Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια προχωρά σε αποβολές φοιτητών / Κατέλαβαν το κτίριο

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια προχωρά σε αποβολές φοιτητών / Κατέλαβαν το κτίριο

Οι φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κατέλαβαν το ακαδημαϊκό κτίριο του 1907, Hamilton Hall, που βρίσκεται στα Morningside Heights της πανεπιστημιούπολης στο Μανχάταν, και το πανεπιστήμιο απειλεί ότι θα τους αποβάλει. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έχει εδώ και δύο εβδομάδες βρεθεί στο επίκεντρο ενός κινήματος φοιτητών και ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης. Το πανεπιστήμιο Κολούμπια άρχισε τη Δευτέρα να αποβάλλει προσωρινά φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι φοιτητές αρνήθηκαν να διαλύσουν τον καταυλισμό που έχουν στήσει στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων. Η προσωρινή αποβολή των φοιτητών έρχεται αφού οι συνομιλίες ανάμεσα στη διοίκηση και τους διαδηλωτές βρήκαν αδιέξοδο.


Η πρόεδρος του Κολούμπια Νεμάτ Μινούς Σαφίκ είπε σε δήλωση της ότι οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητών και του πανεπιστημίου, δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να αφαιρέσουν τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στη Γάζα.

Η καταστολή των κινητοποιήσεων στο Κολούμπια - του πανεπιστημίου που βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών κινητοποιήσεων - έρχεται την ίδια ώρα που η αστυνομία στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν συνέλαβε δεκάδες φοιτητές χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού.

Το πανεπιστήμιο του Κολούμπια έστειλε μια επιστολή το πρωί της Δευτέρας προειδοποιώντας τους φοιτητές που δεν έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό μέχρι τις 2 μ.μ. και δεν έχουν υπογράψει ένα έντυπο που υπόσχεται ότι θα συμμορφωθεί με τις πολιτικές του πανεπιστημίου, θα αποβληθούν προσωρινά και δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο.

«Ξεκινήσαμε να αποβάλλουμε προσωρινά φοιτητές, ως μέρος αυτής της επόμενης φάσης των προσπαθειών μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην πανεπιστημιούπολη μας», δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, τη Δευτέρα το βράδυ. «Η κατασκήνωση έχει δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για πολλούς από τους Εβραίους φοιτητές και καθηγητές μας και μια θορυβώδη απόσπαση της προσοχής που παρεμποδίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και την προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις», είπε ο Τσανγκ.

Νωρίτερα, η Σαφίκ είπε ότι το Columbia δεν θα σταματήσει τις επενδύσεις στο Ισραήλ, που αποτελεί βασικό αίτημα των διαδηλωτών. Αντίθετα, προσφέρθηκε να επενδύσει στην υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα και να κάνει τις άμεσες επενδύσεις του Κολούμπια πιο διαφανείς.

Οι διαδηλωτές έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν τον καταυλισμό τους στην πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν έως ότου το Κολούμπια ανταποκριθεί σε τρία αιτήματα: αποεπένδυση, διαφάνεια στα οικονομικά του πανεπιστημίου και αμνηστία για φοιτητές και καθηγητές που έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις.

«Αυτές οι φρικτές τρομοκρατικές πρακτικές δεν είναι τίποτα μπροστά στους θανάτους περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι το Κολούμπια να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της επιτροπής «Columbia Student Apartheid Divest» σε δήλωση που διαβάστηκε σε συνέντευξη Τύπου αφού η προθεσμία που είχε θέσει το πανεπιστήμιο είχε εκπνεύσει.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr