Αναβρασμός στα Κολέγια για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Αναβρασμός στα Κολέγια για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων ζητούν να αδειοδοτηθούν με βάση όρους βιωσιμότητας, οι οποίοι θα εξαρτώνται από το πλήθος των φοιτητών τους.

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο περί τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα έχει πει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.


Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο δημόσια διαβούλευση και το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Φεβρουάριο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι διεργασίες για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ είναι έντονες, αναφέρει η Καθημερινή. Ήδη ένα κυπριακό ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ανακοίνωσε τα σχετικά σχέδιά του, ενώ και ένα ιδιωτικό κεφάλαιο με μεγάλη παρουσία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διεθνώς έχει ανακοινώσει συνεργασία με ελληνικό κολέγιο.

Επίσης, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ένα δεύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο και ένα ιδιωτικό ισπανικό κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στην αγορά των 36 ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα κάποιου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, μέσω της μεθόδου του franchise.

Τα κριτήρια λειτουργίας των ελληνικών μη κρατικών ΑΕΙ θα τα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των κολεγίων ζητούν να αδειοδοτηθούν με βάση όρους βιωσιμότητας, οι οποίοι θα εξαρτώνται από το πλήθος των φοιτητών τους. Ταυτόχρονα ανησυχούν για τα κριτήρια κτιριακών υποδομών που θα θέσει ο νόμος όσο και για την εγγυητική επιστολή που θα ζητηθεί. Το ύψος της αναμένεται να θέσει πολλούς εκτός παιχνιδιού.

Πτυχίο πιλότου από την ΕΑΒ

Την ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου προσανατολισμένου στις αεροναυπηγικές σπουδές σχεδιάζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Η κρατική αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας ετοιμάζεται ήδη να αξιοποιήσει το κυοφορούμενο νομικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρωτοβουλία της, την οποία έχει ήδη υποδεχθεί με ενθουσιασμό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δείχνει και τις νέες δυνατότητες που θα δώσει το άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε φορείς που τελούν υπό δημόσιο έλεγχο, προκειμένου να επενδύσουν και να καλλιεργήσουν το κεφάλαιο της τεχνογνωσίας τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας τονίζει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη από καιρό για να ιδρύσει πανεπιστήμιο, καθώς έχει εισέλθει στον χώρο της κατάρτισης στελεχών πολεμικής αεροπορίας. «Θέλουμε, έχοντας την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, η εταιρεία να χορηγεί πτυχία πανεπιστημιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου», αναφέρει μιλώντας στην «Κ».

Ο σχεδιασμός είναι το πανεπιστήμιο της ΕΑΒ να διαρθρωθεί σε τρεις σχολές τετραετούς φοίτησης, ξεκινώντας από τη σχολή αεροναυπηγικής και αεροπλοΐας. Θα εστιάζει στην εκπαίδευση πιλότων, ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μηχανικών κ.λπ. Παράλληλα, θα οργανωθούν μία δεύτερη σχολή με αντικείμενο την επιστήμη υλικών και τη μηχανική, καθώς και μία τρίτη στη διοίκηση επιχειρήσεων και τη διαχείριση αεροναυπηγικού υλικού.

Τα 15 διετή προγράμματα σπουδών πάνω στους διαφόρους τομείς της συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων (αεροκινητήρες, ηλεκτρικά συστήματα, ποιοτικός έλεγχος κ.λπ.), καθώς και του εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους που ήδη οργανώνει η ΕΑΒ, θα αποτελέσουν τη μαγιά για τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Σήμερα στο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας στην Τανάγρα, όπου και οι χώροι του εργοστασίου της, εκπαιδεύονται περί τους 1.000 φοιτητές – στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στο πλαίσιο αυτό τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας των ΗΑΕ. Παράλληλα, η ΕΑΒ έχει ανάλογη σύμβαση με το Μπαχρέιν. «Η πιστοποίηση των προγραμμάτων και το καλό “όνομα” που έχουμε, μας ανοίγουν τις πόρτες για άλλες αραβικές χώρες», λέει ο κ. Παπακώστας και θεωρεί ότι το ΑΕΙ θα μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από τις συνολικά 36 χώρες (κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική) με τις οποίες έχει συμβάσεις συντήρησης αεροσκαφών. Να σημειωθεί επίσης ότι η επιχείρηση κατασκευάζει μέρος των αεροσκαφών C-130 και F-16 της Lockheed Martin.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr