Ιατρική ΑΠΘ: Προσπάθειες για ανοιχτή και κλειστή σχολή

Ιατρική ΑΠΘ: Προσπάθειες για ανοιχτή και κλειστή σχολή

Η ΠΚΣ καταγγέλλει lock-out στα κτήρια της σχολής για να εμποδιστεί η Γ.Σ. του Φ.Σ. ενώ παράλληλα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καταγγέλλει παράνομη νέα Γ.Σ. του Φ.Σ.

Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν στην εφημ. Μακεδονία ότι «μειοψηφία φοιτητών προσπαθεί παρανόμως να επιβάλει την κατάληψη στη σχολή μας, παρά την απόφαση των φοιτητών στη γενική συνέλευση».


Ο Αλέξανδρος Παναγιώτου, τριτοετής φοιτητής και ειδικός γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής, περιγράφει στο makthes ότι «Η Ιατρική ΑΠΘ είναι η μοναδική σχολή της Θεσσαλονίκης και από τις ελάχιστες πανελλαδικά, που υπερψηφίστηκε το πλαίσιό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ανοιχτές σχολές. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 φοιτητές. Να σημειώσουμε ότι σε γενική συνέλευση όπου αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, η απόφαση τότε ελήφθη από 33 άτομα». Περιγράφει επίσης πως «στο πλαίσιο της Πανσπουδαστικής, λίγο πριν την ψηφοφορία, αφαιρέθηκε η πρόταση για κατάληψη λέγοντας πως θα ψηφιστεί σε δεύτερο χρόνο, ως ψήφισμα. Τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ΔΑΠ που ψηφίστηκε από τους φοιτητές, προβλεπόταν: να μη γίνει κατάληψη πριν ή κατά τη διάρκεια της εξεταστικής – όπου αυτή την εβδομάδα «τρέχει» η εξεταστική για τους φοιτητές του έκτου έτους και επί πτυχίο φοιτητές και την ερχόμενη εβδομάδα για τους υπολοίπους. Και να γίνει εκ νέου γενική συνέλευση, όταν κατατεθεί το υπό εξέταση νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, «χθες δυνάμεις της Πανσπουδαστικής και του Κινήματος Φοιτητών Ιατρικής, συγκάλεσαν ένα διοικητικό συμβούλιο όπου αποφάσισαν να γίνει στις 26/11 νέα γενική συνέλευση. Το Δ.Σ. έχει 11 έδρες, η ΔΑΠ έχει τις 5 και τις υπόλοιπες Πανσπουδαστική και ΚΦΙ. Όμως, το να συγκαλέσουν εκ νέου το Δ.Σ. είναι παράνομο. Ζητήσαμε γνώμες νομικών, μεταξύ αυτών και του κοσμήτορα της Νομικής που μας διαβεβαίωσαν ότι σύμφωνα και με το καταστατικό, η γενική συνέλευση είναι το ανώτερο όργανο του συλλόγου των φοιτητών, το Δ.Σ. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναιρέσει απόφαση της γενικής συνέλευσης. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν μαζεύονταν υπογραφές από το 1/12 των φοιτητών Ιατρικής, κάτι που δεν έγινε. Το τι θα αποφασίσουν στις 26/11  στη συνέλευση που θα κάνουν είναι άγνωστο αλλά δεν μπορούν να παρακούν τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης».

Ο ίδιος λέει πως «εμείς δεν θα συμμετέχουμε στις 26/11 και καλούμε τους φοιτητές να απέχουν από τη διαδικασία. Εάν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για κατάληψη, με μικρότερη πλειοψηφία, δεν θα το αναγνωρίσουμε. Δυστυχώς, εάν γίνει κατάληψη δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εμείς προτείναμε στον πρόεδρο της Ιατρικής να γίνουν οι εξετάσεις διαδικτυακά. Ζητούμε να μην καταπατώνται οι αποφάσεις των φοιτητών, από μία μειοψηφία», καταλήγει. 

Σημειώνεται ότι με εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν από λίγο από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, αποφασίστηκε ότι «Η διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων, γραπτών και προφορικών, είναι επιτρεπτή και μέσω ηλεκτρονικών μέσων (ψηφιακή εξεταστική) δυνάμει ρητής διάταξης νόμου, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του Α.Ε.Ι. για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας».

Η ΠΚΣ καταγγέλλει lock-out στα κτήρια της σχολής για να εμποδιστεί η Γ.Σ. του Φ.Σ.

Εξέδωσαν κάλεσμα για Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, σήμερα Παρασκευή στις 15:00 στο κυλικείο της σχολής.

Η καταγγελία των Εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ στην Ιατρική του ΑΠΘ:

"Καταγγέλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης και ευθείας παρέμβασης του προέδρου του Τμήματος, υποκινούμενη από τη κυβερνητική παράταξη, τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, στη λειτουργία του Φοιτητικού Συλλόγου, τις διαδικασίες και τα όργανα του!

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή 26.01 με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ έχοντας πάρει στη πόλη μας και σε όλη τη χώρα ηχηρή απάντηση από τους φοιτητές και μειοψηφώντας στη συντριπτική πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων για ακόμα μια φορά επιχειρεί να υπονομεύσει τις διαδικασίες των φοιτητών, ισχυριζόμενη ότι η προηγούμενη Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει να ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ (!) επόμενη συνέλευση. Αυτές είναι μάλλον οι «δημοκρατικές διαδικασίες» και ο «διάλογος» της ΔΑΠ!

Στην ίδια κατεύθυνση και σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ με σκοπό να εμποδίσουν τη γενική συνέλευση των φοιτητών βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Ιατρικής που με απαράδεκτη μονοπρόσωπη απόφαση του έχει επιβάλει lock – out στη Σχολή μας, κατεβάζοντας όλα τα ρολά και κλειδώνοντας όλες τις εισόδους, αποκλείοντας φοιτητές και καθηγητές από τη δυνατότητα πρόσβασης τους στο κτίριο. Δεν δίστασε μάλιστα να ακυρώσει και την εξέταση δυο μαθημάτων, τα οποία αποφάσισε σήμερα (!) χωρίς να το γνωρίζουν καν οι εξεταζόμενοι φοιτητές ότι θα γίνουν εξ αποστάσεως!

Ο Πρόεδρος του Τμήματος διοικεί τη σχολή με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, λαμβάνοντας υπόψιν την γνώμη του φοιτητικού συλλόγου και όχι σε εντεταλμένη υπηρεσία μιας φοιτητικής παράταξης, της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και των σχεδίων της κυβέρνησης για τρομοκράτηση και κατασυκοφάντηση των αγώνων των φοιτητών! Καμία παρέμβαση στο εσωτερικό του Συλλόγου και στις αποφάσεις του!

Το άγχος και ο πανικός τους για την εξυπηρέτηση των σχεδίων της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την υποβάθμιση των σπουδών και του πτυχίου μας δεν κρύβεται! Όπως δεν κρύβεται και ο φόβος τους για τις αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητών και στην Ιατρική όπως και σε όλη τη χώρα! Μπλοκάρουμε τα σχέδια τους, συμμετέχουμε μαζικά στη συνέλευση του Συλλόγου μας, παίρνουμε αγωνιστική απόφαση!

Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα να αρθεί το lock – out της Ιατρικής
  • Να πάρει απόφαση καταδίκης του απαράδεκτου περιστατικού τρομοκράτησης των φοιτητών η Συνέλευση της Σχολής
  • Να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Ιατρικής"

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, σήμερα Παρασκευή στις 15:00 στο κυλικείο της σχολής!

Εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ
στην Ιατρική ΑΠΘ

Η τοποθέτηση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Ιατρικής ΑΠΘ

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί, σύμφωνα με το Καταστατικό, το ανώτερο αποφασιστικό όργανο του Συλλόγου. Το Δ.Σ. δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παραβιάσει απόφαση η οποία έχει παρθεί από νόμιμη Γ.Σ.

Και η απόφαση της προηγούμενης, πιο μαζικής Γενικής Συνέλευσης των τελευταίων ετών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/01 ήταν ξεκάθαρη:

1. Όχι σε οποιαδήποτε κατάληψη πριν ή κατά τη διάρκεια της εξεταστικής
2. Νέα Γενική Συνέλευση όταν κατατεθεί το σχέδιο νόμου ώστε να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων διατάξεων

Οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής και του ΚΦΙ, επέλεξαν, καταχρηστικά, να συγκαλέσουν μια παράνομη Γενική Συνέλευση με ακριβώς την ίδια θεματολογία, όχι συλλέγοντας υπογραφές αλλά φέρνοντας το θέμα στο 11μελες Δ.Σ. Ευτέλισαν, έτσι, όχι μόνο την μαζικότατη Γ.Σ. της προηγούμενης Παρασκευής αλλά και το ίδιο το Δ.Σ. ωθώντας το σε μια παράνομη απόφαση.

Ταυτόχρονα, η φοιτητική παράταξη του Κ.Κ. Εργατικού Αγώνα, αυτοαποκαλούμενη ως «ΚΦΙ» ρίχνει στάχτη στα μάτια των φοιτητών αναφέροντας ότι τυχόν «απόφαση» που έρχεται σε σύγκρουση με την υφιστάμενη «θα κριθεί στη συμμετοχή».

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας! Τους ρωτάμε και με βάση τα όσα εκτυλίσσονται σε όλες τις σχολές της Θεσσαλονίκης όπου συγκεκριμένες ομάδες τουλάχιστον 50-100 ατόμων περιφέρονται σε κάθε Γενική Συνέλευση παριστάνοντας τους φοιτητές του εκάστοτε Τμήματος:

- Προτίθεται το ΚΦΙ να εγγυηθεί ότι δεν θα νομιμοποιηθεί μια παράνομη απόφαση κατάληψης εφόσον αυτή ψηφιστεί από ολιγάριθμη μερίδα φοιτητών;
- Ποιος θα εξακριβώσει τη φοιτητική ιδιότητα των συμμετεχόντων; Θα γίνει επίδειξη ακαδημαϊκής ταυτότητας ή όχι;

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος! Δεν θα νομιμοποιήσουμε τη φαρσοκωμωδία που στήνουν. Οι φοιτητές μίλησαν και ακούστηκαν δυνατά και ξεκάθαρα την Παρασκευή 19/11. Γι’ αυτό:

1. Δεν συμμετέχουμε στην παράνομη συνέλευση - παρωδία.
2. Καλούμε κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτρια να απέχει.
3. Ως 1η δύναμη του Σ.Φ. δεν θα σφραγίσουμε καμία «απόφαση», προϊόν μιας παράνομης μάζωξης. Ιδίως αν αυτή ψηφιστεί από «πλειοψηφία» μικρότερη από 111 φοιτητές Ιατρικής (όσοι ψήφισαν κατά της κατάληψης στις 19/01).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr