Πέτυχε 20.000 μόρια στις Πανελλήνιες 2023! Τι θέλει να σπουδάσει

Ο Φίλιππος Φούφας πέτυχε το απόλυτο «20 στις Πανελλήνιες 2023 / Τι θέλει να σπουδάσει

Αριστούχοι Πανελληνίων 2023: Ο πρώτος των πρώτων, όλων των εποχών.. με 20.000 μόρια στο 1ο επιστημονικό πεδίο! (20 στα Αρχαία Ελληνικά, 20 στα Λατινικά, 20 στην Ιστορία, 20 και στη Νεοελληνική Γλώσσα).

Κατάφερε να πάρει το απόλυτο 20 σε όλα τα μαθήματα, να συγκεντρώσει 20.000 μόρια και να σπάσει κάθε ρεκόρ. Ο Φίλιππος Φούφας βαθμολογήθηκε με 100/100 και από τους 8 εκπαιδευτικούς που βαθμολόγησαν τα γραπτά του στις πανελλαδικές εξετάσεις και μιλάει στο ΒΗΜΑ για τα συναισθήματα που του δημιούργησε αυτή η μεγάλη επιτυχία.


Ο ίδιος, δεν αισθάνεται ξεχωριστός. Περίμενε ότι θα τα πάει καλά αλλά όχι τόσο καλά. Δεν θεωρεί ότι υπάρχουν θαυματουργά μυστικά για να πετύχει κάποιος αυτό το αποτέλεσμα. Μάλιστα, συμβουλεύει τους μελλοντικούς υποψήφιους να αναζητήσουν το σύστημα διαβάσματος που ταιριάζει στην προσωπικότητα τους για πετύχουν την καλύτερη βαθμολογία.

Τέλος, αξιολογεί το σύστημα των Πανελλήνιων, ενώ αναγνωρίζει την συμβολή των γονέων, φίλων και καθηγητών στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των υποψηφίων.

Πως νιώθεις για αυτή την μεγάλη επιτυχία. Είναι περισσότερη η χαρά σου που έσπασες ένα ρεκόρ ή που έγραψες τόσο καλά; Νιώθεις ξεχωριστός;

Νιώθω μεγάλη χαρά και πρωτίστως αγαλλίαση. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι πως μπορώ να εισαχθώ στη σχολή που θέλω. Ασφαλώς και αισθάνομαι περήφανος για τα επιπλέον μόρια, αλλά σε τελική ανάλυση δεν είναι αυτή η ουσία. Θα έλεγα ότι ο χαρακτηρισμός «ξεχωριστός» είναι υπερβολικός.

Το περίμενες αυτό το αποτέλεσμα; Ποια σχολή θα βάλεις πρώτη στο μηχανογραφικό;

Θεωρούσα ότι είχα πάει καλά, αλλά δεν περίμενα προφανώς αυτό το αποτέλεσμα, ιδίως στο μάθημα της έκθεσης. Πρώτη σχολή θα βάλω τη Νομική Αθηνών.

Πες μας τα μυστικά σου. Πώς κατάφερες κάτι τέτοιο; Είχες κάποιο σύστημα;

Θαυματουργά μυστικά δεν υπάρχουν. Παρότι ακούγεται κλισέ, είναι προφανές ότι το πιο σημαντικό είναι το συστηματικό διάβασμα χωρίς κενά και η προσήλωση στον στόχο, με ό,τι θυσίες αυτή συνεπάγεται για τον καθένα. Νομίζω πάντως πως είναι καλό ο κάθε μαθητής να αναζητά το δικό του σύστημα με βάση τις ανάγκες του αντί να πασχίζει να εφαρμόσει υποτιθέμενες συνταγές καθολικού χαρακτήρα.

Ποιο είναι το κόστος για το απόλυτο 20; Τι θυσίασες στο βωμό της επιτυχίας;

Η αλήθεια είναι πως το κόστος δεν είναι τεράστιο, αλλά ούτε αμελητέο. Αναγκάζεται κάνεις να περιορίσει τον ελεύθερο του χρόνο, τις εξόδους του, τη συναναστροφή με τα αγαπημένα του πρόσωπα κλπ.

Υπήρξαν στιγμές που λύγισες την περίοδο αυτή; Ποια ήταν τα στηρίγματά σου; Ποια άτομα είχες δίπλα σου;

Καθώς συσσωρευόταν το άγχος και η κούραση, κυρίως μετά το Πάσχα, υπήρξαν στιγμές που βρέθηκα σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Με τη βοήθεια όμως της οικογένειας, των φίλων και των καθηγητών μου, κατάφερα να μην «κλατάρω» εντελώς.

Θεωρείς ότι είναι θέμα μόνο διαβάσματος ή είναι και συγκυριακό;

Το διάβασμα είναι σαφώς σημαντικότερο, αλλά και οι συγκυρίες δεν είναι μηδαμινής αξίας. Πόσο μάλλον εφόσον η προσπάθεια 2 χρόνων κρίνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Πώς αξιολογείς τον θεσμό των Πανελληνίων; Καθορίζουν την ζωή σου τελικά αυτές οι εξετάσεις; Θα άλλαζες κάτι στο σύστημα;

Δεν είναι ένας αψεγάδιαστος θεσμός, αυτό είναι σίγουρο. Είναι σκληρός και καταπιεστικός, αλλά και σε μεγάλο βαθμό δίκαιος.

Τι θα συμβούλευες τους μελλοντικούς υποψήφιους για να βαδίσουν στα χνάρια σου;

Δεν πιστεύω πως μπορώ να τους καθοδηγήσω. Θα πρέπει οι ίδιοι να αναζητήσουν το σύστημα που ταιριάζει στην προσωπικότητα τους. Ο καθένας βαδίζει στον δικό του δρόμο.

Θα μείνεις στην Ελλάδα ή σκέφτεσαι και το εξωτερικό;

Είναι πολύ νωρίς πιστεύω για να αποφασίσω. Ευελπιστώ πως θα μπορέσω να παραμείνω στην Ελλάδα.

Φίλιππος Φούφας

Περισσότερα άρθρα για τους Πρώτους των Πρώτων Πανελλαδικών 2023 θα δημοσιεύονται μέσα από την παρακάτω κατηγορία πατώντας εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλαδικές 2023.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr