Χαιρετισμός Πρύτανη Γεωπονικού Πανεπιστημίου προς τους πρωτοετείς φοιτητές

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αγαπητά Μέλη της Ακαδημαϊκής μας Οικογένειας,

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η οποία μόλις ξεκίνησε, βρίσκει το Ίδρυμα μας σε συνεχιζόμενη τροχιά ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης του στο Εθνικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με συνεχή έμφαση στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, την ενίσχυση των υποδομών, τη συνολική βελτίωση της καθημερινότητας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων της κοινωνίας και του παραγωγικού ιστού της χώρας.


Οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές: αν και η αναγνωρισιμότητα του Πανεπιστημίου μας, μέσα από τη δυναμική στρατηγική εξωστρέφειας και ενίσχυσης των διεθνών συνεργασιών που υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη έχει αυξηθεί σημαντικά, υπάρχει αρκετός δρόμος τον οποίο πρέπει να διανύσουμε προκειμένου να κατακτήσουμε ακόμα υψηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις των εισακτέων μας. Κομβική για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αποτελεσματική διασύνδεση, ήδη μέσα από τον θεσμό της πρακτικής και γενικότερα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με τους μελλοντικούς φορείς απασχόλησης των αποφοίτων μας. Προς την ίδια κατεύθυνση σημαντική θα είναι η συμβολή του Τεχνολογικού μας Πάρκου και του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, με όλες τις επιμέρους δομές που θα περιλαμβάνουν.

Όσον αφορά τις υποδομές, και παρά τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ από την Πολιτεία, είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα τα οποία θα αλλάξουν τη μορφή της κεντρικής Πανεπιστημιούπολης με την ανέγερση των νέων αμφιθεάτρων, τη σύνδεση με το μετρό, τη καθολική «πράσινη» αναβάθμιση – καθιστώντας το ΓΠΑ το πλέον εξελιγμένο ενεργειακά Πανεπιστήμιο της Ελλάδας - την ολοκλήρωση των νέων πολύ μεγάλων εγκαταστάσεων στην Αλίαρτο και ασφαλώς την ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας.

Ταυτόχρονα, θα δώσουμε έμφαση στον εμπλουτισμό όλων των προγραμμάτων σπουδών με τα νέα γνωστικά αντικείμενα, όπως επιτάσσουν οι ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών εξελίξεων και της εξέλιξης της επιστήμης. Θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ίδρυση και τη λειτουργία των νέων Τμημάτων που θα ολοκληρώσουν τον θεματικό χαρακτήρα μας, με έμφαση στα πεδία της Κτηνιατρικής, της Πληροφορικής και της Διαιτολογίας. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το διεθνές αποτύπωμα τόσο μέσα από τον ενισχυμένο ιδρυτικό ρόλο μας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο EU-CONEXUS όσο και τη στοχευμένη ίδρυση διεθνών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Τέλος, η ολοκλήρωση του νέου Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού θα επιτρέψει τη βελτιωμένη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος ενώ θα συμβάλλει στη μείωση χρόνιων προβλημάτων για ποικίλα θέματα, με ιδιαίτερο βάρος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ακόμα σημαντικότερη είναι η συνεχιζόμενη προσφορά μας στην κοινωνία, η ανάγκη της οποίας είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Και αυτό το ακαδημαϊκό έτος, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα κληθεί να συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο, στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους των τροφίμων, τη στήριξη των παραγωγών αλλά και των ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας μέσω παρεμβάσεων τόσο στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής όσο και της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Άλλωστε, τα νεότερα επιτεύγματα της επιστημονικής μας κοινότητας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη μεγάλη Έκθεση Καινοτομίας Agri Innovation Expo 2023 (21-23 Σεπτεμβρίου 2023).

Εύχομαι λοιπόν να έχουμε μία ακόμα καλύτερη Ακαδημαϊκή Χρονιά, γεμάτη πρόοδο και επιτυχίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και με αυξημένη την αίσθηση του «ανήκειν» στη μεγάλη οικογένεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Σπυρίδων Κίντζιος

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr