν διδασκόμαστε; Ακόμη και αν η συγχώνευση αποτελέσει γεγονός οι φοιτητές που θα συνεχίσουν να ακολουθούν το τωρινό σύστημα οφείλουν να ακολουθήσουν το παρόν πρόγραμμα σπουδών με 40 υποχρεωτικά μαθήματα. Δεν αναφέρεται πουθενά και δεν είναι ξεκάθαρο για κανέναν φοιτητή αν αυτά τα μαθήματα θα συνεχίσουν να διδάσκονται ενώ θα ισχύει το νέο πρόγραμμα σπουδών

2) Το παρόν σύστημα μας παρέχει το δικαίωμα διδακτικής επάρκειας – αναπόσπαστο κομμάτι για τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός απόφοιτου φιλολογίας. Ποιος μας εγγυάται ότι το νέο σύστημα δεν θα καταστρατηγήσει το δικαίωμά μας στην απόκτηση διδακτικής επάρκειας; Φυσικά δεν πετάμε στα σύννεφα αφού με ευθύνη όλων των ως τώρα κυβερνήσεων που δεν κάνουν προσλήψεις στην εκπαίδευση, η πλειοψηφία των αποφοίτων της σχολής μας έρχεται αντιμέτωπη με την ανεργία. Κανείς δεν έχει απαντήσει ως τώρα αν το νέο πτυχίο θα έχει διδακτική επάρκεια ή αν από την στιγμή που η σχολή μας συγχωνεύεται, οι απόφοιτοι από το «παλιό τμήμα» θα εξακολουθήσουν να έχουν διδακτική επάρκεια.

3) Τι θα γίνει με τις κατευθύνσεις; Ακόμα κι αν ορισμένα μαθήματα που διδασκόμαστε τώρα απορροφηθούν στο νέο ΠΠΣ, κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα παίρνουμε ειδικότητα ίσα ίσα που φαντάζει απίθανο, αφού πλέον ως κατεύθυνση θα αντιμετωπίζεται το ίδιο το Τμήμα Ελ. Φιλολογίας. Υπάρχει το ενδεχόμενο οι κλασικές σπουδές της ελληνικής φιλολογίας να χαθούν είτε μέσα σε ένα ενιαίο πελώριο πρόγραμμα σπουδών είτε ως επιλογή ειδίκευσης. Τελικά τιείδους επιστήμονες θα παράγει αυτό το πρόγραμμα σπουδών;

4) Ακόμη το ΔΠΘ δέχεται χρηματοδότηση ανάλογη με τα τμήματα που εμπεριέχει. Άρα και για την κάθε σχολή παίρνει το ποσό που της αναλογεί. Με την προοπτική της συγχώνευσης η χρηματοδότηση των τριών τμημάτων θα περιοριστεί στην αναλογία ενός τμήματος; Η σχετική χρηματοδότηση θα καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών της νέας σχολής; Αναβάθμιση δεν είναι να ανοιγοκλείνουν τα τμήματα, ούτε οι φοιτητές σε αυτά να σπουδάζουμε με αβεβαιότητα για το μέλλον μας, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς δουλειά, πόσο δε μάλλον να χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουμε πανάκριβα ενοίκια, να πληρώνουμε εισιτήριο στα λεωφορεία, να μας απειλούν με κάρτες σίτισης στη λέσχη, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ελλείψεις σε καθηγητές.

Βλέπουμε και ζούμε τα τραγικά αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της ΝΔ, που με τους απαράδεκτους νόμους της σπρώχνει επί της ουσίας τους μαθητές στην πανάκριβη διωτική εκπαίδευση, ανοίγοντας και με την προσπάθεια για κατάργηση του άρθρου 16 την πόρτα μέχρι και για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Που με την ΕΒΕ και την υποχρηματοδότηση των σχολών μας απειλείται μέχρι και η ύπαρξη τμημάτων.

Ούτε αναβάθμιση είναι να πάμε με την λογική της «βιωσιμότητας» γιατί αυτή η λογική είναι που εν τέλει κλείνει τα τμήματά μας. «Βιωσιμότητα» εννοούν το να ψάχνουν τα τμήματα λεφτά από δεξιά κι αριστερά γιατί δεν παίρνουν από το κράτος. Και που τα βρίσκουν αυτά τα λεφτά; Πρώτα και κύρια μετατρέποντας τους φοιτητές σε πελάτες. Για αυτό τα μεταπτυχιακά είναι όλα επί πληρωμή. Για αυτό προσπαθούν να βγάλουν την παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο και να την αποκτάμε με μεταπτυχιακά. Για να την πληρώνουμε. Αυτή η λογική όμως της «βιωσιμότητας» είναι που κάνει τα πανεπιστήμια να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και τελικά κάποια να μην τα καταφέρνουν και να κλείνουν. Αυτή η λογική είναι που θέλει τις σχολές μας να ψάχνουν χορηγίες από επιχειρήσεις. Αν όμως μια επιχείρηση δεν έχει κέρδος από το αντικείμενό μας τότε δεν διστάζει η κυβέρνηση μαζί με το ΔΠΘ να μας κλείνουν το τμήμα μαζί, τα Παρευξείνια και το Ιστορικό. Άρα δεν γίνεται να πάμε με την λογική της «βιωσιμότητας» όπως την εννοούν αυτοί δηλαδή σαν βιωσιμότητα μια επιχείρησης που θα μας έχει πελάτες. Ούτε με την λογική της εξωστρέφειας γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θέλουν να ιδρύσουν μέχρι και επί πληρωμή πρόγραμμα σπουδών. Να πληρώνει δηλαδή ένας φοιτητής μέχρι και για να μπει στο, υποτίθεται, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Το πραγματικά σύγχρονο σήμερα είναι:

● Να σπουδάζουμε σε σχολές με υποδομές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα και όχι να κάνουμε μάθημα σε Προκατ ξεπαγιάζοντας από το κρύο.

● Να έχουμε καθηγητές και προσωπικό στις σχολές για να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα το επιστημονικό μας αντικείμενο παίρνοντας πτυχία που θα αποτελούν μοναδική προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά και όχι να επιδιδόμαστε σε ένα πανάκριβο κυνήγι μεταπτυχιακών και πιστοποιήσεων.

● Να βρίσκουμε δουλειά στο αντικείμενο μας καλύπτοντας τα χιλιάδες κενά στα σχολεία που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων παραμένουν εδώ και χρόνια. .

● Να έχουμε πρόσβαση στην πρακτική άσκηση με εργασιακά δικαιώματα και να μπορούμε να βρούμε δουλειά στο αντικείμενό μας. Να χρηματοδοτούνται σωστά από τον ΕΣΠΑ ώστε να υπάρχει δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε όποιον εργασιακό χώρο ο κάθε φοιτητής επιθυμεί και να μην περιορίζεται.

● Να μην εξαρτάται η «βιωσιμότητα» των σχολών από το κυνήγι χορηγών των ιδρυμάτων, αφού με βάση την πολιτική της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την Παιδεία, τα ΑΕΙ λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βρίσκοντας τους δικούς τους χρηματοδότες και όσα δεν τα καταφέρνουν κλείνουν, ακόμα και αν το επιστημονικό αντικείμενο των υπό απειλή τμημάτων είναι αναγκαίο για την κοινωνία.

Το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα όχι απλά δεν λύνονται αλλά διογκώνονται δείχνει και το κριτήριο με το οποίο γίνονται οι όποιες αλλαγές που σε καμία περίπτωση δεν είναι το αν μαθαίνουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας και αν καλύπτονται οι ανάγκες μας. Αν θέλει η ΝΔ να αναζητήσει τις αιτίες που σήμερα έχουν φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο το τμήμα μας καλά θα κάνει να κοιταχτεί στον καθρέφτη, να καταργήσει την απαράδεκτη ΕΒΕ, να δώσει χρήματα για την κάλυψη των αναγκών μας, να κάνει προσλήψεις στα σχολεία, να καταργήσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Αυτά να ζητήσει ο πρύτανης όταν συναντιέται με τον Υπουργό Παιδείας και όχι να συζητάνε πώς θα συγχωνεύσουν το τμήμα μας!
Τώρα πρέπει μας να υπάρξει κλίμα ξεσηκωμού μαζί με τους φοιτητές Ιστορικού και Παρευξεινίων ενάντια στις εξελίξεις! Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα!

Απαιτούμε:

● Να σταματήσει κάθε σκέψη για κλείσιμο/ συγχώνευση του τμήματος μας. Να πάρουν
πίσω τα σχέδια για συγχωνεύσεις Παρευξείνιων, Ιστορικού, Φιλολογικού σε ένα τμήμα.
● Ούτε σκέψη για αντίτιμο στη λέσχη και κάρτες σίτισης- δωρεάν φαγητό για όλους!
● Να καταργηθεί η ΕΒΕ
● Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το πανεπιστήμιο μας για κάλυψη των κενών σε
καθηγητές.
● Δωρεάν μεταφορά από και προς την πανεπιστημιούπολη για όλους τους φοιτητές.
● Πρόσληψη φυλάκων στους χώρους του πανεπιστημίου και τις εστίες και φωτισμό!
● Φοιτητική άδεια για τους εργαζόμενους φοιτητές σε περιόδους εξεταστικής.
● Να παρθούν όλα τα μέτρα με ευθύνη του ΔΠΘ για να λειτουργήσει το κυλικείο στις εστίες

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr