Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης Νομικής ΑΠΘ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΘ

"Εδώ και ενάμιση μήνα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά πραγματοποιούν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν σε καταλήψεις και κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στο δρόμο, δείχνοντας την εναντίωση τους στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κομμάτι του πανελλαδικού αυτού αναβρασμού αποτελεί και ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής, ο οποίος εδώ και παραπανω από ένα μήνα μέσα από μαζικότατες γενικές Συνελεύσεις παίρνει αγωνιστικές αποφάσεις και προχωρά σε κατάληψη της Σχολής. Ο Κοσμήτορας της Νομικής, Παναγιώτης Γκλαβίνης ήδη από την αρχή αυτού του αγώνα έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο προκειμένου να σπάσει την κατάληψη, να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και να κάμψει τον αγώνα τους, ακριβώς επειδή ο ίδιος συντάσσεται με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, όπως έχει δηλώσει κι ο ίδιος δημόσια. Ξεκίνησε στέλνοντας μέιλ με τα οποία απειλούσε τους φοιτητές με απώλεια της εξεταστικής και ήρθε ο ίδιος στη σχολή με ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να ανοίξει το κτήριο Η πολιτική επιλογή όμως που πήρε τα χαράματα της Δευτέρας, ήταν αυτή που ξεπέρασε κάθε όριο αυταρχισμού. ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, και δυναμεις της Ασφαλείας, εισέβαλλαν ύστερα από εντολή του, στο κτήριο της ΝΟΠΕ, φακέλωσαν τους φοιτητές που βρίσκονταν εντός του παίρνοντας τα στοιχεία τους και βιντεοσκοπώντας τους και προχώρησαν στην εκκένωση του κτηρίου. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που Κοσμήτορας καλεί τις δυναμεις καταστολής στην ίδια του τη σχολή, προκειμένου να καταστείλουν τους ίδιους τους φοιτητές του. Τόλμησε μάλιστα, μετά την εκκένωση και την επανακατάληψη της Σχολής, να κάνει έκκληση για εκ νέου κατασταλτική επέμβαση με ακόμα σκληρότερους όρους, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Προ.Πο, Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του ίδιου, έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος φοιτητών. 

ΑΠΘ: Ποινική έρευνα για την επανακατάληψη της Νομικής Σχολής / Μηνυτήρια αναφορά Κοσμητείας


Απέναντι σε αυτά δεν τρομοκρατούμαστε. Ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής μετά την αστυνομική επέμβαση προχώρησε σε κινητοποίηση και επανακατάληψη της Νομικής και την ίδια μέρα πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση, καταδίκασε τα γεγονότα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι αυτές οι πρακτικές όπως και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν θέση στη σχολή μας και το ίδιο ισχύει και για όσους ονειρεύονται το πανεπιστήμιο αστυνομοκρατούμενο και ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Παρά την τρομοκρατία δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν είμαστε μόνοι μας. Στο πλευρό του ΦΣ Νομικής βρίσκονται όλοι οι ΦΣ πανελλαδικά, καθηγητές, ο ΕΣΔΕΠ, μαθητές, εργαζόμενοι και όλη η κοινωνία. Ήδη τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών, ο ΕΣΔΕΠ, η ΠΟΣΔΕΠ έχουν βγάλει μια σειρά ανακοινώσεων που καταγγέλουν το νομοσχέδιο. Μάλιστα, υπάρχει, πληθώρα τμημάτων, όπως για παράδειγμα αυτό των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ που καταδικάζουν την αναίτια εισβολή των ΜΑΤ, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τη στάση του Γκλαβίνη. 

Μαζικοποιούμε, στηρίζουμε και πλαισιώνουμε τις δράσεις της κατάληψης του ΦΣ Νομικής.

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών, τους ακαδημαϊκούς και σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα εργατικά σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα μας, να περιφρουρήσουμε από κοινού την κατάληψη της νομικής κόντρα στον αυταρχισμό της Κοσμητείας, του Υπουργείου και της Κυβέρνησης."

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΘ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr