Καταλήψεις στα πανεπιστήμια Columbia και Yale! Συλλήψεις φοιτητών

Καταλήψεις σε Columbia και Yale! Συλλήψεις φοιτητών και διαδικτυακά μαθήματα

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανακοίνωσε την ακύρωση της συναυλία που ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα στο Κολούμπια καθώς το πανεπιστήμιο απαγόρευσε την είσοδο στο campus. Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 150 διαδηλωτές σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Δευτέρας, ενώ το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα διδάσκονται εξ αποστάσεως για το υπόλοιπο του εξαμήνου, καθώς η οργή κορυφώθηκε σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 47 διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. Οι φοιτητές που συνελήφθησαν θα παραπεμφθούν για πειθαρχική δίωξη.

Τον ξεσηκωμό στα αμερικάνικα πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις, ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να βιώσουν ένα πρωτοφανές κύμα καταστολής από τις Αρχές έζησε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.


Μεγάλη αναταραχή επικρατεί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Καταλήψεις σε Columbia και Yale, αλλά και παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά μετά το 1968!  

Στο Columbia οι κινητοποιήσεις έχουν πάρει μεγάλη έκταση, με καταλήψεις των campus αλλά και με μεγάλες διαδηλώσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Βασικός λόγος διαμαρτυρίας η χρηματοδότηση του Ισραήλ που συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα. Οι φοιτητές έχουν κατασκηνώσει στο campus όπου βλέπει κανείς παντού παλαιστινιακές σημαίες.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν διαμαρτυρηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Γέιλ, μεταξύ των οποίων και απεργοί πείνας, απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων και άλλες εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ. Το Γέιλ δήλωσε ότι ζήτησε επανειλημμένα από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου και πειθαρχικά μέτρα εάν δεν το έκαναν.

Και στο κέντρο του Μανχάταν, η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Υπήρξαν αναφορές για αστυνομικούς που έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν ένα λεωφορείο της αστυνομίας να φύγει από το σημείο με τους φοιτητές που είχαν συλληφθεί, ενώ περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν.

Οι αστυνομικοί μπήκαν σε καμπ κοντά στο πανεπιστήμιο λίγο μετά το σούρουπο. Εκεί, επίσης, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αψηφήσει τις προειδοποιήσεις του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετώπιζαν συνέπειες αν δεν εκκενώσουν την πλατεία.

Ο εκπρόσωπος του NYU, John Beckman, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «υπήρξαν εκφοβιστικά συνθήματα και αναφέρθηκαν αρκετά αντισημιτικά περιστατικά».

Οι καθηγητές του NYU έγραψαν ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από την εκτελεστική επιτροπή της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου (AAUP) στο πανεπιστήμιο, αρνούμενοι ότι οποιοσδήποτε διαδηλωτής που συνδέεται με το NYU είχε εμπλακεί σε αντισημιτισμό ή εκφοβισμό άλλων μέσω της διαδήλωσης.

Στην επιστολή καταγγέλλονται οι σκληρές τακτικές της αστυνομίας και οι περιορισμοί στον αριθμό των φοιτητών ή των καθηγητών του NYU που μπορούσαν να συμμετάσχουν στον καταυλισμό διαμαρτυρίας μετά την τοποθέτηση ενός φράγματος, ενώ αναφέρεται ότι όσοι συμμετείχαν ήταν δυνατοί αλλά ειρηνικοί και ότι «σε καμία στιγμή κανείς στην πλατεία [χώρος του καταυλισμού] δεν ήταν είτε βίαιος είτε αντισημιτικός σε λόγο ή συμπεριφορά».

Η επιστολή ανέφερε: «Ο σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν να εκφράσει την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη» και κατηγορούσε το NYU ότι είναι συνένοχο «στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού» και «στην επένδυση του NYU στην κατασκευή όπλων που διευκολύνει την εν λόγω γενοκτονία».

Καταλήψεις σε Columbia και Yale!

Καταλήψεις σε Columbia και Yale!

Η διοίκηση του Columbia αποφάσισε να διατάξει την παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά μετά το 1968 και υπάρχουν πληροφορίες για τη σύλληψη 108 φοιτητών, που απειλούνται με οριστική αποβολή. Παρόλα αυτά, ακόμα το πανεπιστήμιο υπολειτουργεί και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.
Τη σκυτάλη των διαδηλώσεων πήρε το Yale όπου και πάλι υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας και έγιναν 47 συλλήψεις.

Το κίνημα, πάντως, έχει εξαπλωθεί και εκδηλώσεις γίνονται σε αρκετά ακόμα πανεπιστήμια. Φοιτητές σε Berkeley, Boston University, MIT, University of California κα. διαμαρτύρονται για όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βοηθούν οικονομικά το Ισραήλ.

Καταλήψεις σε Columbia και Yale!

Ο Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός τυχαία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, καθώς είχε προγραμματισμένη συναυλία στο Columbia (η οποία φυσικά ακυρώθηκε) και μεταφέρει το κλίμα.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει:

«Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά ιδιαίτερες στη Νέα Υόρκη. Μένω δίπλα στο Columbia και παρακολούθησα από κοντά τα γεγονότα. Είδα την «κατάληψη» του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου. Είχε προηγηθεί την προηγουμένη η «ανάκριση» της από την επιτροπή εκπαίδευσης της Βουλής, όπου ανάμεσα σε άλλα τής έγινε η παρατήρηση ότι δεν διδάσκεται αρκετά η Βίβλος στο πρόγραμμα σπουδών και ρωτήθηκε σοβαρά αν η ίδια επιθυμεί να καταραστεί ο Θεός το Columbia, με την πρόεδρο να απαντά εξίσου σοβαρά «Όχι, δεν θα το ήθελα.»

Είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών του Columbia προς υποστήριξη των φοιτητών τους. Ταυτόχρονα, έγιναν 47 συλλήψεις φοιτητών στο Yale, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται και σε αρκετά άλλα πανεπιστήμια (πχ Berkeley, Boston University, MIT, University of California, NYU, University of North Carolina).

Από σήμερα το πρωί λοιπόν, το Columbia απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται. Παρά λοιπόν την πεποίθησή μου ότι το τραγούδι δεν πρέπει να σταματά ποτέ, τα πιο πάνω μέτρα έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ζητώ συγνώμη από όσους ακροατές και όσες ακροάτριες ταλαιπωρήθηκαν».

Καταλήψεις σε Columbia και Yale!

Καταλήψεις σε Columbia και Yale!

Καταλήψεις σε Columbia και Yale!

Καταλήψεις σε Columbia και Yale!

Καταλήψεις σε Columbia και Yale!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr