Erasmus+: Είσαι 18 ετών; Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν ταξίδι εξερεύνησης της Ευρώπης

Erasmus+: Είσαι 18 ετών; Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν ταξίδι εξερεύνησης της Ευρώπης

Είσαι 18 ετών και διαμένεις νόμιμα σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα συνδεδεμένη με το Erasmus+; Ετοιμάσου να εξερευνήσεις την Ευρώπη! Το DiscoverEU είναι υπερήφανο μέρος της οικογένειας του προγράμματος Erasmus+!

Αίτηση για ταξιδιωτική κάρτα για να εξερευνήσουν την Ευρώπη και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά μπορούν να υποβάλλουν οι νέοι στο πλαίσιο του προγράμματος DiscoverEU. Το DiscoverEU είναι μια δράση του προγράμματος Erasmus+ που δίνει τη δυνατότητα σε νέους να ανακαλύψουν την Ευρώπη μέσα από μαθησιακές εμπειρίες.


Όπως περιγράφεται στην σχετική ενημερωτική του προγράμματος, οι νέοι καλούνται να ανακαλύψουν τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης και την ποικιλία των πόλεων και των χωριών της ταξιδεύοντας κυρίως σιδηροδρομικώς (αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για να διευκολύνεται η συμμετοχή και όσων ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές).

Ο επόμενος γύρος για τα δωρεάν εισιτήρια για ταξίδια με τρένο ανοίγει την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών) και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών).

Την κρίσιμη ημέρα θα εμφανιστεί στην σελίδα https://youth.europa.eu/discovereu_el το κουμπί «Υποβολή τώρα»!

Για να μπορείς να υποβάλεις αίτηση, πρέπει:

  • να έχεις γεννηθεί από την 1η Ιουλίου 2004 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2005,
  • να συμπληρώσεις τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου ή δελτίου νόμιμης διαμονής στο ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης,
  • να είσαι πολίτης μίας από τις ακόλουθες χώρες ή να διαμένεις νόμιμα* σε αυτήν:
    - ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών (ΥΧΕ), ή
    - μία από τις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+: Βόρεια Μακεδονία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σερβία και Τουρκία.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβεις μέρος σε ένα κουίζ (εκτός κι εάν υποβάλεις αίτηση ως μέλος ομάδας).

Αν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες ανάμεσα στις 15 Ιουνίου 2023 και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Έχε υπόψη σου ότι αν έχεις αναπηρία ή πρόβλημα υγείας που δυσκολεύει το ταξίδι σου, εξασφαλίζεται βοήθεια και στήριξη που θα διευκολύνει τη συμμετοχή σου στη δράση.

Σημειώνεται πως μπορείς να ταξιδέψεις μόνος σου ή σε ομάδα με έως και 4 φίλους και φίλες σου, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί/-ές πληρούν τους προαναφερθέντες όρους. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι φίλοι και οι φίλες σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό της αίτησής σου για να υποβάλουν τη δική τους αίτηση.

«Ένας ολόκληρος κόσμος περιμένει να τον ανακαλύψεις. Ετοίμασε τα πράγματά σου, πάρε τον καλύτερο φίλο σου και ξεκίνα.»

Κανόνες του διαγωνισμού DiscoverEU

Το DiscoverEU είναι μια δράση του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027). Στόχος του είναι να προσφέρει σε νέους και νέες ηλικίας 18 ετών μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα ενισχύσει το αίσθημά τους ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους επιτρέψει να εξερευνήσουν την πολυμορφία της Ευρώπης, την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της, να συνδεθούν με ανθρώπους από όλη την ήπειρο και, τελικά, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. 

Την άνοιξη του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (στο εξής: EACEA) θα επιλέξουν τουλάχιστον 35 000 νέους και νέες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιγράφονται κατωτέρω. Εάν ενδιαφέρεσαι, μπορείς να υποβάλεις αίτηση στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει από την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών) έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών).

Εάν επιλεγείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA θα σου χορηγήσουν ταξιδιωτικό πάσο για να εξερευνήσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 15 Ιουνίου 2023 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός μήνα. 
Τα ταξίδια θα γίνονται, κατά κανόνα, με τρένο. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή πρόσβαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όπως φεριμπότ και λεωφορεία, όταν υπάρχει ανάγκη και εφόσον ληφθούν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με το περιβάλλον, τον χρόνο και την απόσταση. 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα μέσα μεταφοράς, θα επιτρέπεται η μετακίνηση με αεροπλάνο. Μ᾿ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η δυνατότητα συμμετοχής στο DiscoverEU νέων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. 

Εάν επιλεγείς, θα λάβεις επίσης εκπτωτική κάρτα DiscoverEU. Η κάρτα αυτή θα μπορεί να ενεργοποιηθεί στην ειδική εφαρμογή DiscoverEU Travel, στην οποία θα έχεις πρόσβαση αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία κράτησης. Η κάρτα ισχύει για 1 χρόνο μετά την ενεργοποίησή της και θα παρέχει εκπτώσεις για επισκέψεις και δραστηριότητες στους τομείς του πολιτισμού, της μάθησης, της φύσης, του αθλητισμού, των τοπικών μεταφορών, της στέγασης, της διατροφής κ.λπ. 

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Πρέπει να πληροίς τις εξής προϋποθέσεις:

  • να είσαι 18 ετών την 1η Ιουλίου 2023, δηλαδή να έχεις γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως και τις 30 Ιουνίου 2005
  • να είσαι πολίτης ή να διαμένεις νόμιμα σε ένα από τα παρακάτω: 

          -   τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών της [Γαλλική Γουιάνα (FR), Γουαδελούπη (FR), Μαρτινίκα (FR), Ρεϊνιόν (FR), Μαγιότ (FR), Άγιος Μαρτίνος (FR), Αζόρες (PT), Μαδέρα (PT) και Κανάριες Νήσοι (ES)] ή
          -   τις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σερβία και Τουρκία, ή
          -   να είσαι πολίτης ενός από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να διαμένεις μόνιμα σε μία από τις Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη (ΥΧΕ) που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση: Αρούμπα (NL), Μπονέρ (NL), Κουρασάο (NL), Γαλλική Πολυνησία (FR), Γαλλικές περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και της Ανταρκτικής (FR), Γροιλανδία (DK), Νέα Καληδονία (FR), Σάμπα (NL), Άγιος Βαρθολομαίος (FR), Άγιος Ευστάθιος (NL), Άγιος Μαρτίνος (NL), Σεν Πιερ και Μικελόν (FR), Νήσοι Ουάλις και Φουτούνα (FR),

  • να συμπληρώσεις τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή τον αριθμό νόμιμου/-ης κατοίκου στο ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης.

Εάν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις μόνον εφόσον: 

  • ξεκινήσεις το ταξίδι σου σε κάποια από τις χώρες που είναι επιλέξιμες για το DiscoverEU (βλ. παραπάνω) κατά τον χρόνο της απόφασης επιλογής,
  • σχεδιάζεις να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 1 μήνα,
  • σχεδιάζεις να ταξιδέψεις σε τουλάχιστον μία ξένη χώρα που είναι επιλέξιμη για το DiscoverEU (βλ. παραπάνω) κατά τον χρόνο της απόφασης επιλογής,
  • επιθυμείς να γίνεις πρεσβευτής του DiscoverEU. 

Εάν δεν πληροίς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, η αίτησή σου δεν θα ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr