Δεκάδες χιλιάδες στο μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό φοιτητικό συλλαλητήριο / Καταλήψεις 250 τμημάτων

Δεκάδες χιλιάδες στο μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό φοιτητικό συλλαλητήριο / Καταλήψεις 250 τμημάτων

Πάνω από 25.000 διαδηλωτές, έλαβαν μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, το πρωί της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή 150 φοιτητικών συλλόγων απ' όλη τη χώρα. Η μεγάλη πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1μ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κόσμος συνέρρεε σε αυτή διαρκώς. Φοιτητές και μαθητές φώναξαν ένα ηχηρό “όχι” στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του συντάγματος μετά και την παρουσίαση του νομοσχεδίου που θέλει να φέρει η κυβέρνηση από τον Κυριάκο Πιερρακάκη την Τετάρτη (7/2) που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. 

Οι κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ περίπου 250 Τμήματα τελούν υπό κατάληψη, η οποία αναμένεται να παραταθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Η ΛΙΣΤΑ με τις Γ.Σ. και Καταλήψεις Τμημάτων & Σχολών (06-13/02) / ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής υπολογίζει σε πάνω από 15.000 τους διαδηλωτές, αριθμός που σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της τελευταίας δεκαετίας καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στο Σύνταγμα η ουρά ξεκινούσε από τα Προπύλαια!

Ήδη με αποφάσεις συμμετείχαν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την χώρα:

Από Αθήνα: Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Ναυπηγών ΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Χημικοί Μηχανικών ΕΜΠ, Παντείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ, Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠαΔΑ, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠαΔΑ, Σχολή Διοικητικών οικονομικών και κοινωνικών Επιστημών ΠαΔΑ, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠαΔΑ, Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ, Χημικού ΕΚΠΑ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Φυσικού ΕΚΠΑ.

Από Θεσσαλονίκη: Χημικό, Φαρμακευτική, ΠΤΔΕ, ΦΠ, Αγγλικό, Φιλολογικό, Ψυχολογικό, ΜΜΕ, Αρχιτεκτονική, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Χωροταξία, Τοπογράφοι, Ιατρική, ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, Γεωπονία, Κτηνιατρική, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Πληροφορική, Κινηματογράφου, ΤΕΦΑΑ, Γαλλικό, ΣΟΦΕΘ, Οδοντιατρική.

Από Πάτρα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονικής, Φυσικού, Μαθηματικο, ΤΕΠΕΚΕ, Θεατρικών Σπουδών, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Σχολής Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Βιολογικού, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΟΦΕΠ.

Από Γιάννενα: Οικονομικό, ΣΕΥΠ, Φιλοσοφία, Φιλολογία, ΠΤΔΕ, Ιστορικό Αρχαιολογικό, Ιατρικής, μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής, Χημικό, Μαθηματικό, Φυσικό, ΜΕΥ, ΒΕΤ.

Από Ιόνιο: Πληροφορικής, Τεχνών ήχου και εικόνας, Μουσικών σπουδών.

Από Θεσσαλία: Προσχολικής αγωγής Βόλου, Γλωσσικών σπουδών Βόλου, ΣΤΕΦ Λάρισας, Ζωικής Παραγωγής Λάρισας, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Από Δυτική Μακεδονία: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Κοζάνης, ΗΜΜΥ Κοζάνης, Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης, Χημικών Μηχανικών Κοζάνης, ΠΤΔΕ Φλώρινας, ΤΕΑΠΗ Φλώρινας.

Από Στερεά Ελλάδα και Εύβοια: Κινηματογράφου Εύβοιας, Φυσικοθεραπείας Λαμίας, ΔΙΓΕΣΕ Θήβας.

Από την υπόλοιπη Πελοπόννησο: Σχολή Διοίκησης και οικονομίας Καλαμάτας, Σχολή Τεχνολογίας και Γεωπονίας Καλαμάτας, Σχολή Επιστημών Υγείας Καλαμάτας, Ιστορικό Καλαμάτας, Φιλολογίας Καλαμάτας, Φυσικοθεραπεία Σπάρτης, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Σπάρτης, Ψηφιακών Συστημάτων Σπάρτης, Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Κορίνθου

Από Κρήτη: Ενιαίος Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, Φιλοσοφικής, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιατρικής, Βιολογικού, ΤΕΤΥ, Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικό, ΣΕΥ ΕΛΜΕΠΑ.

Από ΔΠΘ: Νομική Κομοτηνής, Παιδαγωγικό Αλεξανδρούπολης, Πολυτεχνείο Ξάνθης, Φιλολογίας Κομοτηνής, Σύλλογος Οικοτρόφων Ξάνθης.

Από ΔΙΠΑΕ Καβάλας: Πληροφορικής, Λογιστικής, ΔΕΤ, Χημικού, Φυσικού.

Από Αιγαίο: Παιδαγωγικό Ρόδου, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Σάμου.

Ένταση και επεισόδια επικράτησαν πριν την έναρξη της πορείας μεταξύ μελών διαφορετικών φοιτητικών παρατάξεων, για το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν 8 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός για να τους δωθούν οι πρώτες βοήθειες.

 

Ειδικότερα, χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ζητώντας την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Με σύνθημα "πτυχία με αξία, δουλειά με αξιοπρέπεια" το οποίο οι φοιτητές έγραψαν στον τοίχο του Υπουργείο Εργασίας, η πορεία με ιδιαίτερο παλμό κατευθύνθηκε προς της Βουλή. Ένταση υπήρξε νωρίτερα μεταξύ φοιτητικών συλλόγων. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ένταση και επεισόδια μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων με μικροτραυματισμούς σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου στα Προπύλαια, λίγο πριν την έναρξη της πορείας στο πλαίσιο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα ήταν τραυματιστούν 8 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τις πρώτες βοήθειες.

Η ένταση προκλήθηκε για το ποια φοιτητική παράταξη θα βρίσκεται στην κεφαλή της πορείας των φοιτητών.

Τα επεισόδια συνέβησαν μεταξύ φοιτητών, με την ένταση να διαρκεί λίγα λεπτά. Στο σημείο έσπευσαν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για να μεταφέρουν 8 τραυματίες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τις πρώτες βοήθειες. Όπως αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» φοιτητές που βρισκόντουσαν στο σημείο: "Στην κεφαλή της πορείας είχαν διαταχθεί οι φοιτητές από την Κομοτηνή που λίγες μέρες πριν είχαν βιώσει την τρομοκρατία στο πετσί τους από τα ΜΑΤ, την αστυνομία που έστειλε η κυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο τους. Όλοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είχαν συμφωνήσει να μπει μπροστά το πανό του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής Κομοτηνής (Κώστας Βάρναλης). Ολιγομελής ομάδα φοιτητών επεδίωξε να μπει στην θέση των φοιτητών από την Κομοτηνή και απωθήθηκε από τους Φοιτητικούς Συλλόγους".

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων συμμετείχαν 150 φοιτητικοί σύλλογοι απ' όλη την Ελλάδα, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ.

Συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο των μη κρατικών πανεπιστημίων. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι διέσχισαν την Εγνατία, ακολούθησε η Τσιμισκή και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Πραγματοποίησαν εκεί παράσταση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Καμάρα και η πορεία ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Εξάλλου, στάση εργασίας αποφάσισαν για σήμερα η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα.

ο ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 08/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)” αναφέρει η ΟΛΜΕ.

"Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες” τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Η ΚΝΕ για το σημερινό πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για το σημερινό πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο

"Η πλειοψηφία μίλησε: Το νομοσχέδιο-τερατούργημα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια να μην κατατεθεί!

Οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, στο μεγαλειώδες, πανελλαδικό, φοιτητικό συλλαλητήριο, έδειξαν τη δύναμη της νεολαίας, που τολμά και αγωνίζεται!

Έδωσαν αποστομωτική απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης, με τα οποία σερβίρει το νομοσχέδιό της, αλλά και στην προσπάθειά της να συκοφαντήσει, να τρομοκρατήσει και να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα.

Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, έχει συναντήσει την καθολική απόρριψη της νεολαίας! Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει!

Το μόνο που απομένει να κάνει είναι να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, με ασφαλείς, επαρκείς υποδομές και καθηγητές, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση και μεταφορές, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι πτυχία σε τιμοκατάλογο.

Θα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όσοι τους αγνοήσουν, παρερμηνεύσουν ή διαστρεβλώσουν το μήνυμα, το οποίο ακούστηκε σήμερα από χιλιάδες φωνές.

Ο αγώνας συνεχίζεται! Το δίκιο των φοιτητών θα νικήσει!"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr