Μετατροπή των Βαθμών σε Μόρια για τις Βάσεις 2021

Μετατροπή των Βαθμών σε Μόρια για τις Βάσεις 2021

Υπολογισμός Μορίων 2021: Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παραθέτουν παρακάτω τον τύπο υπολογισμού των μορίων και μια ενδεικτική εφαρμογή που χρειάζονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 έτσι ώστε να μετατρέψουν τους βαθμούς των μαθημάτων τους σε μόρια.

Τα μόρια που έχει συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος θα καθορίσουν και σε ποια Σχολή/Τμήμα έχει περάσει μόλις βγουν οι Βάσεις Εισαγωγής (δηλαδή τα μόρια των Τμημάτων). Οι βάσεις συνήθως βγαίνουν τέλη Αυγούστου. Για να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ για τις βάσεις 2021 μόλις βγουν πατήστε εδώ.


Οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των βαθμών θα πρέπει να μετατρέψουν την βαθμολογία τους σε μόρια με τους δύο παρακάτω τρόπους.

1ος τρόπος

Ο πρώτος τρόπος είναι να μπουν στον ιστότοπο του υπουργείου, markcalc.it.minedu.gov.gr και να υπολογίσουν αμέσως τα μόρια τους ηλεκτρονικά. Αλλά μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε σε ενεργοποίηση της συγκεκριμένης εφαρμογής (περισσότερα εδώ).

2ος τρόπος

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. 

Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζονται τα παρακάτω: 

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, αλλάζει, μετά την επαναφορά των Συντελεστών Βαρύτητας από φέτος και θα γίνεται ως εξής:

  • Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).
  • Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.
  • Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα Επιστημονικά Πεδία υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως ακολούθως:

A. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών 1ο Επιστημονικό Πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες:

α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας 2ο Επιστημονικό Πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο επιστήμες υγείας και ζωής:

α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Γ. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής 4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής:

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Πατήστε ΕΔΩ για να ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα για το Μηχανογραφικό 2021.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr