Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ: 300 συλλήψεις φοιτητών / Εξάπλωση των κινητοποιήσεων σε 20 πανεπιστημιουπόλεις 16 πολιτειών

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ: 300 συλλήψεις φοιτητών / Εξάπλωση των κινητοποιήσεων σε 20 πανεπιστημιουπόλεις 16 πολιτειών

Πάνω από τριακόσιες συλλήψεις πραγματοποίησε η αστυνομία στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY) κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πανεπιστημιούπολη. Οι φοιτητές διαδηλώνουν κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Συνολικά, από τις 19 Απριλίου έχουν τεθεί υπό κατάληψη 28 Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων στα Stanford, Yale, UCLA, Princeton, Columbia, NYU και South Carolina.


Ο John Chell, επικεφαλής της περιπολίας, λέει ότι έγιναν 282 συλλήψεις - 173 από το City College και 119 από το Columbia. . Όταν ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα άτομα που συνελήφθησαν, η Rebecca Weiner, αναπληρώτρια επίτροπος του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, λέει ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν γνωστοί στις αρχές, καθώς έχουν συνδεθεί με προηγούμενες διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις.

Οι καταλήψεις από τις 18 Απριλίου

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς δήλωσε ότι η «μαζική επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Κολούμπια για την απομάκρυνση όσων διέκοπταν μια ειρηνική διαμαρτυρία. Σε άλλα σημεία, αντίπαλοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν σε φιλοπαλαιστινιακές κατασκηνώσεις στο Λος Άντζελες.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), η αντιπρύτανης Mary Osako δήλωσε ότι «σημειώθηκαν φρικτά περιστατικά στον καταυλισμό απόψε». Επισήμανε ότι το πανεπιστήμιο «κάλεσε αμέσως τις αρχές επιβολής του νόμου για αμοιβαία υποστήριξη».
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν μασκοφόρους αντιδιαδηλωτές - που υποστηρίζουν το Ισραήλ - να επιτίθενται στους διαμαρτυρόμενους τους με ξύλα και να προσπαθούν να διαλύσουν οδοφράγματα.

Τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν κατακλυστεί από διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς οι φοιτητές απαιτούν μποϊκοτάζ εταιρειών και προσώπων που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Στην περίπτωση του Columbia, απ’ όπου ξεκίνησαν οι εμβληματικές κινητοποιήσεις, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντονιστικών επιτροπών και της διοίκησης του πανεπιστημίου ναυάγησαν. Η πρύτανης του Columbia, είχε δώσει διορία μέχρι χτες στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου, με τους φοιτητές να απαντούν δεν θα φύγουμε, παρά μόνο δια της βίας.

Έπειτα, διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάληψη του Hamilton Hall, ενώ το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε αποβολές. Πρόκειται για ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία, καθώς είχε καταληφθεί και το 1968 στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι φοιτητές διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν μέχρι το πανεπιστήμιο να υποχωρήσει στα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν την αποεπένδυση από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ.

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν σε Τέξας, Γιούτα και Βιρτζίνια, ενώ περίπου χίλιοι έχουν συλληφθεί από τις 18 Απριλίου, οπότε και άρχισαν να εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 20 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 16 πολιτείες.

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Columbia και City College, Νέα Υόρκη

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να παραβιάσει το κτίριο που είχε καταληφθεί από διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Στη συνέχεια εισέβαλε στο υπό κατάληψη κτίριο και συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές. Επιπλέον δεκάδες συλλήψεις έγιναν και στο City College της Νέας Υόρκης, περίπου ένα χιλιόμετρο βορειότερα, στο Μανχάταν.

UCLA, Λος Αντζελες, Καλιφόρνια

Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις σε άλλες σχολές, στο Λος Άντζελες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν στήσει σκηνές στην πανεπιστημιούπολη, και φιλοϊσραηλινών αντιδιαδηλωτών που έσπασαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί.

Το CNN μεταδίδει αναφορές ότι γίνεται χρήση αυτοσχέδιων βομβών, tasers και σπρέι πιπεριού στις βίαιες συγκρούσεις.

«Είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιώσουμε από ποιες πλευρές προέρχονται τα σπρέι, αλλά ακούμε ότι προέρχεται περισσότερο από την πλευρά των αντιδιαδηλωτών», είπε στο CNN η Anna Dai-Liu, συντάκτρια της φοιτητικής εφημερίδας Daily Bruin.

Πανεπιστήμιο Αριζόνας

Η πανεπιστημιακή αστυνομία έριξε χημικά για να διώξει διαδηλωτές από περιοχή στην πανεπιστημιούπολη όπου -όπως υποστήριξε- «συγκεντρώθηκαν παράνομα». Το αστυνομικό τμήμα έδωσε οδηγίες στο κοινό και στους φοιτητές να αποφεύγουν συγκεκριμένες επικίνδυνες περιοχές.

Πανεπιστήμιο Τουλέιν, Λουιζιάνα

Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, αφού η αστυνομία του πανεπιστημίου, η αστυνομία της Νέας Ορλεάνης και η αστυνομία της Πολιτείας της Λουιζιάνας ξεκίνησαν συντονισμένη προσπάθεια τη νύχτα για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στην πανεπιστημιούπολη.

«Η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλωτών δεν συνδέεται με την κοινότητά μας», ανέφερε το πανεπιστήμιο, προσθέτοντας ότι συνελήφθησαν 14 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων δύο φοιτητών.

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Καταλήψεις Πανεπιστημίων ΗΠΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr