Φοιτητή πες μου το πεδίο που σπουδάζεις να σου πω ποιός είσαι (#student life)

Νευρωτικός και χωρίς ευσυνειδησία; Ακολουθείς Ανθρωπιστικές σπουδές! Είσαι εξωστρεφής; Πας για γιατρός, δικηγόρος ή οικονομολόγος.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι ερευνητές δημοσιεύουν μελέτες οι οποίες ψάχνουν το ψυχολογικό προφίλ των φοιτητών του κάθε πεδίου προσπαθώντας να παντρέψουν αυτά τα δύο. Έχεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εφόσον σπουδάζεις σε ένα συγκεκριμένο πεδίο;

Μια έρευνα ενός Δανέζικου Πανεπιστημίου ουσιαστικά εξέτασε 12 παλιότερες έρευνες που έγιναν από το 1992 έως και πέρυσι σε συνολικά 13.300 φοιτητές, έβγαλε ένα κοινό συμπέρασμα και πρακτικά αποδεικνύει τη σχέση πτυχίου-προσωπικότητας! Οπότε ανάλογα με το τι σπούδασες μπορεί κάποιος να τα καταλάβει ποιος είσαι!

Σύμφωνα, λοιπόν,με την έρευνα της ψυχολόγου, στο Πανεπιστήμιο του Aarhus της Δανίας, Anna Vedel η υποψία ότι οι φοιτητές κάθε πεδίου έχουν κοινά χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνεται. Τα στερεότυπα που επικρατούσαν μέχρι σήμερα- συνδέοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας ενός φοιτητή με το πτυχίο του- μπορεί να έχουν βάση. Κυρίως εάν εστιάσουμε στα «πέντε σημαντικά» χαρακτηριστικά μιας.

Ιδού λοιπόν ο συσχετισμός μεταξύ του…πτυχίου που ζητάτε και βασικών στοιχείων του χαρακτήρα σας:

Νευρωτικοί

Βασικά χαρακτηριστικά: κατηφείς, ευερέθιστοι, συναισθηματικά ασταθείς

Ποιοι: όσοι έχουν σπουδάσει Τέχνες ή έχουν κάνει Ανθρωπιστικές σπουδές κατέγραψαν σταθερά υψηλά ποσοστά συγκριτικά με όλους τους άλλους ενώ από κοντά τους ακολουθούν οι Ψυχολόγοι. Αντίθετα, όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των οικονομικών και των επιχειρήσεων είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερα ποσοστά.

Εξωστρεφείς

Βασικά χαρακτηριστικά: κοινωνικοί, έντονη αυτοπεποίθηση

  • Θές να ενημερώνεσαι για όλα τα νέα που αφορούν τη Φοιτητική Ζωή/Student Life (ΔΕΣ ΕΔΩ)

Ποιοι: εκείνοι με σπουδές στην Ιατρική, στα Οικονομικά, τη Νομική, τις Πολιτικές Επιστήμες ήταν και αυτοί που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με όσους σπούδασαν τέχνες και ανθρωπιστικές σπουδές. Επιβεβαιώνουν προφανώς πως οι γιατροί και δικηγόροι ήταν αυτό που λέμε «people persons»

«Ανοιχτοί»

Βασικά χαρακτηριστικά: δημιουργικοί και με ένα ευρύ φάσμα από ενδιαφέροντα

Ποιοι: και πάλι όσοι έχουν κάνει σπουδές στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, την Τέχνη και την Ψυχολογία αλλά και τις Πολιτικές Επιστήμες ήρθαν πρώτοι. Αντίθετα όσοι επέλεξαν τα οικονομικά, τη νομική και άλλες θετικές επιστήμες (πχ. Μηχανικοί) δεν τα πήγαν και τόσο καλά στο τελικό σκορ.

Ευχάριστοι, εύκολα αποδεκτοί από τους άλλους

Βασικά χαρακτηριστικά: αξιόπιστοι και ανιδιοτελείς

Ποιοι: Σίγουρα όχι οι δικηγόροι και όσοι σπούδασαν επιχειρήσεις και οικονομικά, γιατί οι επιδόσεις τους ήταν…πολύ χαμηλές

Ευσυνείδητοι

Βασικά χαρακτηριστικά: οργανωτικοί, επικεντρωμένοι και μεθοδικοί

Ποιοι: Όσοι δεν έχουν σπουδάσει τέχνες και δεν έχουν καμία σχέση με τις ανθρωπιστικές σπουδές. Γιατί αυτές οι δύο κατηγορίες και σε αυτή την έρευνα επιβεβαίωσαν κάτι που μάλλον ξέραμε, δηλ. πως είναι κάπως πιο…αφηρημένοι.

Η δόκτωρ Vedel πιστεύει ότι αυτά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν καθηγητές και επικεφαλής Εκπαιδευτικών Οργανισμών ώστε να έχουν καλύτερη σχέση με τους φοιτητές τους κατανοώντας περισσότερο τα χαρακτηριστικά τους αλλά και τους ίδιους τους φοιτητές οι οποίοι θα ήθελαν να παίρνουν αποφάσεις στηριζόμενες περισσότερο στις ικανότητές τους.

Περισσότερα νέα για την Φοιτητική Ζωή στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr